שתף קטע נבחר

עוקפים את בג"ץ קעדאן: "עוד חומה לערבים"

בג"ץ קיבל בזמנו את עתירת עאדל קעדאן, לגור בישוב קהילתי יהודי שפסל אותו. בעקבות החלטת השרים, לאשר לוועדות הקבלה לסנן מועמדים, הוא אמר ל-ynet: "גם היום לא היו מקבלים אותי. בסוף יהיה ישוב לאתיופים וישוב לערבים"

החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה לאפשר לוועדות הקבלה בישובים בגליל ובנגב, לסנן מועמדים המבקשים לגור במקום, גררה תגובות נזעמות מצד חברי כנסת ערבים והאגודה לזכויות האזרח - שם אומרים כי הצעת החוק מכוונת נגד האוכלוסייה הערבית וגם נגד החלטת בג"ץ קעדאן.

 

עאדל קעדאן, שנאבק שנים כדי שיוכל להתגורר בישוב הקהילתי קציר - לאחר שוועדת הקבלה פסלו את משפחתו מלגור שם - אמר היום (ב') ל-ynet: "למה לשוב ולעסוק בזה בכלל. אני מציע לשרים ולחברי הכנסת לעסוק בדברים המהותיים - יש זיהום אוויר, ישנם אנשים שחיים במצוקה.

 תפנו את האנרגיה שלכם לעשות טוב לאנשים ולציבור, שבשבילו אתם נמצאים בכנסת, ותנו לנו לחיות את חיינו המשותפים, יחד אנחנו כבר נחיה יחד בשלום".

 

הצעת החוק של ח"כ ישראל חסון (קדימה), אותה אישרו השרים, תאפשר לוועדות הקבלה בישובים הקהילתיים בגליל ובנגב, לסנן מועמדים על-פי גילם ויכולתם הכלכלית להקים בית בישוב תוך פרק זמן הקבוע בהסכם הקצאת הזכויות במקרקעין וכן, על פי מידת התאמתם לאורח החיים ולמרקם החברתי של הישוב.

 

"ברור לי לחלוטין שעל אף הבג"ץ שלנו, גם אם הייתי מגיע היום לוועדת קבלה לא היינו מתקבלים, שכן הסוכנות היהודית קמה לא כדי ליישב ערבים", הוסיף קעדאן. "אם בעלי השכל הישר במדינה לא ישכילו להתעורר, הם יהפכו לשוליים - והקיצונים בקרבנו הם שינהלו את המדינה. צריך להיות ערים לכך. עלינו לחתור לשלום ולא לשנאה, ומעל לכול להבין שראשי הממשלות הם שמעכבים את תהליכי השלום ועל רקע זה ההקצנות רק ילכו ויחריפו".

 

קעדאן מתח ביקורת על ועדות הקבלה. הוא אמר כי לצערו כל קבוצה במדינה מבקשת להקים לעצמה ישוב: "בסוף נגור בין חומות. בישוב אחד לא תהיה כניסה לאתיופים, ובישוב אחר לא תהיה כניסה ערבים, ויהיו ישובים מיוחדים למשפחות חד-הוריות ולדתיים. לא לשם כך הוקמה המדינה, זהו לא החזון של מדינת ישראל ואני קורא לח"כ ולשרים: הניחו לזה".

 

בחודשים הקרובים צפויים עאדל ואשתו עימאן, שגרים עדין בבקה אל גרבייה, לעבור לביתם בקציר יחד עם חמשת ילדיהם.

 

"לא עברו את הסלקציה"

על אף שבג"ץ פסק בעניינם והחליט כי יוכלו להתגורר בישוב הקהילתי, נהירה של ערבים לישובים קהילתיים בגליל ובנגב ממש לא נרשמת. דוברת האגודה לזכויות האזרח, נירית מוסקוביץ', אמרה: "לאורך השנים פנו אלינו זוגות, משפחות ויחידים, שלא עברו את הסלקציה מכל מיני שיקולים. ועדות הקבלה פורחות ומשגשגות, והנורמה עוברת מהישובים הקהילתיים גם לערים הגדולות. בין אלו הנתקלים בסירוב יש פחות ערבים, אך ייתכן כי הסיבה לכך היא שהם חוששים לקבל תשובות שליליות מוועדות הקבלה".  

 

עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח, המטפל בפניות של אלו שאינם עוברים את הסינון בוועדות הקבלה, הוסיף: "הסינון הוא אפליה בוטה, ואני חושב שגם מאחורי הצעת החוק מסתתר רצון להגשים חזון ציוני, שמלווה באפליה ובגזענות, במיוחד אם החוק יאפשר להתנות קבלה לישוב קהילתי בהצהרה של הזדהות עם ערכים לאומיים כאלה ואחרים. אין כל קשר בין קבלה לישוב לבין דעותיו של המועמד. הצעת החוק הזו היא ניסיון להתערב בגסות, בנושא שנמצא כרגע בדיונים בבג"ץ, ולעקוף פסיקות קודמות".

 

חברי כנסת מכלל הסיעות הערביות הגיבו גם הם בזעם על אישור הצעת החוק. יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר כי מדובר בהצעה גזענית: "התמיכה

 בחוק מצדיקה את מה שאנחנו אומרים במשך שנים, כי פרוייקט פיתוח הגליל והנגב הוא למעשה ייהוד שני האזורים הללו".

 

ח"כ טלב א-סאנע אמר: "זה מזכיר את ישובי הלבנים בדרום אפריקה בעידן האפרטהייד. היום יוזמים חוקים להפרדה במגורים ומחר ייזמו חוקים להפרדה באוטובוסים". ח"כ אחמד טיבי אמר: "אין ספק שמדובר בהצעה עוקפת בג"ץ, שמטרתה - באמצעות מכבסת מילים - לתת כלים בידי וועדות של ישובים קהילתיים לסנן ולהפלות אנשים שאינם נראים להם, כמו קעדאן ואחרים. אחרת מה הצורך בהצעת חוק כזאת בכלל?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עאדל קעדאן. יעבור בקרוב לקציר
צילום: עידו ארז
טיבי וא-סאנע. מוחים
צילום: גיל יוחנן
צילום: חגי אהרון
ברכה. ייהוד האזורים
צילום: חגי אהרון
מומלצים