שתף קטע נבחר

"החייזר" או אובמה היפני? על מנהיג המהפך

מאז שנות ה-50 שלטה ביפן, למעט במשך כמה חודשים, אותה מפלגה שמרנית, והאופוזיציה כמעט לא הורגשה. כעת הצליח יוקיו הטויאמה, בן עשירים ודור רביעי לפוליטיקאים, להוביל את מפלגת המרכז-שמאל שלו לניצחון סוחף. שאלנו מומחה: איך זה קרה?

54 שנים אחרי שסבו ייסד את המפלגה השמרנית הליברל-דמוקרטית, הוביל יוקיו הטויאמה (62) למהפך היסטורי והדיחה מהשלטון אחרי עשרות שנים שבהן שלטה כמעט ללא עוררין וברצף כמעט מוחלט. בשיחה עם ynet הסביר פרופסור בן-עמי שילוני, מומחה ליפן באוניברסיטה העברית, מה גרם היום (א') ליפנים לבחור במפלגה השמאל-מרכז הדמוקרטית של הטויאמה ומי הוא האיש שצפוי להתמנות לראש הממשלה הבא של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. 

 

בחירות ביפן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

הטויאמה, שכונה פעם "החייזר" בשל עיניו המשונות בעיני יפנים מסוימים, הוא צאצא למשפחה עשירה של תעשיינים ופוליטיקאים. למעשה, ציין שילוני, האיש שמבטיח לדאוג לעניים ואשר גיבש מצע יחסית פופוליסטי: "הוא חבר הפרלמנט העשיר ביותר". הוא נישא לבתו של מייסד תאגיד בריג'סטון, מיצרני הצמיגים הגדולים בעולם, וסבו השני היה ראש ממשלה. אם לא די בכך, גם דודו היה ראש ממשלה, אביו היה שר חוץ ואחיו הוא כיום שר המשפטים בממשלה היוצאת בראשות טרו אסו.

 

הטויאמה, בעל תואר דוקטורט בהנדסה מאוניברסיטת סטנפורד, נבחר לבית התחתון של הפרלמנט מטעם המפלגה הליברל-דמוקרטית ב-1986, אך ב-1993 נטש אותה עם קבוצה של עשרות מורדים והיה ממייסדי המפלגה הדמוקרטית. אותו גל עריקות הוביל לתגובת שרשרת שבסופה הודחה מהשלטון המפלגה השמרנית על-ידי קואליציה רב-מפלגתית שהנהיגה את יפן במשך 11 חודשים. הטויאמה כיהן כמנהיג המפלגה הדמוקרטית בין השנים 1999 ל-2002, אך היו מי שתיארו את הנהגתו כרכה ולא החלטית. בין 2002 ועד השנה עמד איצ'ירו אוזאווה בראש המפלגה, אך הוא נאלץ להתפטר על רקע פרשת שחיתות.


יוקיו הטויאמה, שלישי משמאל, ליד הסבא (צילום ארכיון: AP)

   

הטויאמה נבחר לראשות המפלגה הדמוקרטית במאי, מכיוון שנתפש כאדם המתאים ביותר לאחד את השורות, הגם אם לא נהנה אז מפופולריות רבה בקרב כלל המצביעים. כשכלי תקשורת דיווחו ביוני שחלק מהתרומות לקרן שהקים באו מאנשים שכבר מתו, הוא מיהר לדחות בתוקף את הטענות שעבר על החוק, והסביר כי מדובר בטעות שנובעת מכך שאחד מעוזריו לא קיטלג נכון כספים מהונו האישי שהעביר לשמירה.

 

מה הוביל לשינוי?

"פשוט מאוד", הסביר שילוני, "לציבור נמאס. למפלגה הליברל-דמוקרטית יש אשראי גדול מאוד. היא הביאה את יפן ממצב של הרס מוחלט אחרי מלחמת העולם השנייה למצב שהייתה הכלכלה השנייה בגודלה, בלי לגרום לאלימות ופשע, בלי לגרום לפערים חברתיים - היא חוללה נס במשך שנים רבות ולכן הציבור תמך בה".

 

הסבר נוסף טעון בכך שהאופוזיציה, עד להקמתה של המפלגה הדמוקרטית על-ידי פורשי מפלגת השלטון, הייתה מורכבת מ"סוציאליסטים וקומוניסטים שדרשו להקים משטר צודק יותר - כדמות ברית המועצות, סין וצפון קוריאה". מאז שנות ה-90, הסביר שילוני, הידרדרה הכלכלה היפנית, ואף שהיה שיפור לפני כמה שנים, המשבר העולמי דירדר אותה עוד יותר. "הייצור התעשייתי ירד בשליש בשנה האחרונה - דבר שקשה להאמין. החוב הלאומי הוא 170 אחוזים מהתמ"ג - דבר שאין בשום מדינה מתקדמת בעולם. האבטלה גואה, צעירים מתקשים למצוא עבודה, יש פסימיות גדולה מאוד, הפשע גדל".


המנצח הגדול של הבחירות: יוקיו הטויאמה (צילום: AFP)

 

"האופוזיציה שונה משהייתה", הסביר שילוני. "פעם היה שמאל, ועכשיו הוא נעלם". המפלגה הדמוקרטית, לדבריו, "היא כמו קדימה שלנו, פליטים ממפלגת השלטון. הם פשוט דומים מאוד לאנשי מפלגת השלטון והמצע שלהם גם הוא דומה. צריך זכוכית מגדלת כדי לגלות את ההבדלים בין שתי המפלגות. הם אומרים שהם יביאו שינוי, מחקים את אובמה, אך השינוי הוא יותר פרסונלי. בנוסף לכך רבים מהם לא מנוסים, אז הם נתפשים כנקיים, אך האם יוכלו לנהל? זו שאלה גדולה מאוד".

 

מעל לכל אלה, נראה שמה שגרם לשינוי הוא האכזבה הגדולה מהביורוקרטיה, מעמד הפקידים. "עד עכשיו אמרו שהפוליטיקאים אולי מושחתים, אך לפחות הפקידוּת מוצלחת - אך גם שם היו ביזיונות - הגדול שבהם שתיקי בעלי הפנסיה הלכו לאיבוד ועד עכשיו לא נמצאו. מדובר בעשרות מיליונים של מבוטחים. הביורוקרטיה והתעשיינים, שנחשבו לגורמים המוצלחים ביותר ביפן, מתקשים להתחרות כיום בתוצרת של סין ודרום קוריאה".

 

מה הוא מציע?

"בתחום הפנים הם מבטיחים שיעלו את הקצבאות ותשלומי הרווחה. רוצים לעודד את הילודה, ומנגד לבטל תשלומים כמו אגרות לכבישים - ואת זה אנשים אוהבים. רוצים להעלות גם את הביטוח לזקנים, אך השאלה היא מהיכן יקחו את הכסף? הם לא רוצים להעלות מסים, ולא יכולים להעלות את החוב הלאומי, אז אומרים שיש ביזבוז ממשלתי ויקצצו אותו, אך זה לא פשוט. הם מנסים להיות חברתיים, מדברים על הקפיטליזם המשתולל ומאשימים את ארה"ב שיצרה את המיתון", אמר שילוני, אך לדבריו, "אולי הבעיה היא שביפן הקפיטליזם לא היה חופשי מספיק".


העם אמר דברו. מצביעה בקלפי במרכז טוקיו, היום (צילום: AP)

 

"מבחינת מדיניות חוץ, הוא רוצה להיות עצמאי יותר מארה"ב. אלו מלים יפות מאוד, אך יש חוזה הגנה עם ארה"ב. מי שומר עליה מפני צפון קוריאה? ארה"ב. יש גבול לכמה שאתה יכול לירוק על האדם ששומר עליך. הם אומרים שיגדילו את הצבא היפני, אך סעיף תשע של החוקה הפציפיסטית אוסר על כך, אז מהבחינה הזאת הם בכלל ימנים", הסביר שילוני, שציין כי היפנים "התאהבו בכך שארצם היא פציפיסטית ואין גיוס חובה. אם הטויאמה רוצה לפרק את חוזה הביטחון עם ארה"ב זה מאוד מסוכן. הוא הכריז על עצמו כאובמה היפני שיביא שינוי גדול, אך כמה אתה יכול להרגיז את אובמה המקורי אם אתה רוצה להיות אובמה היפני?".

 

"יש כל מיני יתרונות וחסרונות במטאטא חדש", סיכום פרופ' שילוני. יוקיו הטויאמה, שמקפיד לתת קרדיט לאשתו השחקנית והמוזיקאית לשעבר ומפרסמת ספרי הבישול בהווה, על שהיא בוחרת עבורו את בגדיו, ובכלל זה את עניבת המזל הזהובה שאותה ענד כשזכה בהנהגת מפלגתו. במהלך הקמפיין דיבר רבות על "אחווה ואהבה", שנעדרת ממדיניות מפלגת השלטון. לא כולם הבינו מה הוא רוצה, והיו גם שהאשימו אותו בכך שאינו רציני. הם ציינו כדוגמה את דף השאלות והתשובות באתרו הרשמי. "מה הכי היית רוצה לעשות עכשיו?", היה מי ששאל שם. תשובתו: "לנמנם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוקיו הטויאמה. היו שכינו אותו "חייזר"
צילום: AP
עם האשה מיוקי
צילום: AP
ממשלת סבו, איצ'ירו הטויאמה
צילום: AP
הולך הביתה. רה"מ טרו אסו
צילום: רויטרס
הטויאמה? תשדיר ממערכת הבחירות
צילום: AP
איצ'ירו אוזאווה. התפטר עקב שחיתות
צילום: רויטרס
מומלצים