שתף קטע נבחר

חדש במוזיאון א"י: גן ובו פסיפס גדול מהמאה ה-6

בגן יעל שבמוזיאון התל אביבי הוצב פסיפס שנתגלה ב-1921 בבית גוברין, וכעת שוחזר ושומר. הגתות העתיקות שבגן חודשו, והרחבה המרכזית כולה עברה מתיחת פנים

מוזיאון ארץ ישראל רחב הידיים שבתל אביב חונך בימים אלה גן חדש, גן יעל, שבמרכזו "פסיפס הציפורים". זהו פסיפס גדול וניצב מהתקופה הביזנטית, שהתגלה בבית גוברין.

 

בפסיפס נראים שריגי גפן היוצאים מתוך אמפורה - כלי קיבול מחרס - ויוצרים שמונה מדליונים ובתוכם בעלי-חיים. לצִדי האמפורה יחמורים, מעליהם (מימין לשמאל) שלו, עוף דורס וקורא ובשורה העליונה אווז, פסיון ועגור. ברצועה שמעל שטיח זה מתוארים שני טווסים אוחזים בזֵר ומעליו כתובת ביוונית.

 

"הגן הוקם לזכרם של יעל אולניק ובעלה אשר אולניק", סיפר מנכ"ל מוזיאון ארץ ישראל, אילן כהן, בשיחה עם ynet. "יעל - בתו של ראש עיריית תל אביב-יפו המנוח, מרדכי נמיר - היתה ארכיאולוגית בהשכלתה. מ-1982 ועד 1997 שימשה אוצרת ומנהלת גן הקרמיקה במוזיאון ארץ ישראל. יעל נפטרה לפני שנים ספורות, וזמן מה לאחר מכן הלך לעולמו גם בעלה, אינג'ינר אשר אולניק, שהיה מומחה בהנדסה אזרחית.


גן יעל במוזיאון ארץ ישראל, ובמרכזו הפסיפס (צילומים: ליאוניד פדרול)

 

"הרעיון להנצחה הגיע מבנותיה של יעל. הם באו אליי עם ההצעה, וקיבלו את הרעיון של המוזיאון להקים את הגן. להקמת הגן חברו - במימון ובתכנון - עיריית תל אביב-יפו, משפחת אולניק התורמים, ורשות העתיקות.

 

"הואיל ויעל היתה ארכיאולוגית, הרעיון היה לפתח גן ברחבה שבמרכז המוזיאון, שסביבה פרושים ביתניו. נבחר פסיפס שמבטא את הקשר לארץ ישראל מחד גיסא, ולארכיאולוגיה ולקרמיקה מאידך גיסא, שהרי אלה התחומים שבהם עסקה יעל בשנות עבודת במוזיאון.

 

"רשות העתיקות שיתפה פעולה בצורה יפה, ואיפשרה למשפחה התורמת ולנו לאתר פסיפס מקורי, בעל משמעות ארכיאולוגית. במשך שנה שלמה עשו אנשי הרשות פעולות לשימור ושיחזור הפסיפס".

 

ספר בבקשה מעט על הפסיפס, ועל השתלבותו במרקם הגן והמוזיאון.

 

"הפסיפס מכונה בעגה הארכיאולוגית 'פסיפס ציפורים', ונוצר במאה השישית. הפסיפס נחשף בראשונה ב-1921 בבית גוברין שבשפלה, והיה חלק מרצפת חדר תפילה במבנה נוצרי. בזמנו עבר שימור, ואחר כך ניזוק והועבר לאחסנה בתפזורת, במחסני רשות העתיקות.


הפסיפס היה חלק מרצפת חדר תפילה במבנה נוצרי בבית גוברין

 

"לפני כשנה הזמנו את העבודה עם המשפחה.

 מדובר בפסיפס גדול, 3 מטרים על 4 מטרים - לא דבר פשוט. בשונה מפסיפסים אחרים, הוא לא שוכב, אלא ניצב. על הפסיפס כתובת ביוונית, שמספרת שהונח בבית גוברין בידי תלמידי הכוהן אובודיונס, לכבודו של ישו בידי תלמידיו של 'התם והישר'. לדעת החוקרים, נראה כי אובדינווס היה הבישוף של בית גוברין, שמוּכּרת יותר בשמה היווני Eleutheropolis.

 

מה עוד בגן יעל? 

 

"בגן שתי גתות מקוריות, שנתגלו במוזיאון לפני שנים רבות. כעת חידשנו אותן והקפנו אותן במעקה זכוכית מפואר. הן זכו לשילוט חדש, כחלק מהמתווה החדש של השילוט במוזיאון - בעברית, ערבית ואנגלית. בימי חמישי, כשהמוזיאון פתוח בלילה, הפסיפס והגן מוארים בתאורה מיוחדת. במקום גם ערוגות, ספסלי ישיבה ואמפיתיאטרון לקבוצות. בעוד כמה שנים, כשהעצים שנשתלו בערוגות יצמחו, ניתן יהיה ליהנות מצִלם".

 

הגן החדש יחנך מחר (יום ג') בטקס שיתקיים במקום לפנות ערב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסיפס בגן יעל
צילום: ליאוניד פדרול
מומלצים