שתף קטע נבחר

עולים לגליל - ברכיבה על אופניים

מזג האוויר הסתווי כבר כאן, וממש מזמין את המטיילים לצאת קצת מהמכונית, לחבוש קסדה ולטייל בשבילי הצפון על אופניים. כתבה ראשונה מתוך שתיים

הקיץ עבר, החום הגדול, שנה חדשה התחילה אתמול. והשילוב של חגים וחופשות במזג אויר נינוח ועל רקע נוף גלילי העורך הכנות לקראת החורף, מזמין את המטיילים לסייר בצפון באופן מעט שונה מהמקובל: על גבי אופניים. ולא רק רוכבים מקצועיים יכולים אלא גם משפחות עם ילדים מוזמנות לרכוב בשבילים המיוחדים לרכיבה על אופניים. קצב הטיול איטי ונינוח ביחס לנסיעה במכונית, אך אינטנסיבי ביחס להליכה רגלית. הרוח בפניכם, בני המשפחה מאחור ומלפנים, והנוף הנפרש לנגד עיניכם משתנה עם כל עיקול של המסלול. הילדים ייהנו, אתם תבלו, ועל הדרך כולם ירוויחו קצת כושר גופני. מה רע?

 

הרשות לפיתוח הגליל של המשרד לפיתוח הנגב והגליל גיבשה מספר מסלולי רכיבה מעניינים, המתאימים לכל המשפחה (למעט המסלול האחרון, המיועד לרוכבים מנוסים). בוודאי תשמחו להכיר אותם וליהנות מהרכיבה בהם. כתבה ראשונה.


להכיר את הגליל - על אופניים! (צילומים: נדב רותם)

 

טיפים

לפני שיוצאים לדרך, הנה כמה עצות שימושיות לרוכבים, צעירים ומבוגרים, מאת עמרי זרח, מאמן מקצועי ומוחה לבניית שבילי אופניים.

 

1. מים. לא לשכוח להביא כמות יפה של מים. החישוב הכללי הוא לפחות ליטר על כל שעה וחצי של טיול. את המים ניתן לשאת בבקבוקי פלסטיק בתיק גב קטן, על האופניים עם מתקנים ובקבוקים ייעודיים לנושא. או בעזרת תיק שתייה בעל שקית שתייה וקשית.

 

2. תקינות האופניים. לא מומלץ להוציא את האופניים מהמחסן בבוקר הטיול ולצפות שיהיו תקינים ומוכנים לרכיבה. אם אתם יוצאים עם אופניכם הפרטיים, קחו אותן לחנות לבדיקה אצל ה"מכאן-אופן" (מכונאי האופניים) על מנת לוודא שהם ם תקינים ובטיחותיים לרכיבה.

 

3. קסדה. מיותר להוסיף עד כמה הקסדה חשובה וקריטית לבטיחות הרוכב. חובה לצייד כל רוכב בקסדה. קסדות טובות העומדות בכל התקנים המחמירים ניתן לרכוש בכל חנות אופניים החל מ-70 שקלים וצפונה לקסדה. לא לוקחים סיכונים בנושאי זהירות ושמירה על החיים, ועל הדרך נותנים דוגמא ושיעור חשוב לילדים.

 

4. גיבוש משפחתי. טיול אופניים בחיק הטבע הוא הזדמנות מצוינת ליצור חוויה משפחתית מגבשת. הטיול משלב טבע, פעילות גופנית, אדרנלין, המון תמונות שיזכרו לימים והמון הפתעות נעימות לאורך הדרך.

 

5. התמצאות בשטח. בכל יציאה לרכיבה בשטח מומלץ ללמוד את המסלול בבית, עם מפה. מידע על מסלולים ניתן למצוא בעיתונים, בספרים ובאתרי האינטרנט השונים. מפה עדכנית גם היא קריטית להתמצאות בשטח ויכולה לסייע גם (לא עלינו..) במקרה חירום לטובת חילוץ.

 

6. בטיחות. בכל יציאה לשטח או אפילו לטיול בפארק יש להקפיד על בטיחות. תדריך קצר לפני הרכיבה יכול למנוע אי נעימויות במהלכה. יש להזכיר לרוכבים לשמור על מרחק בין רוכב לרוכב, ולשתות כל רבע שעה. אם מישהו מהרוכבים הלך לאיבוד יש להמתין בנקודה מוסכמת ולא לזוז ממנה, להתקשר לאחד מבני המשפחה ולהמתין עד שיגיע (טיפ חשוב: בכל צומת דרכים יש לחכות לכל בני המשפחה ולחצות את צומת השבילים יחד על מנת למנוע בלבולים בדרך).

 

7. מזון. יש לשאת עמכם מספיק מזון לדרך. מומלץ לקחת מזונות עתירי אנרגיה אך בעלי נפח קטן על מנת לא לסחוב יותר מידי על הגב.

מה לא? הממולאים של הדודה וסיר החמין של שבת.

מה כן? חטיפי אנרגיה, פירות יבשים, כריכים טעימים וכד'.

אך החשוב מכל - הביאו מזונות שהילדים ואתם אוהבים. פחות חשוב מה תאכלו, חשוב יותר מתי תאכלו: ארוחה גדולה לפני הרכיבה תכביד עליכם ותקלקל את הכיף שבטיול. לעומת זאת, "תדלוקים" קטנים במהלך הדרך יספקו לכם את מנת האנרגיה הדרושה ללא העומס הנלווה לכך.

 

8. לא ארוך מדי. רוצים להלהיב את המשפחה על האופניים? מומלץ להתחיל ברכיבות קצרות ולא ארוכות ומתישות על מנת ליצור חוויה חיובית עם טעם של עוד.

 

9. חירום. יש להצטייד בטלפון סלולארי עם סוללה טעונה. מומלץ לקחת את מס' הטלפון של הגוף האחראי על האזור לטובת חילוץ במצבי חירום כמו הפקח האזורי של רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, קק"ל, יחידות חילוץ אזוריות וכד'. אם אין ברשותכם המספר, התקשרו למשטרה, למד"א או למכבי האש.

 

10. בכיף. השרו אוירה נעימה וקלילה, ללא לחץ ומתח. מה שחשוב ברכיבה זה ההנאה. יצאתם לטיול, לא לתחרות ואין סיבה לעורר לחץ מיותר על אחד מבני המשפחה שמתעכב מאחור. הדרך היא החשובה, לא ה-V ביומן...


 

1. "שביל שותפות 2000"

מסלול דו–כיווני, לרכיבת משפחות, חובבים ומקצוענים, אשר הוקם ביוזמת "שותפות 2000 – הסוכנות היהודית". ייחודו בתוואי המשלב טיילת עירונית, שטח, נחל, יער ועתיקות. לשביל מספר נקודות יציאה וכניסה המאפשרות למטייל לבחור את קטע השביל המתאים ליכולותיו, להרכב הקבוצה ולזמן העומד לרשותו. 

 

קטע 1: טיילת סובב כרמיאל

נק' התחלה: תחילת טיילת פיטסבורג-בולטימור. רחוב קציר, שכונת גבעת רם, כרמיאל

נק' סיום: פארק ברוך וונגר, רחוב חוחית, שכונה דרומית, כרמיאל.

אורך המסלול: 6 קמ'.

דרגת קושי: קלה.

קושי טכני: אין.

 

תאור המסלול: נחנה את הרכב ברחוב קציר. נרכב לאורך הטיילת לכיוון דרום עד גשר מוטה גור. לאחר חציה בטוחה של הכביש נמשיך בצדו המזרחי של הגשר לכיוון שכונת רבין. לאחר כמאה מטר נפנה ימינה לשביל סובב כרמיאל. הרכיבה על השביל נוחה ומהנה, השיפועים מקומיים ואינם מצריכים כושר גופני מיוחד. לאורך המסלול משובצות פינות ישיבה לכיוון הנוף, סככות וגני משחקים.

מקומות מיוחדים: תצפיות מרהיבות לאורך השביל לנוף נחל חילזון, הגליל התחתון ומפרץ חיפה.

 

קטע 2: נחל חילזון

נק' התחלה: פארק ברוך וונגר.

נק' סיום: מגרש החנייה בין הזיתים העתיקים בסמוך לשביל יובלים-שורשים 784.

אורך המסלול:6.8 ק"מ.

דרגת קושי: קלה.

קושי טכני: קל עד בינוני במעברי הנחל.

 

תאור המסלול: הירידה לאפיק נחל חלזון – רגלית, לא ברכיבה! זהירות, הירידה תלולה. באפיק הנחל נפנה מערבה ונרכב לאורך הדרך המתפתלת באפיק נחל חלזון. פינות מוצלות ונקודות מנוחה בצל עצי החרוב והאלון.

 

קטע 3: זיתי שעב

נק' התחלה: מגרש החנייה בסמוך לכביש יובלים-שורשים 784.

נק' סיום: יער שגב הצפוני – ח'רבת ראש זית.

אורך המסלול: 9.7 ק"מ.

דרגת קושי: קל, למעט העלייה לח'רבת ראש זית.

קושי טכני: קל.

 

תאור המסלול: נחצה את המעבר התת-קרקעי מתחת לכביש 784 ונמשיך בדרך הרחבה בין עצי הזית העתיקים לכיוון הכפר שעב. כשנגיע לבתים

 הראשונים של הכפר נבחין בצד ימין במבנה בודד, ובסמוך לו דרך הממשיכה צפונה. נרכב בדרך זו, החוצה את כרמי הזיתים. בהגיענו לאפיק זרימת נחל חלזון נפנה מערבה ונמשיך בדרך המקבילה לאפיק מדרום. נעקוף את תל יענין ממערב ונפנה דרומה בדרכי שדות ברורות ומסומנות, נחצה את מטעי האבוקדו של מושב יודפת עד לכביש הכניסה לכפר שעב.

בנקודת חציית הכביש נהגו על פי כללי הבטיחות בדרכים!

 

נמשיך בסמוך לכביש מצדה החיצוני של הגדר עד לחציית הכביש לתוך חלקת הזיתים. נמשיך עפ"י השילוט ונדווש במרץ במעלה הדרך לח'רבת ראש זית. 

 

קטע 4: דרך נוף יער שגב

נק' התחלה: דרך נוף יער שגב הדרומי.

נק' סיום: קמפוס המועצה האזורית משגב בסמוך לפארק אוסטרליה.

אורך המסלול: 9.6 ק"מ.

דרגת קושי: בינונית (במגמת עליה).

קושי טכני: קל.

תאור מסלול: נתחבר לדרך נוף יער שגב, בצומת שעב או בחניון יער שגב הדרומי כביש

805 . הדרך מתפתלת ועולה לכיוון משגב. מומלץ לעצור מדי פעם וליהנות מהנוף לכיוון מפרץ חיפה והגליל המערבי. 

בטיחות: אין לחצות את כביש 805.


 

2. שבילי אופניים במרום הגליל

אל מסלולי האופניים אפשר להגיע מיער ביריה - חניון עין זיתים בכביש 886 ו/או חניון באר הוזים בכביש 89; ממושב כרם בן זמרה בכביש 886; מחניון רבין ביער ברעם בכביש 8967; ומגוש חלב (ג'יש) בכביש 89.

 

שביל ירוק מספר 1 (רמת קושי קלה). מסלול מעגלי באורך של 5 ק"מ. נקודת מוצא וסיום בחניון עין זיתים ביער ביריה. שימו לב לכיוון הרכיבה המומלץ ומסומן במפה בחיצים.

 

שביל ירוק מספר 3 (רמת קושי קלה). מסלול מעגלי באורך של 3.5 ק"מ. נקודת מוצא וסיום בחניון רבין ביער ברעם. מתאים לרכיבה משני הכיוונים.

 

שביל כחול מספר 2 (רמת קושי – בינונית). מתאים לרוכבים בעלי מיומנות רכיבת שטח). מסלול מעגלי באורך של 17 ק"מ. נקודת מוצא וסיום במושב כרם בן זמרה.

 

תאור המסלול הכחול: יוצאים מהכניסה למושב כרם בן זמרה ופונים דרומה בכביש אספלט לכיוון מבני הלולים של המושב. חוצים שער ברזל ונכנסים לשביל עפר היורד לעין עלווה.

 

רוכבים עד לנקודת החיבור של השביל עם נחל גוש חלב. חוצים את הנחל ופונים צפונה בירידה קצרה ותלולה. מומלץ לרדת בהליכה מכיוון שהשביל בנקודה זו רטוב וחלק. ממשיכים לרכוב עד למפגש שבילים שבו פונים לשביל המזרחי. המשכו של השביל מתעקל חדות צפונה ומטפס אל יער ברעם. בנקודה זו הולך ונפתח חלון לנוף גבולה הצפוני של הארץ. ממשיכים לרכוב עם השביל עד לפניה חדה מזרחה. מנקודה זו אנו מתחילים לרדת לכיוון צפון–מזרח, המשכו של השביל מתעקל דרומה ומנקודה זו מתחיל טיפוס לכיוון מטעי המושב כרם בן זמרה עד להתחברות עם הכביש ההיקפי של היישוב. בנקודה זו פונים צפונה ורוכבים לאורך הכביש ההיקפי עד שמתחברים לנקודה ממנה יצאנו.

 

שביל אדום מספר 4 (רמת קושי – קשה, מתאים לרוכבים בעלי מיומנות רכיבה גבוהה בשטח).

נקודת ההתחלה לשביל זה אפשרית ממספר מקומות:

א. ג'יש; ב. חניון רבין ביער ברעם; ג. מושב כרם בן זמרה.  

שביל זה אפשרי כמסלול מעגלי באורך של כ-20 ק"מ למתחילים בג'יש, חניון רבין ומושב כרם בן זמרה, או כ"שמינייה" באורך של כ- 36 ק"מ, אם רוכבים גם את שביל סובב "חוות מתתיהו".

 

תאור המסלול המעגלי באורך של כ- 20 ק"מ למתחילים בג'יש : יוצאים מחניון המתנ"ס בג'יש ברכיבה צפונה לכיוון נחל גוש חלב על שביל עפר שהמשכו מתחבר עם סימון שבילים ירוק. כעבור כ- 300 מ' תוכלו לראות ממזרח לשביל ובצמוד אליו את שרידי בית הכנסת העתיק של גוש חלב. משם נמשיך לרכוב בירידה בשביל לאורך נחל גוש חלב. בשביל יש קטע ירידה תלול לפני חציית הנחל ובו מומלץ לרדת בהליכה מכיוון שהשביל רטוב וחלק.

 

נמשיך לרכוב בשביל לאורך נחל גוש חלב עד למפגש הנחלים גוש חלב - דישון.  במפגש נפנה צפונה על תוואי שביל ישראל. לפני המעבר התחתי של נחל דישון (מתחת לכביש 8967) נפנה מערבה לשביל עפר המקביל לכביש 8967 ונרכוב כ-1.5 ק"מ בעליה תלולה עם קטעי עבירות קשים עד שנגיע לחניון רבין ביער ברעם. בחניון נרכוב על סימון שבילים כחול עד למפגש עם סימון שבילים שחור. משם נמשיך ברכיבה על סימון שבילים שחור עד למפגש שבילים שבו נפנה בחדות דרומה לשביל עפר, נחצה מנע בקר ונרכוב בירידה עד למפגש עם שביל ישראל וסימון שבילים אדום בנחל צבעון.

 

במפגש השבילים נפנה מזרחה ונרכוב כ-400 מ' על שביל ישראל ממנו ניפרד דרומה לשביל יפה בחורש טבעי עד למפגש עם נחל דישון. נחצה את הוואדי ונרכוב מזרחה בעליה טכנית לכיוון מטעי הכפר ג'יש.

 

השביל לאורך מטעי הכפר מגיע למזבלה ( קצת מריח לא נעים אך זה קטע קצר) ומשם בכביש אספלט נרכוב למרכז הכפר עד שמתחברים לנקודה ממנה יצאנו.

שימו לב, הרכיבה בתוך הכפר היא על כבישים , היזהרו ועקבו אחר השילוט אשר לעיתים מסומן בצבע על גבי עצמים בשטח.

  

למעוניינים לרכוב את מסלול "השמינייה" הכולל את סובב חוות מתתיהו – תוספת של כ- 16 ק"מ.

התחלת הרכיבה מג'יש כמתואר לעיל עד למעבר התחתי של נחל דישון. חוצים את המעבר ורוכבים בתוואי שביל ישראל לאורך כ- 2.3 ק"מ, נפרדים משביל ישראל בפניה צפונה בטיפוס ארוך וטכני עד למזלג שבילים שבו פונים מזרחה ומקיפים את ההר סביב חוות מתתיהו. ליד האלון הגדול מומלץ לעצור לתצפית. משם נמשיך לרכוב בירידה חזרה עד למעבר התחתי של נחל דישון. חוצים את המעבר ופונים מערבה בטיפוס ארוך וטכני לחניון רבין.

משם המשך המסלול תואם לתיאור שלעיל לבאים מכיוון ג'יש.

 

  • רוצים עוד פרטים? מעוניינים במסלולים נוספים? לחצו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היי צפונה! ברכיבה על אופניים
צילום: Index open
המסלולים מתאימים לכל המשפחה
באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
מומלצים