שתף קטע נבחר

רגל פגועה: סוף עצוב לחיוויאי הפצוע

חיוויאי צעיר, עוף דורס גדול הניזון מנחשים וממכרסמים, הגיע אל בית החולים לחיות בר כשהוא סובל משבר ישן ברגלו וככל הנראה הוחזק בשבי שלא כחוק. למרות שעלה במשקלו ועבר סדרת טיפולי פיזיותרפיה לשיקום יכולת העמידה והציד, הוא נמצא מת בתא האישפוז

לפני כשבועיים הגיע חיוויאי, עיט גדול, שנפצע ברגלו אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"החיוויאי הצעיר הגיע עם שבר ישן ברגל שלא התאחה היטב ואנו מעריכים כי הוא הוחזק בשבי", אומרת ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים. "מאז שהוא התאשפז אצלנו, הוא מבלה את היום שלו בשכיבה בתא ובקושי זז בכוחות עצמו. זה עצוב לראות דורס כל כך אצילי במצב של חוסר אונים".

 

החיוויאי הובא אל בית החולים כשהוא חלש ורזה, אך לאחר תקופה קצרה החל להעלות במשקלו. בטבע החיוויאים, דורסי יום בעלי מוטת כנפיים של כ-1.90 מטר, נחשבים לציידים מיומנים הניזונים מנחשים וממכרסמים אותם הם צדים בעיקר בשדות חקלאיים חרושים.

 

 

פיזיותרפיה בתנועה

"אחת המטרות שלנו היא לנסות ולשקם את הרגל הפגועה", מסביר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים. "אנחנו קודם כל מתמקדים בחיזוק השרירים כדי שהוא יוכל לעמוד על הרגל בלי בעיה ורק לאחר מכן ננסה להשיב לו את יכולות השימוש בטפרים, שהם למעשה הכלי שלו כדי לצוד ולהרוג את הטרף בטבע".

 

ד"ר ליסי שרון, מנהלת המרכז הישראלי לשיקום חיות בקיבוץ עין דור, הגיעה כדי לסייע לצוות הרופאים בבית החולים בתהליך השיקום של החיוויאי. בסדרת אימונים מוקפדת היא מאמינה שניתן יהיה ללמד את הדורס הגדול כיצד להניע את רגליו כדי שיוכל לשרוד בטבע בכוחות עצמו.

 


צילום: יהונתן צור


החיוויאי באימון פיזיותרפיה במרפאה (צילומים: יהונתן צור)

 

בזמן שהורוביץ מחזיק את החיוויאי על שולחן הטיפולים במראה, רוזנצוויג אוחזת ברגליו בעדינות ומניעה אותן לפי הוראותיה של ד"ר שרון. בהמשך, מתקיימת בדיקה בעזרת כדורי קלקר בגדלים שונים, אותן תופס החיוויאי בעזרת הטפרים החדים שלו. בהמשך הצוות בוחן את יכולתו של החיוויאי לעמוד על רגליו ולאחוז בצינור קלקר מעוגל.

 

"אין ספק שהחיוויאי השתפר מאוד ביכולת העמידה וסגירת הטופר על הטרף המדומה", מגלה שרון. "אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי לשפר את מצבו. למרות שזו לא סיטואציה טבעית מבחינתו, להיות עם בני אדם שמחזיקים אותו, הוא משתף פעולה".

 

על אף השיפור במצבו של החיוויאי, לפני מספר ימים הופתעו המטפלים לגלות את הדורס ללא רוח חיים בתא האישפוז. פגר הדורס נשלח לנתיחה כדי לגלות את סיבת המוות. "זה עצוב כל פעם מחדש לגלות חיה שהשקעת בה מאמצים גדולים כדי לנסות ולהשיב אותה בריאה בחזרה לטבע", מסכם הורוביץ. "אבל זה חלק בלתי נפרד מהטיפול בחיות בר. חלק מצליחות לשרוד ואחרות מתות. זה הטבע, לטוב ולרע".

 


למרות הטיפול המסור. החיוויאי נמצא מת בתא האישפוז (צילום: יהונתן צור)

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו בכל שעה: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיוויאי הצעיר באימוני הפיזיותרפיה
צילום: יהונתן צור
בידיים בטוחות. ד"ר אריאלה רוזנצוויג וד"ר יגאל הורוביץ
צילום: יהונתן צור
ד"ר ליסי שרון מדריכה את הרופאים בשיקום החיוויאי
צילום: יהונתן צור
מומלצים