שתף קטע נבחר

סוף עצוב לעוזניית הנגב הפצועה

במשך שמונה חודשים נאבק צוות בית החולים לחיות בר כדי להציל את רגלו הפצועה של עוזניית הנגב, אחד הנציגים הבודדים שנותרו בשבי של דורס היום הגדול בישראל, שנכחד מאזורנו. לאחר אין ספור ניתוחים וטיפולים, נאלצו הרופאים להרדימו

במשך שמונה חודשים נאבק צוות בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, כדי להציל את רגלו הפצועה של עוזניית הנגב, אחד הנציגים הבודדים שנותרו בשבי של דורס היום הגדול בישראל, שנכחד מאזורנו. לאחר אין ספור ניתוחים וטיפולי פיזיותרפיה ממושכים, נאלצו הרופאים להרדימו עקב הידרדרות במצבו הרפואי.
 
הזכר הוא חלק מקבוצה מצומצמצת ביותר של עוזניות המוחזקות בשבי בגרעיני רבייה. לפני מספר חודשים גילו המטפלים כי הוא פרק את הגיד ברגלו והתקשה לעמוד. צוות הוטרינרים בבית החולים, ד"ר יגאל הורוביץ וד"ר אריאלה רוזנצוויג, ניתחו את העוזנייה פעמים רבות כדי לטפל במקום המנותח.
 
"היה ברור לנו כי מדובר בתהליך החלמה ממושך ובתחילה היינו אופטימיים לגבי כושר ההתאוששות שלו", אומר הורוביץ, מנהל בית החולים. "כל פעולה לטיפול באזור אותו ניתחנו, חייבה הרדמה מלאה של העוזנייה ולאחר מכן טיפולי פיזיותרפיה כדי לאפשר לו לעמוד על הרגל בכוחות עצמו".  

 

 
כ-25-30 זוגות של עוזניות הנגב, דורסי יום ממשפחת הנציים, קיננו עד שנות ה-50 באזור הערב והנגב. בשנות ה-80 צנח מספרן משמעותית, ונמנו רק כארבעה זוגות מקננים בלבד. הקינון הידוע האחרון נרשם באזור יוטבתה בשנת 1989. כיום מוחזקים כמה פרטים בודדים בגרעיני רבייה, כאמור.

 

ציד, לקיחת הדורסים לגידול בשבי והברחתם לגני חיות באירופה, וכן הרעלות, התחשמלויות, הפרעות האדם באזורי קינון ומחסור במזון טבעי, הם חלק מהגורמים שהובילו להיעלמותו של המין הזה מאזורנו. כיום עוזניית הנגב נחשבת לדורס נדיר שמגיע לבקר בישראל, והיא אינה מקננת עוד בטבע המקומי.

 

במהלך השבועות האחרונים, למרות מאמצי הרופאים וצוות המטפלים בבית החולים, חלה הידרדרות במצב הרגל ובבריאותו של הדורס הגדול. "הוא נחלש, לא הצליח לעמוד על הרגל ופשוט היה שבר כלי, למרות כל המאמצים שלנו לרפא אותו ולאפשר לו לחזור לגרעין הרבייה עם סיכויים לשרוד ולהתרבות", אומרת ד"ר רוזנצוויג. "זכר במצבו הגופני בטבע לא היה שורד זמן רב, אך אנחנו נלחמנו כדי להשאירו בחיים, מאחר שכל פרט של המין הוא חשוב ביותר לרבייה".

 

בחודש שעבר, החליטו הרופאים לגאול אותו מייסוריו ואחד מהנציגים האחרונים של המין הנדיר שנכחד לחלוטין מהטבע בישראל, הורדם הרדמת חסד.
 


טיפולי פיזיותרפיה לעוזנייה (צילום: יהונתן צור)

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובדן לגרעין הרבייה של עוזניות הנגב בארץ
צילום: יהונתן צור
"ניתחנו אותו פעמים רבות". "ד"ר יגאל הורוביץ והעוזנייה
צילום: יהונתן צור
צילום: רועי גזית ויהונתן צור
הדורס עבר טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים
צילום: רועי גזית ויהונתן צור
צילום: רועי גזית ויהונתן צור
אך נכנע בסופו של דבר לפציעה הקשה
צילום: רועי גזית ויהונתן צור
מומלצים