שתף קטע נבחר

גפני: "הקיצוץ - ללא פגיעה בתקציב הישיבות"

ביום שלישי צפוי הקיצוץ הרוחבי בתקציב לעלות להצבעה בוועדת הכספים. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, שדן עם הרמטכ"ל בצרכי הביטחון שבעטיים הקיצוץ, אמר שהוא יהיה קטן מ-2 מיליארד שקל ו"קרוב יותר ל-1.5 מיליארד"

הקיצוץ הרוחבי עליו החליטה הממשלה יובא לאישורה של ועדת הכספים מחר (ג'), אבל ספק אם יאושר בהיקף המתוכנן. הקיצוץ נועד לתגבר את תקציב הביטחון ולממן את החיסון נגד שפעת החזירים, אך היקפו יהיה קטן מ-2 מיליארד שקל. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה כפני (יהדות התורה), אמר ל-ynet כי מדובר בסכום שנע "בין 1-2 מיליארד שקל, קרוב יותר ל-1.5 מיליארד, ללא פגיעה בתקציב הישיבות".

 

 

לקראת הדיון נערכה אתמול אחר-הצהרים פגישה בין גפני לרמטכ"ל רא"ל גבי אשכנזי בלשכת הרמטכ"ל בקריה בתל אביב, שלא ביוזמת גפני, וככל הנראה ביוזמת האוצר. זאת, כדי לרכך את התנגדות גפני לקיצוץ הרוחבי בכלל, זמן קצר לאחר אישור התקציב הדו-שנתי ולהביאו לשכנע את מתנגדי הקיצוץ מהקואליציה להסיר את התנגדותם.

 

נראה כי רעיון הפגישה עלה בעקבות מגעיו של גפני עם האוצר בהם העיר כי ברצונו להיות בטוח כי הקיצוץ אכן נועד לצורכי ביטחון חיוניים ו"איננו תרגיל של האוצר". אחרי הפגישה סירב גפני לומר מלה על תוכנה מלבד ש"היתה שיחה טובה מאוד בענייני ביטחון, אך אני לא יכול לפרט וגם אסור לי לדבר עליה".

 

ל-ynet נודע כי הרמטכ"ל פרש בפניו את עיקרי הצרכים. גפני שאל שאלות ונענה, אך סירב לומר מה התרשמותו מהדברים, ואם אכן שוכנע שהקיצוץ חיוני.

 

גפני רק אמר כי עניין הקיצוץ לא עלה כלל בפגישה, אבל ל-ynet נודע כי עוד לפניה הוא ריכך את התנגדותו העקרונית לקיצוץ כשהוברר לו כי גם האוצר נסוג מכמה הצעות שלו בעקבות הביקורת בממשלה ובוועדת הכספים.

 

נראה שהקיצוץ לא יפגע במידה רצינית בנושאי החינוך, הרווחה, ובמענקי האיזון לרשויות המקומיות, או בחלקן של הישיבות בבסיס התקציב הנוגע בעיקר לתשלומי הממשלה לאברכים.

 

"העזים שהכניסו בממשלה כבר לא רלבנטיים", אמר גפני. "הסכמתי לקיצוץ פלאט רגיל כמו לאחרים, ומהישיבות יורידו רק מיליון שקל, כמו מהחינוך ולא שליש ממה שתכננו (310 מיליון שקל). הרוב יהיה מהתוספות שהופיעו בהסכמי הקואליציה עם הדתיים והחרדים על תרבות תורנית וחרדית, עליהן הסכמתי לוותר". נראה כי לא מדובר כאן בוויתור מוחלט, אלא בדחיית מתן התוספות לתקציב הבא.

 

בפגישה בלשכת הרמטכ"ל היו מעוניינים כל הצדדים – האוצר, הרמטכ"ל וגפני, כדי להבהיר את נחיצות הקיצוץ ולהסיר את המכשולים שאורבים לו בוועדת הכספים. זאת מתוך ההערכה שלעמדת היו"ר תהיה השפעה על ההחלטה שתתקבל.

 

עם זאת, עמדת גפני לאחר הפגישה תתברר רק בישיבת הוועדה שתעסוק בקיצוץ. ככל הנראה יאמר גפני בוועדה מה התרשמותו משיחתו עם הרמטכ"ל, אך ספק אם ילחץ על הח"כים המתנגדים לשנות את דעתם. בוועדה מעריכים כי גפני יתיישר עם הקו שיסתמן בעמדת נציגי הקואליציה בוועדה.

 

פגישה ראשונה בעשורים האחרונים

לפגישת גפני והרמטכ"ל אשכנזי ממד היסטורי. היא ראשונה מסוגה בעשורים האחרונים. נושאי תקציב הביטחון נדונו בדרך כלל בוועדה המשותפת לתקציב הביטחון לוועדות הכספים והחוץ וביטחון (שתעסוק בקרוב בפרטים המתחייבים מהקיצוץ והתוספת, לאחר אישורם בוועדת הכספים). הפגישה התקיימה בתקופה שחל בה פיחות במעמדו של יו"ר ועדת הכספים בנושא.

 

עד ראשית העשור עמדו בראש הוועדה המשותפת היו"רים המתחלפים של ועדת הכספים או ממלאי מקומם. זאת על פי העיקרון שנקבע התקנון הכנסת, אשר נגזר מהשם הרשמי של הוועדה המשותפת, שבו ועדת הכספים קודמת לחוץ וביטחון. אולם בתקופתו של היו"ר ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) הוא שבר את המסורת וגם לא היה מוכן למנות במקומו חבר אחר של ועדת הכספים.

 

לחלל שנוצר נכנס יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צחי הנגבי, עוד מתקופתו בליכוד, ומאז הוא גם יו"ר הוועדה המשותפת המורכבת מ-4 נציגים של כל ועדה. ניסיון של ועדת הכספים להחזיר את הגלגל לאחור, על סמך התקנון, לא עלה יפה. העובדה שנקבעה בשטח ושליטת הליכוד וקדימה בממשלה, גברו על התקנון.

 

גפני הוא היום חבר מן המניין בוועדה המשותפת. לדבריו, הוא ויתר מרצונו על הבכורה והסכים שיו"ר ועדת חוץ וביטחון ימשיך להנהיג את הוועדה.

פורסם לראשונה 08/11/2009 18:26

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הרמטכ"ל, גבי אשכנזי
צילום: ירון ברנר
מומלצים