שתף קטע נבחר

ברק מציע: ועדה לבחינת פיצול סמכויות היועמ"ש

יו"ר העבודה ושר הביטחון - שמסורתית מתנגד לפגיעה במעמד היועץ המשפטי - מציע עכשיו "דיון מעמיק" בשאלה הבוערת, ומדגיש שעד לסיום עבודת הוועדה לא יתקבלו החלטות. הנימוק: "למנוע הצגת עמדות חד-צדדית של משרד המשפטים"

האם אהוד ברק חצה את הקווים, או שהוא עדיין מנסה לסכל פגיעה במעמד היועץ המשפטי לממשלה? ל-ynet נודע היום (ג') שיו"ר מפלגת העבודה ושר הביטחון הגיש למזכירות הממשלה הצעת החלטה, לפיה תוקם ועדה ציבורית חדשה שתבחן את שאלת פיצול הסמכויות של היועץ המשפטי.

 

בנושא פיצול הסמכויות עוסק רבות לאחרונה שר המשפטים, יעקב נאמן, שהביע לא אחת את דעתו לפיה נדרשת רפורמה. היועץ מני מזוז, פרקליט המדינה משה לדור, ואנשי משפט נוספים - מתנגדים וטוענים שהחלטה על פיצול תפגע במעמד היועץ ותוביל לפוליטיזציה של המוסד המשפטי.

 

לפי הצעת ההחלטה של ברק, בראש הועדה הציבורית יעמוד שופט בדימוס מבית המשפט העליון, אשר ימונה על-ידי נשיאת בית המשפט העליון ובהסכמת שר המשפטים. חברים נוספים בוועדה אמורים להיות שר משפטים לשעבר - שימונה לפי הממשלה על-פי המלצת שר המשפטים; יועץ משפטי לממשלה לשעבר או מי שכיהן בעבר כפרקליט המדינה לשעבר, אשר ימונה על-ידי הממשלה בהמלצת היועץ המשפטי המכהן; איש אקדמיה מתחום המשפט הציבורי ודיני העונשין, שייבחר על-ידי דיקני הפקולטות למשפטים; ונציג לשכת עורכי הדין.

 

על-פי הצעתו של ברק, תבחן הוועדה את הצורך לפצל את תפקיד היועץ המשפטי בין תחום הייעוץ והטיפול במשפט המנהלי והאזרחי ובין תפקידו כראש התביעה הכללית, וכן תבחן הצעות לרפורמה אחרת במוסד.

 

הועדה תבחן גם את המלצות ועדת שמגר, שעסקה בשאלת פיצול הסמכויות לפני כעשר שנים, וקבעה כי אין לערוך שינוי. שר הביטחון הביטחון מציע שהוועדה תגיש את המלצותיה תוך שלושה חודשים מיום המינוי.

 

משרד המשפטים ביקש ארכה

במערכת הפוליטית תוהים האם יו"ר העבודה מנסה לסכל את פיצול הסמכויות או שמא

 נותן ידו לפגיעה במעמד היועץ, תחת כסות של דאגה לסמכויותיו. היועץ הנוכחי מזוז אמור לסיים את תפקידו בינואר, ומסקנות ועדה - אם תקום בקרוב כפי שמציע ברק - תגיש את מסקנותיה במועד סמוך. הוא מבהיר במסמך כי עד לסיום עבודת הוועדה ועד לקבלת המלצותיה אין לנקוט בצעדים כלשהם לשינוי המצב הקיים.

 

בהצעת ההחלטה כותב ברק כי: "ועדת שמגר הגישה את המלצותיה לפני עשר שנים וכיום עולה הנושא שוב לדיון ציבורי. מדובר בשאלה כבדת משקל,

 שיש להכריע בה רק לאחר בחינה יסודית של המצב השורר, ושל המצב הקיים. תוך בחינת חלופות שונות בסוגיה".

 

למרות שההצעה הוצגה למזכירות הממשלה, משרד המשפטים ביקש ארכה של שבועיים לבחון את משמעות הקמת הוועדה. לפיכך, הצעה לא תידון בישיבת הממשלה הקרובה, מחרתיים.

 

ברק ומפלגתו היו המתנגדים הנחרצים ביותר מתוך הממשלה הקודמת, לפגיעה כלשהי במערכת המשפט. ברק היה אחד ממבקריו של שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן, שהחל בקדנציה הקודמת בבחינת פיצול תפקידי היועץ המשפטי. במהלך המשא ומתן הקואליציוני שניהל עם נתניהו אף התנה ברק את הצטרפות העבודה לממשלה בסיום דרכו של פרידמן.

 

מלשכתו של ברק נמסר כי "ההצעה הוגשה כדי לקיים דיון מעמיק בשאלה, וכדי שלא יהיה מצב בו משרד המשפטים יציע באופן חד צדדי את עמדותיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפצל או לא לפצל? זאת השאלה
צילום: AP
שר המשפטים נאמן. תומך בפיצול
צילום: דודי ועקנין
מזוז. גומר קדנציה בינואר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים