שתף קטע נבחר

שיחות הגרעין: הושגה טיוטת הסכם עם איראן

הטיוטה של אל-בראדעי כוללת קריאה של המעצמות לשלוח אל מחוץ לתחומה כ-75 אחוזים מהאורניום המועשר לפני סוף השנה לשם המרה לדלק גרעיני לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן. אולם הטיוטה עדיין אינה מחייבת את איראן לפעולה

התפתחות במגעים עם טהרן על תוכנית הגרעין: שלוש שנים לאחר שהכריזה שהצליחה להעשיר אורניום וקוממה עליה את כל העולם, חתמה איראן על טיוטת הסכם, במסגרתו תעביר את רוב האורניום המועשר שברשותה לרוסיה. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, הודיע בצהריים (ד') כי איראן ושלוש המעצמות - צרפת, רוסיה וארצות הברית - חתמו על טיוטת ההסכם.

 

 

אל-בראדעי סיפר שהטיוטה - אשר עדיין אינה מחייבת את איראן - נחתמה בתום שיחות רב-צדדיות שנמשכו יומיים וחצי במטה הסוכנות לאנרגיה אטומית בווינה, אך לא מסר פרטים על תוכן ההסכם. "הפצתי לצדדים טיוטה, שלדעתי משקפת גישה מאוזנת לאופן שבו עלינו להתקדם", אמר אל-בראדעי, שהוסיף כי כל הסכם שייחתם יועבר למועצת הסוכנות לאנרגיה אטומית שתתכנס בסוף החודש הבא.

 

לדברי גורמים דיפלומטיים בווינה, הסכימה איראן להוציא את האורניום המועשר מתחומה, כך שלמעשה רוב החומר שלו היא זקוקה לייצור פצצה גרעינית לא יהיה בידיה. הצדדים התבקשו לחתום על ההסכם עצמו עד יום שישי.  


אל בראדעי מציג את הטיוטה (צילום: AFP)

 

הטיוטה של אל-בראדעי כוללת קריאה של המעצמות לשלוח מחוץ לתחומה כ-75 אחוזים מעתודת האורניום המועשר לפני סוף השנה לשם המרה לדלק גרעיני לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן, המשתמש באיזוטופים רדיואקטיביים לצרכים רפואיים.

 

בתום השיחות אתמול, הביע אל-בראדעי תקווה כי ניתן יהיה להגיע להבנות עם האיראנים עוד במהלך סבב השיחות הנוכחי. הוא ציין כי חלה התקדמות בשיחות בין הצדדים, גם אם היא איטית מכפי שציפו. "אני מאמין שיש התקדמות. ייתכן שהיא איטית מכפי שציפיתי, אבל אנחנו בהחלט נעים קדימה", אמר.

 

במרכז הוויכוח בין הצדדים עמד סירובה של איראן שצרפת תיקח חלק בפיתרון הבינלאומי שמנסים הצדדים לגבש. על-פי ההצעה, שבגיבושה החלו הצדדים לפני כשלושה שבועות בז'נבה, איראן תעביר עוד השנה 75% מהאורניום שברשותה לרוסיה, שם יעבור העשרה לרמה ל-20%. לאחר מכן, אמור האורניום לעבור לצרפת אשר תייצר את מוטות הדלק, בהם אמורה איראן להשתמש להפעלת כור המחקר בטהרן לייצור איזוטופים לרפואה.

 

לאיראן יש כיום כ-1,500 ק"ג אורניום מועשר בדרגה נמוכה במתקן התת-קרקעי בנתנז. אולם היא זקוקה לאורניום ברמת העשרה גבוהה יותר, של 20%, כדי להפעיל את כור המחקר בטהרן. לשם כך היא פנתה למערב. רוסיה וצרפת הציע שאיראן תעביר את כל רזרבות האורניום שלה להעשרה מחוץ למדינה. זאת, כדי למנוע את האפשרות שיוסט למטרות צבאיות.

 

השיחות בווינה המשיכו את הסבב הראשון שהתקיים בתחילת החודש בז'נבה, אז נפגשו לראשונה תת-מזכירת המדינה האמריקנית, וויליאם ברנס, והנציג האיראני לשיחות, סעיד ג'לילי. הפגישה הבילטרלית בין ברנס לג'לילי בשולי השיחות היתה הפגישה האיראנית-אמריקנית בדרג הגבוה ביותר בשלושת העשורים האחרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנציג האיראני לשיחות בווינה
צילום: רויטרס
מומלצים