שתף קטע נבחר

עולים לגליל ברכיבה על אופניים - חלק ב'

טיול אופניים נהפך אירוע מקובל על משפחות רבות, ודרך מעולה להעביר יום של חופש, שבת או חג. הכירו מסלולים יפים ונוחים בירדן הדרומי, בבקעת בית ציידא, בהר עצמון ובתל יודפת

אין כמו אופניים לטיול משפחתי. נוסעים ביחד, עוזרים זה לזה ומעודדים אחד את השני, המסלול ברור ומוגדר מראש כך שאף אחד לא סוטה פתאום מהדרך והולך לאיבוד, יש תכונה משותפת אבל גם כל אחד רוכב לעצמו, והטיול מאפשר לנוע במהירות מאתר לאתר אך בעת ובעונה אחת ליהנות מהנוף, המראות והייחוד של האתרים השונים.

 

תקופת החגים, המשופעת בימי חופש, אידיאלית לטיולים, ומזג האויר הסתווי וגם הגשם שהפתיע אותנו בתחילת השבוע רק מוסיפים לכיף שבטיול. אז הנה מסלולי רכיבה בגליל וברמת הגולן המתאימים לטיול אופניים לכל המשפחה. חלק שני.

 

3. שביל האופניים "הירדן הדרומי"

תחילת המסלול באתר נהריים שבאשדות יעקב. הכניסה מכביש 90, מול המושבה מנחמיה. זהו מסלול מעגלי באורך של 19 ק"מ, נוח למדי ומתאים לכל המשפחה.


אי השלום בנהריים. נקודת הפתיחה וקו הסיום למסלול

(צילום: באדיבות אתר נהריים, אשדות יעקב)

 

נחנה את המכוניות בנהריים, סמוך לגן הבנות. מומלץ לנצל את ההזדמנות ולעלות לאחת מנקדות התצפית שבמקום לפני תחילת הטיול. את הרכיבה נתחיל

 לאורך תעלת האפס, בכיוון מערב, עד לכביש הכניסה למושבה מנחמיה. נחצה את הכביש ונמשיך לרכוב על טיילת לאורך כביש הכניסה למושבה. לאחר 300 מטר לאורך טיילת זו, נזהה ירידה לכיוון הירדן. אנו עולים על דרך עפר לאורך הירדן הדרומי ומכאן נרכב 10 ק"מ לאורך הירדן, עד סמוך מאוד לסכר דגניה, מוצא הירדן מהכנרת. הרכיבה הנה בדרך עפר לאורך הערוץ, פשוטה ונעימה מאוד. לאורך הדרך נפגוש עופות מים, צבי מים, פרות הרועות באחו, נמיות ומיני בעלי חיים אחרים הגרים במקום. אנו נשארים צמודים לצידו המערבי של הירדן לכל אורך המסלול, ולא חוצים לגדה המזרחית.

 

לאחר כעשרה ק"מ נחלוף על פני אתר "רוב רוי" ונגיע לכביש הכניסה לקיבוץ כנרת. נחצה אותו ונמשיך לכיוון שמורת הירדן. זהו אזור קסום של בריכות ובעבר זרם כאן אפיקו הישן של הירדן. המקום מטופח בידי אהרוניק ישראלי, איש קבוצת כנרת, כשמורת נוף. נקיף את הבריכות ובקצה הצפוני נראה מטע דקלים. זהו גן רחל. סלע גדול מציין כי מטע זה ניטע לזכרה של המשוררת רחל, הקבורה בבית הקברות של כנרת הנמצא בסמוך.


עוד פינת חמד ירקרקה בירדן (צילום: יופיטר)

 

לאחר שנסיים את הסיור באיזור הבריכות, נצא בשביל חזרה לכיוון כביש הכניסה לקיבוץ כנרת. נראה מבנה אבן - זהו בית המוטור, בו שכן המנוע הראשון שהפעיל משאבה לשאיבת מי הירדן לחקלאות ולשתייה. נחלוף על פניו ונתחבר לטיילת שלאורך הכביש, ניסע איתה לכיוון צומת צמח ומשם לאורך טיילת מסודרת עד קיבוץ אשדות יעקב. ליד מסעדת צל תמר אנו עולים על כביש פנימי לכיוון נהריים. המסלול מסתיים בירידה קצרה, אך תלולה למדי. יש לנהוג בזהירות במקום, שכן רכבים המגיעים מנגד עלולים מקום זה לסכן את הרוכבים. למי שאינו מיומן ברכיבה, מומלץ לעשות קטע זה בהליכה. בסוף הירידה אנו מגיעים לחניה - שהיתה נקודת המוצא שלנו.

  

4. לרכוב בבקעת בית ציידא

המחפשים בילוי מהנה בגולן ייהנו מרכיבה נעימה על אופניים בנוף יפה, אוויר נקי וצלול, צבעים המשתנים מגבעה לגבעה. שפני סלע ופרות רועות יארחו לחברה. המסלול בבקעת בית ציידא אשר בדרום רמת הגולן קל לרכיבה, מתאים גם לילדים, ניתן לרכוב עליו בקיץ, בסתיו ובאביב, ונמשך כ-18 ק"מ. המסלול מתחיל ומסתיים במושב רמות.

 

תחילת הרכיבה בדרך סלולה. ממושב רמות נרכב בזהירות בירידה אל כביש 92 - כביש הכנרת. ליד תחנת הדלק נפנה צפונה ונרכב כשני קילומטרים נוספים, עד לצומת מעלה גמלא. שם נפנה שמאלה וניסע בדרך סלולה עוד כ- 300 מטרים. בגמר הכביש נפנה שמאלה בדרך עפר אבנונית, שאותה מכנים כאן "הדרך הרומית".

 

לאחר כ-2.5 ק"מ נסיעה צפונה מפנה אותנו שילוט האופניים שמאלה. הרוכבים מוזמנים להתעלם מהשילוט ולהמשיך כ-200 מטרים נוספים צפונה, כדי להתרענן במימי הערוץ "זאכי 2". זהו אחד הערוצים האחראים להיווצרותה של לגונת שפך נחל משושים (זאכי) - לגונה גדולה הנושקת לכנרת וקולטת אליה את מימיהם של הנחלים יהודיה ומשושים.


המג'רסה. נקודה מעולה להתרעננות (צילום: גילי סופר) 

 

בסיום ההתרעננות נשוב בחזרה 200 מטרים ונמשיך מערבה בדרכי העפר החוצות את שטחי המטעים של רמות. החקלאים יודו לנו אם נשאיר את הפרי על העצים. נמשיך עוד קילומטר אחד מערבה, עד לצומת T. גם כאן, סטייה קלה ימינה תביא אותנו ממש אל הלגונות של הזאכי. כאן כבר המים עמוקים יותר ויש בכוחם כדי להסביר את מהותה של שמורת בית ציידא: ארץ עשירה בצמחי מים, חלקם נדירים ונושאים שמות משונים כמו עליאב מדוקרן, שנית מתפתלת ופספילון התאומים.

 

נשוב חזרה אל נתיב האופניים, שיוליך אותנו עקלקלות דרומה, אל לגונת המג'רסה, הקולטת אליה את מי נחל דליות. אפשר לנטוש את האופניים לשעה קלה בצל עצי האקליפטוס ולשוטט במעלה הזרם, כיף אמיתי לרגליים ולנשמה. מכאן נשוב לרכוב באופניים לאורך הגדה הצפונית של המג'רסה. נחצה ערוץ מים ואחריו ננחת שוב ב"דרך הרומית" ונסיים את המסלול בתחנת הדלק של מושב רמות.

 

5. הר עצמון ותל יודפת

הגליל התחתון שופע בפינות חמד מקסימות ומיוחדות המשלבות נופים קסומים ואתרים היסטוריים ייחודיים . טיול לתל יודפת והר עצמון משלב את הייחודיות הזו בצורה מצוינת. סיפור המרד הגדול ותצפית הנופית מים לים על פסגת הר עצמון בשילוב פריחת החצבים יוצרים סיבה מצוינת להעמיס את האופניים על הרכב ולהגיע לגליל.

 

המסלול ניתן מטעם הרשות לפיתוח הגליל של המשרד לפיתוח נגב גליל, ועמרי זרח, מאמן מקצועי ומומחה לבניית שבילי אופניים.

 

המסלול מתאים לרוכבים מיומנים, דרגת הקושי הפיזי והטכני בינונית. המסלול מעגלי אך ניתן להארכה ולשינויי לבעלי יכולת ניווט טובה. לשם כך, חובה להשתמש במפת סימון שבילים מספר 2 או 3 (שתיהן מכסות שטח זה).


תל יודפת (צילום: יעקב שקולניק)

 

איך מגיעים: לבאים מדרום דרך כביש 77 לצומת המוביל, פנו שמאלה ומיד בצומת יפתחאל הצמוד ימינה לכביש 7914 שישתנה אחר כך לכביש 784 (שימו לב - אין הכוונה לפניה הראשונה ימינה לכיוון צומת גולני וטבריה, שהיא עדיין חלק מצומת המוביל). כקילומטר אחרי הכפר כאוכב אבו אל היג'א נפנה ימינה לכביש 7955 המגיע ליישובים יודפת, הררית ואבטליון. כ-500 מטר אחרי הפניה נראה שלט חום המכוון ל"עינות כאוכב" וירידה לכביש עפר. נרד בו ונפנה שמאלה בפיצול השבילים שמגיע מייד אחרי הירידה מהכביש. נמשיך עם דרך העפר המסומנת בסימון שבילים ירוק. נמשיך בדרך העפר ונעבור עוד התפצלות שבילים, נמשיך בדרך הראשית עד לשער האחורי של היישוב יודפת. שם ניסע ימינה עד שנגיע לשדרת עצי אקליפטוס ורחבת חנייה. נרד מהרכב, נתמתח מהנסיעה ונפרוק את האופניים והציוד.

 

במפת סימון השבילים ניתן לראות שביל 4X4 המקיף את פסגת ההר - זה השביל המדובר.

בעומדנו ברחבת החנייה למרגלות הר עצמון נבחין שהדרך אותה עזבנו לטובת חניית הרכב ממשיכה דרומה לכיוון הר עצמון. נעבור את שער הבקר ונמשיך בדרך עפר זו במגמת עלייה קלה. בצומת השבילים השני נפנה ימינה עד שנגיע לצומת T ונפנה בו שמאלה. לאחר עוד כ-300 מ' נגיע להתפצלות נוספת ובה נפנה שוב שמאלה, לעלייה קצרה. נמשיך בדרך ונעצור מדי פעם לתצפית על האזור: ממערב ים תיכון ומפרץ חיפה, וממזרח ים כינרת. נמשיך ברכיבה ונתחיל אט-אט לרדת עד שנגיע לפיצול המאפשר לנו לפנות שמאלה ולחזור לכיוון הרכב ותל יודפת או לפנות ימינה ולרדת לכיוון בקעת בית נטופה בירידה ארוכה ומהנה ביותר. לבוחרים לחזור לרכבים יש להמשיך במגמת ירידה עד הרכבים ומשם להמשיך לכיוון הישוב יודפת עד הגיענו לצומת שבילים (כ-150 מ' מהרכבים) ובו נפנה ימינה עד לחנייה קטנה ושלט למרגלות התל עצמו.


עץ חרוב בבקעת בית נטופה. תצפית יפה מכיוון יודפת (צילום: אמנון גופר)

 

לבוחרים בהארכת המסלול יש לקחת בחשבון שבסיומו תמתין לנו עלייה ארוכה. כאמור, המסלול נמשך בפניה ימינה. יש להמשיך בדרך לכיוון מזרח המקיפה את גבעה 425 ויורדת עד החיבור עם השביל המסומן באדום במפת סימון השבילים, בחיבור בין בקעת בית נטופה ונחל יודפת. נמשיך על הדרך המסומנת באדום על נחל יודפת לכיוןן מערב. העלייה תוביל אותנו עד צומת T ובו נמשיך שמאלה. משם נגיע לחנייה קטנה ושלט למרגלות תל יודפת. מומלץ ביותר לעלות על התל ולהתרשם מהמערות, בורות המים, שרידי המבנים, ובמיוחד מהחצבים הרבים שפורחים בעונה זו. יש רק לשים לב לבורות המים הרבים במקום!

 

נרד רגלית מהתל ונמשיך בדרך אותה עזבנו לטובת העלייה לתל במגמת מערב עד שנגיע לצומת טי שבו נפנה שמאלה ומייד נבחין במגרש החניה. 

 

  • רכיבת שטח היא רכיבה איטית הדורשת מיומנות ויכולת שליטה באופניים.
  • ברכיבת שטח הסיכוי לנפילות הוא גבוה יותר ולכן מומלץ להצטייד בציוד מיגון מתאים. 
  • מחפשים מידע נוסף? רוצים עוד מסלולים? חפשו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת התיירות ארץ התמר
אי השלום, נהריים
באדיבות עמותת התיירות ארץ התמר
מומלצים