שתף קטע נבחר

מפשילים שרוולים נגד המשפילים

"כ-15-20 נשים נאלצות לעבור את טקס החליצה המשפיל מדי שנה ויש לכך פתרון". רבקה לוביץ' טוענת שהוא לא יגיע מהמוסדות הרשמיים, אלא ממעורבות של אנשים שאיכפת להם. לכם אכפת?

טקס החליצה כפי שהוא מנוהל בבית הדין בימינו, מדגים את אטימותם של חלק מן הדיינים, הפקידים והמערכת לרגשותיהם של נשים וגברים - אשר המוות והטרגדיה ביקרו במעונם. הוא מדגים כיצד מצווה שמטרתה הייתה, בין היתר- להגן על האישה, יכולה להפוך להיות למפגע ולמכשול בחייה. זאת, מבלי שרבנים יתנו על כך את הדעת או יפעלו לשינוי המצב. או, שאולי זהו שיקוף לעליבותו של הציבור, אשר שותק ומקבל הכול כגזרת שמיים.

 

הנה עוד סיפור אחד שכמותו לא שמעתם: אישה מבוגרת כבת שישים, פנתה להירשם לנישואים ברבנות, אחר שנתאלמנה מנישואין ראשונים של 4 שנים, ונתגרשה מנישואין שניים. הפקיד ברבנות שם לב, שהאישה מעולם לא קיבלה חליצה מאחי הבעל הראשון, שנפטר ללא ילדים. למרות שהיא "פוספסה" ונישאה בפעם השנייה, אין תאריך אחרון על עניין החליצה ולא פג תוקפו, לכן- בכדי להינשא בפעם שלישית, נאלצה האישה לחפש אחר אחי בעלה הראשון כדי לזכות ממנו לחליצה (מי בכלל שומר על קשר עם אחיו של הבעל שנפטר לפני כארבעים שנה?).

 

אלא מאי? אחיו של הבעל הראשון היה חולה בסוכרת וקטוע שתי רגליים מן הברכיים ומטה. מאחר שהחליצה דורשת מאחי הבעל לנעול נעל מסוימת, ואף ללכת בה כמה צעדים – אדם שאין לו רגליים אינו יכול לקיים את טקס החליצה. יכולנו לחשוב, אם כן, שהאישה מותרת להינשא גם ללא חליצה. אבל לא. האישה תקועה.

 

רק בהתערבותו של דיין תלמיד חכם במיוחד שמצא פתרון יצירתי ביותר, עלה כי ניתן לשחרר את האישה מן החליצה מכיוון אחר. התברר שאחיו המסכן של הבעל לא רק קטוע רגליים, אלא גם מחוסר כוח גברא. את זאת קיבלו הרבנים בעדות מפי הרופא המטפל. על פי ההלכה, אם לאחיו של הבעל אין כוח גברא אזי הוא אינו בר ייבום והאישה תשוחרר מן החליצה.

 

מדי שנה, כ- 15-20 נשים עוברות את טקס החליצה. זהו מספר גדול מאד. כל אישה היא עולם שלם. בכל מקרה מדובר בטרגדיה של מוות. במקרה הטוב, האישה עוברת טקס משפיל שקשה לה, לחולץ ולבני המשפחה. במקרים מסוימים, היא מחכה שנים רבות עד אשר יגיע החולץ לגיל 13, ובמקרים אחרים היא אף נסחטת על ידי החולץ.

 

ישנם שני פתרונות הלכתיים יצירתיים שהתקיימו במשך הדורות, אבל כיום אין מי שיכניס את הפתרונות האלו באופן גורף. הפתרון הראשון הוא 'שטר חליצה' עליו חותם אחיו של החתן, לפני החתונה, ובו הוא מתחייב לקבל על עצמו קנס במידה ולא יסכים לחלוץ לאישה לאלתר- במקרה שאחיו חו"ח ימות ללא זרע. פתרון זה רחוק מלהוות מענה גורף לכל הבעיות.

 

ההצעה השנייה היא, להוסיף לכתובה משפט הקובע כי הקידושין מתקיימים רק בתנאי שלא יהיה מצב שימות הבעל ללא זרע. במקרה כזה, הקידושין אינם תקפים. כתובה כזאת מאלגי'ר הגיעה לידינו. תנאי מעין זה הוספנו אנו, ב-'מרכז צדק לנשים', לשטרי ההרשאה וההתניה עליו חותמים לפני הקידושין.

 

יש לצאת לקמפיין ומאבק על כך שבכל הכתובות יופיע נוסח כזה. השינוי לא יבוא מצד הרבנים, השינוי יבוא אך ורק אחרי מאבק של ציבור המגלה אכפתיות.

 

רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית, העובדת ב"מרכז צדק לנשים", טל': 02-5664390

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטקס
באדיבות התוכנית "שומר מסך"
הלכות חליצה
באדיבות התוכנית "שומר מסך"
מומלצים