שתף קטע נבחר

מזוז לפרידמן: הצעתך תרסק את שלטון החוק

"אסון, ריסוק תפקיד היועץ המשפטי ומבנה שלטון החוק שנבנה שנים" - כך הגדיר מזוז את הצעתו של שר המשפטים פרידמן, לפצל את סמכויות היועץ. השר נאם לפניו בכנס בירושלים, והסביר: "לא הגיוני שהיועץ יכתוב פסקי דין נגד הממשלה"

העימות בין היועץ המשפטי לממשלה לשר המשפטים מתקרב לנקודת רתיחה. בכנס מיוחד שעוסק ברפורמות שמציע השר פרידמן במשרד היועץ המשפטי, שנערך באוניברסיטה העברית בירושלים, הוא גונן אחר הצהריים (יום ד') על כוונתו לפצל את סמכויות היועץ המשפטי - ומני מזוז השיב לו במתקפה חריפה.

 

"זו לא הצעת חוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי, אלא לריסוק התפקיד ולריקונו מכל משמעות", אמר מזוז. "ההצעה רוצה לייצר פקידים ממשלתיים ללא כל סמכויות אמיתיות. להשלמת ריקון התפקיד, אומרת ההצעה כי אם היועץ מגלה קצת עצמאות ויש חילוקי דעות בינו לבין הממשלה, הרי שהממשלה תוכל לפטרו".

 

לטענת מזוז, המגמה להכפיף את היועץ המשפטי לפיקוחו של השר, מרוקנת אותו מכל משמעות.

 "הצעת החוק בעצם מוציאה את הלבנה עליה מתבססת כל מערכת שלטון החוק", אמר. "הצעת החוק היא אסון ותרסק את כל מערך היועץ המשפטי ואת כל המבנה שנבנה במשך שנים".

 

לפני כן פרש פרידמן את משנתו, והסביר: "כיום המצב הוא שהיועץ המשפטי כותב פסק דין. אין אצלו ספק. זהו מצב לא טוב. ללכת ולכתוב פסק דין נגד המדינה זה לא הגיוני. היועץ המשפטי צריך להגיד מה הוא חושב שיגיד בית המשפט, ובמקרה של ספק צריך להגיד לממשלה מהו הספק.

 

"מעבר לפסקי הדין נגד המדינה, גם לא הגיוני שהממשלה לא יכולה לקבל ייצוג של מישהו חיצוני אם היא לא מסכימה עם חוות דעתו של היועץ", הוסיף פרידמן והדגיש: "הטענה כי הצעת החוק מחלישה את היועץ המשפטי לממשלה לא נכונה. ההצעה מחזקת את שלטון החוק ולא מחלישה אותו. היא מחזקת את עצמאות תביעה הכללית".

 

"גם אם המצב לא מושלם, השינוי המוצע גרוע יותר"

בדבריו שבאו לאחר מכן, ניסה מזוז להשיב וטען שההצעה מחלישה גם את התובע הכללי. לטענתו, התובע הכללי יתמנה על ידי נציגי הממשלה - ואין סיכוי ממשי שמועמד מטעם שר המשפטים לא יתמנה. "נעשה פה ניסיון להשפיע באופן מהותי על זהותו של התובע הכללי.

 על פי הצעת החוק, הממשלה יכולה להנחות את התובע הכללי ובעצם להגיד לו שלא יעסוק בשחיתות ציבורית. לממשלה גם לפי הצעת החוק יש סמכות להעביר את התובע הכללי מתפקידו והתובע מחויב לפי ההצעה למסור לשר דו"ח".

 

דברים דומים אמר מזוז לגבי "החלק השני" של התפקיד המפוצל המוצע. בניגוד למצב הקיים כיום - מינוי היועץ המשפטי על ידי ועדה בראשות שופט בדימוס - "הרי שעל פי הצעת החוק החדשה היועץ ימונה לפי הצעת שר המשפטים, דבר שיכול לגרום לכך שימונה מישהו ששר המשפטים חפץ בייקרו בכוונה, שלא יפריע לממשלה. הממשלה תוכל גם לפטר אותו בעקבות חילוקי דיעות בין הצדדים".  

 

באחרית דבריו, טען מזוז כי אינו שולל בדיקה מחודשת של סמכויות התפקיד וכי שום רעיון אינו קדוש, אולם הדגיש שהעניין רציני מכדי לשנותו בשליפה וללא שיתוף המשרד. "זהו צעד חסר תקדים", אמר. "גם אם נניח שהחיבור של שני התפקידים של היועץ הוא לא מושלם, הרי שהחלופות של פיצול התפקידים גרועות מהמצב הקיים". לגבי אפשרות הייצוג החיצוני, אמר מזוז שהאופציה הזו קיימת גם היום, אך הוא טרם קיבל בקשה שכזו.

 

פרופ' גביזון תקפה את מזוז

בסוף דוברי המושב הראשון, עלה השר פרידמן להגיב. לטענתו, מזוז מאמין שהיועץ המשפטי לממשלה לא צריך לתת דין וחשבון לאף אחד. "אני המומחה, אני איש מקצוע, אני יודע הכל. כך חושב היועץ המשפטי לממשלה, זוהי דה לגיטימציה של ההליך הדמוקרטי". 

 

פרופסור רות גביזון, שהייתה חברה בוועדת שמגר שדנה בנושא לפני שנים, בירכה את שר המשפטים על הצעתו. "אין לי ספק שמי שאומר שיש בהצעה נזק שגדול על התועלת, יש בדבריו משום עבירה מסוכנת". לדברי גביזון, "מערכת המשפט לא נמצאת במצב טוב והיועץ המשפטי לממשלה לא צריך להתבייש כדי לעזור לממשלת ישראל לקדם את האינטרסים שלה".

 

גם פרופ' שלמה אבינרי הביעה תמיכה גורפת בהצעת שר המשפטים ואמר כי הצורך בפיצול סמכויות היועץ חיוני לדמוקרטיה הישראלית. מנגד, חבר הכנסת גדעון סער בנאומו בכנס אמר: "יש מקום לבחון את ההצעה, אולם כפי שהיא הינה קיצונית ורחבה מדי ויש בה החלשה של היועץ המשפטי".

 

השר פרידמן הציג לפני מספר שבועות את הצעת החוק החדשה שלו, הנוגעת לפיצול סמכויות היועץ. הוא הצהיר כי סמכויותיו של היועץ המשפטי יצומצמו מאוד, וחלקן יועברו לתפקיד חדש - התובע הכללי.

 על-פי ההצעה, חוות דעתו של היועץ המשפטי לא תחייב את הממשלה. במקרים קיצוניים, כאשר הממשלה תבקש לפעול בניגוד לחוות דעתו של היועץ, היא תוכל לקחת עורך דין אחר מהתחום הציבורי או הפרטי.

 

עוד עולה מהצעת החוק כי סמכויות תחום המשפט הפלילי יהיו בידי התובע הכללי ואלה שאינן - יהיו בידי היועץ המשפטי. היועץ ייעץ לממשלה בנושאים שונים שאינם קשורים לתחום הפלילי, וחוות דעתו לא תחייב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלאש 90
מזוז. סמכויות יקוצצו?
צילום: פלאש 90
דניאל פרידמן. פיצול זה כוח
צילום: גיל יוחנן
פרופ' גביזון. לצד פרידמן
צילום: חיים צח
מומלצים