שתף קטע נבחר

המבקר יבחן הליך מינוי יו"ר למפעל הפיס

הוועדה לביקורת המדינה דנה בעיכוב הליך מינויו של יו"ר למפעל הפיס, המגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה. תבקש ממבקר המדינה לבחון אם יש מקום להתערבותו בפרשה

הוועדה לביקורת המדינה תפנה למיכה לינדנשטראוס, מבקר המדינה, בבקשה שיבדוק אם יש מקום להתערבותו בפרשת מינויו של יו"ר למפעל הפיס. כך נקבע בתום דיון ראשון שקיימה הוועדה לביקורת המדינה, ביוזמת היו"ר ח"כ יואל חסון (קדימה).

 

 

בדיון צוין כי בנסיבות הקיימות, כשהפרשה תלויה ועומדת בבג"ץ, מוקדם לבקש ממבקר המדינה לפתוח בחקירה ולהכין דו"ח מיוחד על הפרשה. עוד נטען כי בהיעדר יו"ר, הליכי קבלת ההחלטות בצמרת מפעל הפיס, המגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה, שובשו. העימות עם האוצר בעקבות הרעת סיכויי הזכייה בפרס הגדול בלוטו, הוצג כאחת התוצאות של מפעל בלי ראש.

 

הקמת ועדת איתור

בדיון הוזכר כי ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, לא ניצל את סמכותו למנות את היו"ר והקים למטרה זו ועדת איתור שתציג לבחירתו כמה מועמדים ראויים. המועמדים שהגיעו לקו הגמר היו רענן כהן שעמד לסיים את תפקידו כיו"ר הבנק לפיתוח התעשייה, ח"כ רונית תירוש (קדימה) לשעבר מנכ"ל משרד החינוך, וד"ר אביטל שטרן שהתמנתה לא מכבר למנכ"ל הטכניון.

 

מהחלטת הוועדה נפגע מועמד נוסף, עדי אלדר, ראש עיריית כרמיאל והיו"ר לשעבר של מרכז השלטון המקומי, שלא נכלל בנבחרת. בתגובה עתר אלדר לבג"ץ נגד אולמרט וביקש להקפיא את המינוי בטענה כי היו פגמים בהתנהלותה של ועדת האיתור.

 

בינתיים התקיימו הבחירות לכנסת הנוכחית והממשלה, כך שחובת התשובה לבג"ץ עברה לנתניהו. ראש הממשלה החליט למנות ועדת בדיקה על התנהלותה של ועדת האיתור, כך שהתשובה לבג"ץ מתעכבת.

 

הוועדה לביקורת המדינה ביקשה היום לברר מדוע הוקמה ועדת הבדיקה במקום להקים ועדת איתור חדשה, ומה מעכב את הגשת מסקנותיה. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, הסתמך על עקרון הרציפות השלטונית וטען כי לא ניתן לבטל את המלצות ועדת האיתור כלאחר יד.

 

"אנחנו מכבדים את הוועדה ולכן לא ניתן לקבל החלטה לפני בדיקה יסודית של החומר שאספה ותוכן דיוניה", אמר.

 

גבאי גילה כי המדינה דחתה את דרישת העותר אלדר לחשוף את הפרוטוקולים של דיוני ועדת האיתור, "כדי לשמור על פרטיותם וכבודם של המועמדים". עם זאת, בג"ץ כבר קיבל תשובה ראשונית התומכת בוועדת האיתור, ומה שנדרש כעת זה להגיש "תשובה משלימה".

 

הוא ציין כי פרקליטות המדינה תומכת בצעדים אלה. "ראש הממשלה יפעל על סמך תוצאות הבדיקה. הוא לא ישחק את האו"ם", אמר.

 

היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע, שהיתה חברה בוועדת האיתור, טענה כי עבודת הוועדה "היתה ללא רבב" וכי היועץ המשפטי לממשלה כבר בדק אותה והוא באותה דעה. להערכתה, עמדתו לא תשתנה לקראת הגשת התשובה לבג"ץ. גבאי לא היה מוכן להתחייב שלא תתקבל החלטה אחרת.

 

פרקליטו של אלדר, עו"ד נתן מאיר, אמר כי בחירת היו"ר על בסיס המלצות ועדת האיתור היא אכן הנורמה הראויה שתבטיח מינוי אובייקטיבי ראוי, לאו דווקא ממקורבי ראש הממשלה. אלדר ביקש לנקות את הכתם שדבק בו כשלא נכלל בין המועמדים הסופיים לתפקיד היו"ר.

 

לדבריו, בחירת המועמדים הסופיים סוכמה בעל פה בין אולמרט למנכ"ל משרדו רענן דינור שישב בראש ועדת האיתור. הוא ביקש "לטהר את האווירה בצירוף שמו של אלדר למועמדים הסופיים".

 

עו"ד בועז ארד מעמותת אומ"ץ לטוהר המידות וצדק חברתי, אמר כי הסתבכות הפרשה מעניקה לממשלה הזדמנות לקבוע מחדש את דפוסי המינוי כך שיופקעו מסמכות ראש הממשלה לידי ועדה ציבורית שתהיה נקייה מכל שמץ של התערבות פוליטית.

 

חסון שאל את גבאי אם לנתניהו יש מועמד לתפקיד, וגבאי השיב כי הוא לא יודע וכל ניסיון לנחש את השם תלוש מהמציאות. "אני גם לא בוחן כליות ולב בכל מגעי עם ראש הממשלה, וגם לא ניתן לומר או לעשות דבר בעניין זה לפני פסיקת בג"ץ", אמר גבאי.

 

חסון הסכים להפקיד את השם במעטפה סגורה בכספת הוועדה. הוא הודיע שהוועדה תמשיך לעקוב אחר התגלגלות הפרשה וכאמור, תהיה התייעצות שלו עם מבקר המדינה לגבי הצעדים הבאים.

 

השם הבולט שהוזכר בהקשר זה הוא יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שעומד לסיים את כהונתו בחודשים הקרובים. ל-ynet נודע כי הוא נוטה שלא לקבל את התפקיד גם אם יוצע לו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יבחן אם התערבותו נדרשת. לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים