שתף קטע נבחר

מזוז נפרד: 'תילחמו שלא נהיה מדינת עולם שלישי'

בנאומו האחרון בפני פרקליטים, הזהיר היועמ"ש היוצא מפני "גל עכור" של חוסר כבוד לחוק מצד המנהיגות הפוליטית, וקרא לממשיכי דרכו להיאבק על "שימור אופיה של ישראל כמדינת חוק". הוא בירך על על הקפאת היוזמה לפצל את סמכויות היועץ, אך הזהיר: "לא ברור עד מתי ההקפאה - אין מקום לשאננות"

מני מזוז עוזב את תפקידו - עם לא מעט חששות לגבי היום שאחרי. בדבריו האחרונים בפני פרקליטים באילת, הציג היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, תחזית קודרת למדי לגבי מצב מערכת המשפט בישראל. בנאום קשה ומריר שנשא בכנס שנערך אתמול (יום ג'), הזהיר מזוז כי הפשע והשחיתות גואים, וקרא להיאבק נגד המתקפה הנמשכת על המערכת המשפטית: "אנחנו מנהלים מאבק חשוב על שימור אופיה של מדינת ישראל כמדינת חוק - מאבק בעל חשיבות קריטית לשימור דמותה של מדינת ישראל כחברה וכמדינה האמונה על כיבוד החוק ועל טוהר המידות, ולא 'מדינת עולם שלישי' - על כל הכרוך במונח זה".

 

מזוז התייחס בהרחבה ליוזמה לפצל את סמכויות היועץ המשפטי, שנדחתה בינתיים על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. "בחודשים האחרונים ניהלנו מערכה נוספת, מאוד משמעותית", אמר מזוז, "יוזמה שראינו בה - בתוכנה ובאופן שבו ביקשו לקדמה - סכנה מוחשית של החלשה ופגיעה קשה במערכת אכיפת החוק ושמירת החוק, על שני מרכיביה העיקריים: התביעה הכללית ומערך הייעוץ המשפטי. יוזמה זו הוקפאה לעת עתה - אך לא ברור עד מתי, ואין מקום לשאננות".

 

הוא התריע על "גל עכור" של חוסר כבוד לחוק מצד המנהיגות הציבורית-פוליטית - תופעה שלדבריו, חלה בה החרפה בשנים האחרונות: "מערכת אכיפת החוק על כל שלוחותיה - בתי המשפט, היועץ המשפטי לממשלה , הפרקליטות והמשטרה - חוותה מציאות של מתקפות אישיות ומערכתיות, מצד גורמים שונים - לרבות מצד חשודים ונאשמים, שלוחיהם, יח"צניהם ותומכיהם, בדרכים שונות ומגוונות. מתקפות שנועדו לפגוע ולהחליש את כלל מערכת האכיפה ושמירת החוק, על כל מרכיביה, ולפגוע בלגיטימציה הציבורית של פעילותה".

 

"ספורט חדש: מי משמיץ יותר את המשפטנים"

"גם אם היו לעתים תקלות - וסביר להניח שעוד יהיו - קשה להימנע מהרושם שהמתקפות הן דווקא בשל ההישגים של מערכת אכיפת החוק", הוסיף מזוז, "בעיקר בתחום המאבק לביעור השחיתות ממערכות השלטון ובתחום של הקפדה על נורמות של טוהר מידות, שהיו כנראה לצנינים בעיני גורמים שונים".

 

לכן לדבריו, חשוב שבעתיים לשמור מכל משמר על מעמדה של המערכת המשפטית: "תנאי חיוני ליכולתנו להתמודד עם בעיות כה מורכבות, ולהבטיח תיפקוד אפקטיבי של מערכות אכיפת החוק, הוא ביצור מעמדו העצמאי של מוסד היועץ המשפטי לממשלה, ושמירת אי-התלות המקצועית של רשויות אכיפת החוק, ובראשן הפרקליטות. אני משוכנע כי מתקפות ויוזמות אלה לא יסיטו אותנו מדרכנו, מהמחויבות העמוקה שלנו - כל אחד באופן אישי, וכארגון - להמשיך ולפעול ללא מורא לשמירה ולהגנה על ערכים של שמירת החוק ושל טוהר המידות במערכות השלטון".

 

בסיום דבריו ביקש מזוז להפנות זרקור לעבר סוגייה אחת בתוך המכלול: "בהזדמנות אחרת דיברתי על התפקיד החשוב של עובדי הציבור, המכונים לא אחת בזלזול 'פקידים' - כתשתית היסוד של חברה מתוקנת. בשנים האחרונות אנו מרבים לשמוע טענות שהדרג המקצועי בכלל, והמשפטנים בפרט, 'לא מאפשר לשלוט' ומפריע לדרג הפוליטי ביישום מדיניותו. המציאות שונה בתכלית. המשפטנים ו'הפקידים' לא מונעים יישום מדיניות או ביצוע החלטות כשמדובר בהחלטות חוקיות שנתקבלו בהליך תקין. לעומת זאת, במקרים של החלטות ויוזמות שאינן עולות בקנה אחד עם החוק ועם עקרונות של המינהל התקין - זהו מבחנם של שומרי הסף: למנוע מעשים לא תקינים אלה.

 בעשותם כן, משרתים הם ישירות את הציבור ומבטיחים את שלטון החוק בשלטון - היינו, שהחוקים הנחקקים על ידי פוליטיקאים גם יכובדו על ידם".

 

"שירות ציבורי איכותי, מקצועי ומסור, הוא תשתית הכרחית למדינה מתקדמת", סיכם. "מדינות מתוקנות מטפחות את השירות הציבורי, ולא נאבקות בו. במדינת ישראל, לעומת זאת, לא רק שאין טיפוח של השירות הציבורי, אלא התפתח ספורט חדש של מי משמיץ יותר את השירות הציבורי בכלל, ואת המשפטנים בפרט". לבסוף בירך מזוז את הפרקליטים במלים: "אני מצדיע לכם חיילים אלמונים, חבריי לשורה, ומודה לכם על שנים ארוכות וטובות של שירות משותף. אני מאמין שתמשיכו במלאכתכם הקשה, ולעתים גם כפויית הטובה, גם בלעדי, גם כשאני אשב בבית כאזרח, ומישהו אחר יישא באחריות הגדולה הזו".

 

מזוז הזכיר דברים שאמר ראש הממשלה לשעבר, מנחם בגין, שדיבר על עליונות המשפט, ודבריו נשמעים רלוונטיים מתמיד גם היום, למרות שנאמרו ב-1951 בנאום בוועידת תנועת חרות: "רעיון 'עליונות המשפט' איננו, אפוא, רעיון 'תמים' או 'רומנטי' או תיאורטי. אם 'האווירה הציבורית' תיתן למשפט בחברה ובמדינה את מעמד העצמאות הבלתי-מסויגת; אם לשופט תינתן ההכרה - לא רק החוקית, כי אם הפנימית - של דיין צדק בלתי תלוי, הרי האווירה הציבורית הזאת, וההכרה הפנימית הזאת יקבעו את קיומה של 'עליונות המשפט', כערובה מעשית לחרות היחיד בין חרות האדם ובין תיקון החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. "ההתקפות על המערכת - דווקא בשל הישגיה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים