שתף קטע נבחר

שינוי קו? רוסיה וסין יצביעו עם המערב בסבא"א

דיפלומטים בווינה מסרו כי לראשונה מאז 2006 יצביעו רוסיה וסין יחד עם מעצמות המערב על מסמך הנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. להחלטה משמעות סמלית בלבד אולם היא מדווחת למועצת הביטחון, וייתכן שמעידה על הגמשה בעמדת סין ורוסיה

שש המעצמות גיבשו טיוטת החלטה משותפת הקוראת לאיראן לענות על כל השאלות שהוצגו לה בסוגיית הגרעין, ולהיות פתוחה יותר בנוגע ליתר המתקנים הגרעיניים שהיא מפעילה בעקבות חשיפתו של המתקן בקום - כך מסרו הערב (יום ג') דיפלומטים בווינה. ההחלטה תועלה להצבעה במהלך ישיבת מועצת הנגידים של סוכנות הגרעין מחר ומחרתיים.

 

מדובר בהתפתחות מעניינת, הואיל וזו הפעם הראשונה מאז 2006, שרוסיה וסין מצטרפות לארבע המעצמות המערביות בהצעת החלטה הנוגעת לפרויקט האיראני. ההחלטה היא סמלית בעיקרה, אולם היא מדווחת למועצת הביטחון וייתכן שיש בה רמז לנכונותן של רוסיה וסין להגמיש את עמדתן גם בנוגע להחרפת הסנקציות המוטלות על איראן.

 

מאז ההצבעה המאוחדת האחרונה בסוכנות הגרעין (אשר הובילו בדיעבד לסבב הסנקציות השני), נכשלו כל יתר הניסיונות של המערב לגייס את חברות במועצת הנגידים להצבעה דומה, עקב התנגדות רוסית וסינית. לדברי הדיפלומטים, בהצעה שתוגש בימים הקרובים להצבעה תידרש איראן לפתוח לגמרי את תוכנית הגרעין שלה בפני הפקחים, לציית לדרישות הסוכנות ולהשעות את העשרת האורניום.

 

בסוף השבוע נועדו בבריסל נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, והביעו אכזבה מהעובדה שאיראן לא השיבה לטיוטת ההסכם שניסחו לפתרון משבר הגרעין. בהודעה שפרסמו נציגי ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה נאמר כי איראן "לא השיבה בצורה חיובית" להצעה וכי המעצמות קוראות לה לשוב ולשקול את עמדתה בנושא.

 

על-פי טיוטת ההסכם, שנוסחה במגעים שקיימו נציגי המערב ואיראן בז'נבה ב-1 באוקטובר, תעביר איראן 75% מהאורניום המועשר בדרגה נמוכה (LEU) שבידה, להעשרה ברוסיה ולעיבוד נוסף בצרפת, בטרם יוחזר לידיה כדלק גרעיני. מטרת ההצעה היא להוציא 1,800 ק"ג אורניום הנמצאים כבר כעת בידי איראן ומאפשרים לה בכל רגע נתון להעשירם לדרגה גבוהה יותר המאפשרת ייצור פצצת גרעין.

 

הדיונים על ההצעה עדיין נמשכים ואיראן כאמור טרם מסרה את תשובה ברורה עליה. עיקר המחלוקת נסובה סביב עניינים טכניים ובשאלה היכן יועשר האורניום עבור איראן - בחו"ל או על אדמה איראנית. דובר משרד החוץ האיראני מסר היום כי איראן אינה מתנגדת להצעה להעשיר אורניום בחו"ל אולם "זקוקה לערבויות של 100 אחוז" שתקבל דלק גרעיני בסיום התהליך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הנגידים של סבא"א
צילום: AFP
מומלצים