שתף קטע נבחר
 

הכלב לבד בבית – שוב חוזר הסיוט

אלפי כלבים סובלים מבעיות פרידה, חרדות נטישה הגורמות לפגיעה ברכוש, לבעיות התנהגות המובילות לנטישת החיה. ד"ר נועה הראל מסבירה על הדרכים לאבחון כלב חרדתי, על סימני האזהרה ועל הסיכוי להעניק עצמאות מחודשת לכלב

מאמרים וכתבות בנושא של חרדת נטישה מופיעים מדי פעם בכתבי עת הנוגעים לבעלי חיים, ובעצם הדיון בנושא אין חידוש מיוחד. עם זאת, עד לפני כעשור וחצי היה מקובל לקבץ את כל ההתנהגויות הבעייתיות של כלבים הנשארים לבד לקבוצה אחת של "חרדת נטישה", בין אם מדובר היה בבעיית חרדה או בבעיה שונה לגמרי.

 

הפעם נציג גישה חדשה יותר, שקיבלה לאחרונה הכרה נוספת בקהילה הרפואית, ושייחודה בהבחנה בין אוכלוסיית ה"חרדים" וחלוקתה לתת-אוכלוסיות, באופן המאפשר התמודדות ממוקדת ומותאמת יותר לבעיות הפרידה.  

 

בגיל שנתיים, נלה נמצאת כבר בביתה השלישי. היא הועברה מסיבות לא ידועות, משני בתים קודמים דרך עמותות הצלה לבעלי-חיים ועד לביתה הנוכחי אצל משפחת יעקב, בו היא נמצאת כבר כשלושה חדשים. היא מקסימה, חברותית, טובה עם ילדים ועדינה, אך גם כאן, המשך שהותה בבית מוטל בספק רב.
 
הסיבה: נלה, כלבה קטנה מגזע טרייר מעורב, מייללת ובוכה במשך שעות בכל פעם שמשאירים אותה לבדה בבית. השכנים העירו לבעלים על כך כבר מספר פעמים, ולאחר שהבעיה לא נפתרה, פנו למחלקה הוטרינרית העירונית בבקשה לאלץ את משפחת יעקב לפנות את הכלבה מהבית.

 


 

חרדת נטישה - מגיפה בקרב כלבים בארה"ב

סיפורה של נלה הוא אחד מבין מאות ואף אלפי מקרים של כלבים הסובלים מבעיה דומה. בעיות פרידה – המוגדרות כהתנהגות בעייתית של כלבים כאשר הם נשארים לבדם, היא אחת מבעיות ההתנהגות הנפוצות ביותר בכלבים.
 
סקרים שנערכו בשנים האחרונות בקרב אוכלוסיות כלבי בית בארה"ב ובבריטניה מצביעים על שיעור של 14% - 20% מאוכלוסיית הכלבים הכללית הסובלים מרמה זו או אחרת של הבעיה – מספר המעמיד את הבעיה בקנה מידה של מגיפה. המספרים המדויקים בישראל אינם ידועים, אך גם כאן הבעיה נפוצה מאוד. כתוצאה מגרימת נזק לרכוש ותלונות מצד אנשים בסביבת הבית, נפגע הקשר אדם-כלב לעיתים באופן בלתי הפיך, וכלבים רבים בכל שנה מאבדים את ביתם בנטישה לעמותה או לרחוב, ואף מומתים.

 

התנהגות חריגה של כלבים כאשר הם נשארים לבדם כוללת נביחות ויללות תכופות או ממושכות, עשיית צרכים בבית והרסנות. הסיבות להתנהגות בעייתית זו במהלך השהייה לבד בבית הן רבות ומגוונות, ונעות בין התנהגות משחק הרסנית של גורים צעירים, חוסר חינוך לעשיית צרכים בחוץ, לבין "שעמום" (מחסור בגירויים או בפעילות גופנית) או תגובה מוגזמת לרעשים חיצוניים, ועד לחרדות שונות הכרוכות בעצם השהייה לבד.

 

איך מאבחנים אם הכלב חרדתי?

ניתן לחלק את הפרעות החרדה המתפתחות אצל כלבים הנאלצים להישאר לבד (לשם פשטות, אקרא להן "בעיות פרידה") לשלושה סוגים, כפי שאסביר בהמשך. חלוקה זו מקלה על איבחון הבעיה ולכן מאפשרת טיפול מדויק ונכון יותר לכל כלב הסובל ממנה.
 
קבוצה אחת של כלבים הסובלים מבעיות פרידה, מורכבת מכלבים התלויים באופן בלעדי בנוכחותו של אדם אחד, שהוא המטפל העיקרי שלהם. במצב זה, הנקרא "התקשרות חרדה" בין הכלב לבעליו, כל פעולותיו של הכלב מאורגנות סביב אותו אדם וכוללות הליכה אחריו לכל מקום, ויללות/ נביחות או ניסיון להגיע אליו בכל מקרה של הפרדה בין השניים (גם אם המטפל העיקרי נמצא בבית, אך בחדר נפרד). חלק מהכלבים הללו הם כלבים שבעברם הופרדו מאימם מוקדם מדי או באופן טראומטי, או לחילופין חוו מחלה קשה בגיל צעיר, שלוותה בטיפול אינטנסיבי ע"י האדם אליו נקשרו.

 

קבוצה שנייה מורכבת מכלבים המרגישים בנוח בנוכחות אדם כלשהו (עדיף אדם מוכר ואהוב, אך אין הכרח בכך), אך נוכחות זו היא תנאי הכרחי לתחושת הביטחון שלהם – כלב מקבוצה זו נלחץ מאד כאשר הוא נשאר ללא נוכחות אנושית (במקרים מסוימים אך מעטים – גם נוכחות של כלב או חתול אחר).

 


(צילום: AP)

 

לקבוצה השלישית שייכים כלבים שהיו מסוגלים להישאר לבדם מבלי להיכנס ללחץ מכך, אך עברו חוויה קשה או מפחידה בזמן שהותם לבד (אירוע זיקוקים, פריצה לבית, סופת רעמים, רעשי שיפוץ בסביבה). כתוצאה מכך, נוצר הקשר בין החוויה הבלתי נעימה לבין עצם השהייה לבד, אשר הופכת לאירוע מלחיץ בפני עצמה.

 

כלבים הסובלים מבעיות פרידה מבטאים את חרדתם במספר דרכים. ניסיונות התמודדות עם המצב כוללים הרס סביב פתחי הבית (חלונות, דלתות, תריסים) בניסיון לצאת, ניסיונות להתחבא במקומות קטנים או להתחפר (למרבה הצער, לעיתים קרובות ברהיטי הבית), "טיפול" הרסני בחפצים אישיים של הבעלים או העברתם ממקום למקום.
 
נביחות ויללות הן מעין קריאה לעזרה, ונשמעות שונות מאשר נביחות כלפי גירויים חיצוניים. התנהגות בעייתית אחרת, המבטאת מצוקה קשה ולאו דווקא ניסיון התמודדות כהתנהגויות שתוארו לעיל, היא עשיית צרכים בבית או ריור (תופעה המוכרת לאנשים החוזרים הביתה ומוצאים שלוליות רוק – לרוב ליד דלת הבית).

 

התחושה הקשה (הן פיזית והן נפשית) המלווה את ההכנות להישארות לבד בבית ולעיתים קרובות מתבטאת בהיצמדות לבני הבית, רעד, נשימות מהירות וסימני פחד נוספים מתחילה אף לפני ה"נטישה", ואינה מאפשרת לכלב הסובל להתרגל לחוויית השהייה לבד, למרות שהיא חוזרת על עצמה באופן יומיומי. כך נוצר מעגל קסמים אשר לרוב אינו נפתר מעצמו.

 

טיפול משפחתי: בדרך לעצמאות מחודשת

כדי לעזור לנלה ולכלבים אחרים הסובלים מבעיות פרידה, יש לברר קודם את הסיבה למצוקה. בפגישה עם בני המשפחה, התברר לי כי בעייתה הראשונית של נלה היא תלות מופרזת באם המשפחה, שהיא המטפלת העיקרית שלה, וכי גם כאשר היא נשארת עם מישהו מבני הבית ללא האם, היא מראה סימני מצוקה.

 

הטיפול בנלה, אם כן, מתחיל בתהליך המיועד לעזור לה לפתח עצמאות יחסית, בעיקר מגב' יעקב.

רק לאחר שלב זה, שתחילתו עידוד לעצמאות כאשר גב' יעקב נוכחת בבית, ניתן להתחיל ולהרגיל את נלה להישאר לבדה בבית מבלי לחוות זאת כחוויה טראומטית, שוב ושוב.

 

כך, גם לכלבים השייכים לשתי קבוצות הסיכון האחרות יש להתאים את הטיפול לפי ההשתייכות לקבוצה: לקבוצת הסיכון השנייה מצמידים מערכת שתכליתה להוות גורם מרגיעה המחליף במידה רבה את נוכחותם של בני-אדם; בקבוצת הסיכון השלישית יש לטפל קודם-כל בגירוי הראשוני המפחיד (כלומר – הסתגלות לרעשים מסוימים וכו').

 

לבסוף, מעבר לטיפול הפרטני בכל מקרה לגופו, חשוב לי להדגיש מספר נקודות מפתח שאותן יש ליישם תמיד, בכל טיפול בכלבים הסובלים מבעיות פרידה: אל תכעסו על כלבכם כאשר אתם חוזרים הביתה ומוצאים הרס או צרכים בבית. אם הדבר נעשה מתוך מצוקה, כלבכם נענש פעמיים: תחילה כאשר הוא "ננטש", ולאחר מכן כאשר אתם חוזרים הביתה ומענישים אותו. ענישה במקרה זה רק תורמת להחמרת המצוקה לפעמים הבאות, ולכן מזיקה לכלב ומחבלת בטיפול בבעיה. גם במקרים בהם ההרס או עשיית הצרכים נעשו על רקע שונה, הטיפול יתמקד במניעה של ההתנהגות ולא בהענשתה.

 


צילום ויז'ואל/פוטוס

(צילום: ויז'ואל / פוטוס)

 

טקסים המתבצעים סביב היציאה מהבית והחזרה הביתה עלולים להחמיר את המצב. פעולות כגון ניסיון להסביר לכלב שאתם, כבכל יום, חוזרים בקרוב ושיתנהג יפה, או ניסיון לפצות אותו על ה"נטישה" באמצעות הרעפת אהבה ותשומת לב עם חזרתכם הביתה מגבירים את המתח והציפייה במקום להרגיע, ולכן עדיף לצאת מהבית ולחזור אליו בשקט וללא "דרמה".

 

בעיות פרידה הן גורם נפוץ לסבל אצל כלבי בית ולנטישתם של כלבים רבים. זיהוי נכון של בעיות פרידה ותהליך איבחון אישי, מאפשרים לטפל בבעיה קשה וכואבת ולהציל כלבים רבים הסובלים ממנה.

 

ד"ר נועה הראל, רופאה וטרינרית. מרצה לרפואה וטרינרית התנהגותית בבית הספר לרפואה וטרינרית, האוניברסיטה העברית. עוסקת בתחום ב-11 השנים האחרונות. למאמרים נוספים מכתב העת החדש של "חיות וחברה "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
צילום: רויטרס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים