שתף קטע נבחר

האוני' העברית כבר לא בין 100 המובילות בעולם

המוסד הירושלמי נדחק למקום ה-102 בדירוג השנתי של ה"טיימס". אוניברסיטת ת"א הצליחה לשמור על המקום ה-114, הטכניון הידרדר ב-23 מקומות. אבל יש גם במה להתנחם

יום אחרי שכלת פרס נובל לכימיה, פרופ' עדה יונת, התרעמה על הקיצוץ בתקציבים למדע מגיעה ההוכחה להידרדרות המעמד האקדמי של ישראל בעולם. האוניברסיטה העברית הידרדרה מהמקום ה-93 למקום 102 בדירוג השנתי של העיתון הבריטי "טיימס", אשר פורסם היום (ה').

 

הטיימס מדרג מדי שנה את 200 האוניברסיטאות המובילות בעולם מתוך לפי מדדים שונים, ביניהם ניתוח סקירת פירסומים מדעיים, סקירת איכות ההוראה,

איכות הסטודנטים, איכות צוות ההוראה הבינלאומי בכל מוסד אקדמי, איכות סטודנטים מחו"ל ודירוג כללי. לפי המדרגים, בעולם יש בסך הכל כ-18 אלף אוניברסיטאות, מהן נבחנו 6,000 הטובות ביותר, שמתוכן הורכבה הרשימה.

 

נציגה ישראלית נוספת, אוניברסיטת תל אביב, הצליחה לשמור על מעמדה ונשארה שנה שנייה ברציפות במקום ה-114, אותו היא חולקת עם אוניברסיטת פיטסבורג האמריקנית. לעומת זאת, הטכניון ירד מהמקום ה-109 למקום 132.

 

עשר האוניברסיטאות המובילות בעולם הן מארצות הברית ובריטניה. במקום הראשון, כרגיל, נמצאת הרווארד האמריקנית. אוניברסיטת קיימברידג' הבריטית עקפה השנה את ייל האמריקנית בדרך למקום השני. במקום הרביעי נמצא היוניברסיטי-קולג' בלונדון, שבשנה שעברה הגיע למקום ה-7 בלבד.

 

המדענים בעולם קילקלו? 

במקומות חמש ושש נמצאות שתי אוניברסיטאות בריטיות עם דירוג זהה, אימפריאל קולג' בלונדון ואוניברסיטת אוקספורד, שהידרדרה מהמקום הרביעי. במקום השביעי אוניברסיטת שיקגו, שעלתה שלב אחד מהשנה שעברה. אל המקום השמיני טיפסה אוניברסיטת פרינסטון האמריקנית, שבשנה שעברה הגיעה למקום ה-12. מכון מסצ'וסטס לטכנולוגיה שמר על מעמדו והגיע גם השנה למקום התשיעי ואת העשייריה סוגר המכון הטכנולוגי בקליפורניה, שצנח מהמקום החמישי.

 

אחד המדדים החשובים הוא מספר הציטוטים של חברי הסגל בכתבי עת מדעיים והוא מהווה 20 אחוז מהציון הכולל. אוניברסיטת תל אביב נמצאת בין 20 המוסדות המובילים במדד זה, עם ציון 98. לעומתה,

האוניברסיטה העברית והטכניון קיבלו ציון 77 ו-75, בהתאמה.

 

האוניברסיטאות הישראליות נפגעו דווקא ממדד שמשוקלל לפי הציונים ש-5,000 מדענים בכירים מרחבי העולם מעניקים למוסדות. האוניברסיטה העברית ציון 61 במדד זה, לעומת 35 ו-18 לאוניברסיטת תל אביב והטכניון.

 

אבל לאוניברסיטאות הישראליות יש גם במה להתנחם: במדד נפרד שפירסם ה"טיימס", שאינו חלק מדירוג 200 האוניברסיטאות המובילות ומתייחס למחקרים בתחום מדעי החלל בעשור האחרון, הגיעה ישראל למקום השני אחרי סקוטלנד - תוך שהיא עוקפת את ארצות הברית, בריטניה, רוסיה וקנדה.

 

מהטכניון נמסר בתגובה: "אנו גאים ששמרנו על מקומנו בין שלושים האוניברסיטאות ההנדסיות-מדעיות המובילות בעולם. המיקום הכללי לא משמעותי לאוניברסיטה הנדסית-מדעית כי אין מקום להשוואה בין אוניברסיטה כללית שמלמדת גם אנגלית, עבודה סוציאלית, לשון, ארכיאולוגיה ומשפטים, לבין אוניברסיטה שמלמדת רק מדעים והנדסה. יחד עם זאת, נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא מבהיר כי יקשה עלינו לשמור על מקומנו המכובד בצמרת ההנדסית המדעית בעולם אם תימשך מדיניות הקיצוצים בתקציבים הממשלתיים בטכניון בפרט ובאוניברסיטאות בכלל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוניברסיטה העברית. מתרחקים מהרווארד
צילום: רון פלד
מומלצים