שתף קטע נבחר

בית חם: אמא מאמצת לגוזלי הבולבולים היתומים

שלושה גוזלי בולבול צהובי-שת יתומים שנפלו מהקן, הגיעו לטיפול בבית החולים לחיות בר. עינת מטלון, האמא המאמצת של הגוזלים לקחה אותם תחת חסותה. לאחר אימוני אכילה, ציד ותעופה, הם אמורים לפרוש כנף ולהתחיל את חייהם העצמאיים בטבע

שלושה גוזלי בולבול צהובי-שת הובאו על ידי אזרחים איכפתיים לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן לפני מספר שבועות. במהלך החודשים אפריל ועד אוקטובר מגיעים אל בית החולים גוזלים רבים של ציפורי שיר, שנפצעו או נפלו מהקן ונאספו על ידי תושבים או פקחי הרשות ברחבי המדינה.

 

"הגוזלים שנמצאים בקן, מתחילים לגדל נוצות והופכים לפרחונים קטנים. יש פעמים שהם נופלים מהקן ועל הקרקע אורבות להם סכנות רבות", אומרת ל-ynet עינת מטלון, עוזרת וטרינר והאמא המאמצת של הגורים והגוזלים בבית החולים. "החל מחתולי רחוב ובית, טורפים אחרים ואפילו אנשים פוגעים בהם. אין מי שידאג להם למזון ולמחסה".  

 

 

במקרים בהם שפר מזלם והם מובאים לטיפול, מטלון לוקחת אותם תחת חסותה. במהלך תקופת הגידול של הגוזלים מדובר במלאכה תובענית המחייבת האכלה כל שעתיים, לעיתים מסביב לשעון, גם בתום המשמרת בבית החולים.

 

"אני לוקחת איתי את העבודה הביתה. חשוב ללמד את הגוזלים לאכול את המזון בפינצטה ולשתות מים מהמזרק", היא מסבירה תוך כדי שהיא מוציאה את השלישייה מכלוב הנשיאה ומתחילה להאכילם בתורות. מטלון היא האחראית על גידולם של גוזלים רבים, עטלפים וקיפודים יתומים, במיוחד בתקופה הבוערת של השנה.

 

הגוזלים פוערים את מקורם לרווחה, מצייצים ודורשים את המזון. מטלון מעניקה לכל אחד את הכמות המתאימה. "התפקיד שלי הוא בדיוק כמו אמא מחליפה ולהאכיל את הקטנטנים הללו, בדיוק כמו שההורים שלהם היו מאכילים אותם בקן בטבע", היא אומרת בחיוך גדול. "בעוד שההורים מביאים להם מדי יום טרף טבעי שונה אותו הם צדים, אנחנו מספקים להם מזון דומה ועם תחליפים מזינים רבים".

 


עינת מטלון מעניקה מים לגוזל בולבול צמא (צילום: יהונתן צור)

  

לגוזלים מחכה תקופת אישפוז ארוכה בה יצטרכו לא רק לגדל נוצות וללמוד לעוף, אלא גם לאכול בכוחות עצמם. "מדובר במעבר הדרגתי מהאכלתם באופן ידני, עד לרגע בו הם יוכלו לאכול לבד. בתחילה נשים להם מזון על הקרקע בכלוב, לאחר מכן נגיש להם מזון חי אותו יצטרכו לצוד", היא מתארת את התהליך. "עד שנשים להם פירות על הענפים באזור המחייה שלהם ונתחיל לוודא שהם מצליחים לעוף".

 

מבחינת מטלון, אימוני האכילה, הציד והתעופה הם הכנה לקראת החיים העצמאיים בטבע.  האתגר הוא לא רק לגדל את הגוזלים בהצלחה, אלא גם לדאוג לכך שהם לא יורגלו לבני אדם. "לא מדובר בפעולה פשוטה, כי אנו נמצאים איתם במגע מדי שעתיים ולכן אני משתדלת לצמצם כמה שיותר את המגע שלי איתם בתום הטיפול", היא מציינת.

 

הבולבול זכה לאהדת הציבור במסגרת תחרות לבחירת הציפור הלאומית של ישראל ואף הגיע למקום השישי ברשימה. בטבע הבולבולים נחשבים לציפורי שיר קולניות. הם ניזונים בעיקר מפירות, חרקים וגם מעלים ופרחים שונים. למרות שלפני מספר שנים הבולבול הוגדר כחיה מזיקה הגורמת לנזקים ליבולים ואף הותר לצוד אותה, כיום הוא נחשב לחיית בר מוגנת. בחודש הקרוב אמורים הגוזלים לפרוש כנף ולהתחיל את חייהם העצמאיים בטבע.

 


 

 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו בכל שעה: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
מומלצים