שתף קטע נבחר

למה אסור לנשים באיראן להתאפר ולצחוק?

והפעם: לקט ידיעות משדה הקרב

מדי פעם אלקט למענכם ידיעות על המתרחש בשדה הקרב. כדי שנוכל להיות בעניינים. שלא נגיד שלא ידענו. שלא נחשוב שהכל גמור ופתור. בימים אלה ממש, נאבקות נשים ברחבי העולם מול כוחות איתנים. גבולות חדשים משורטטים. אזורי ספר נכבשים. יש ניצחונות, ונסיגות. יש לא מעט נפגעות (כן, בפעם הבאה אנסה להביא את מקבץ החדשות הפמיניסטי בלי להשתמש במטפורה השחוקה של מלחמה וקרב. לא קל להשתחרר מתבניות מחשבה שמרניות!).

 

צרפת

על פי הצעת חוק חדשה, כל החברות הסוחרות בבורסה הצרפתית יהיו חייבות בשוויון מגדרי. עד שנת 2015 נשים יתפסו, לפי ההצעה, 50% ממועצות המנהלים של החברות הבורסאיות בצרפת. כפי שמדווח הגארדיאן הבריטי, מפלגת הימין-מרכז של סרקוזי הציגה השבוע את החוק החדש לפני הפרלמנט. החוק מציע תיקון מדורג לבעיית השליטה הגברית בעולם העסקים הצרפתי. תוך שנה וחצי, יובטחו לנשים 20% מכיסאות מועצות המנהלים, תוך ארבע שנים יעלה שיעורן ל-40%. הצעת החוק אינה קובעת סנקציות בצורת קנס כספי אלא מאפשרת לבטל מינויים ולדחות החלטות של מועצות מנהלים שעוברות על החוק.

הבעיה היא כזאת: גם אם החוק יעבור, ספק אם ייאכף. חוק דומה שעבר זה כבר בצרפת בתחום הפוליטי מחייב את המפלגות הצרפתיות בשוויון מגדרי. אבל הוא לא הועיל במיוחד. רק 18% מחברי הפרלמנט הצרפתי כיום הן נשים.

בנורווגיה, אגב, עבר חוק שמחייב שוויון מגדרי בחברות בורסאיות ובצדו סנקציה די מחמירה: חברה שלא תעמוד בדרישות החוק נתונה לסכנת סגירה. בנורווגיה נשים הן כיום 44% ממועצות המנהלים של החברות הבורסאיות, יותר מכל מדינה אחרת בעולם. זאת לעומת 17% בפינלנד, 22% בשבדיה, 12% בבריטניה. במועצות המנהלים של 500 החברות הגדולות במשק האמריקאי, נשים הן רק 15.2%.

 

איראן

מנהל תחנת הטלוויזיה הלאומית של איראן, אזאטולה זרגהמי, הודיע כי מעתה ייאסר על נשים להופיע בטלוויזיה הממשלתית כשהן מאופרות. האיפור נוגד, לדבריו, את חוקי האסלאם. לפי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, מנהל הטלוויזיה הדתי, איש משמרות המהפכה לשעבר, דרש שנשים יתארחו בתוכניות טלוויזיה רק בידי נשים אחרות, ושייפסקו השיחות המבודחות והמשוחררות בין נשים וגברים. 


אשה באיראן בלי איפור או שיחות מבודחות בין גברים ונשים. (צילום: רויטרס)

 

אירלנד

שלוש נשים אירלנדיות קוראות תיגר על החוק האירי האוסר על הפלות. שלוש הנשים, שנאלצו להרחיק עד אנגליה כדי לעבור את ההפלה שלהן, עתרו השבוע לבית המשפט האירופי לזכויות אדם בטענה שהחוק פוגע בחירותם, מסכן את חייהן, ומהווה אפליה בוטה על רקע מיני. בכל שנה, כ-7,000 נשים איריות מרחיקות לארצות אחרות מעבר לים כדי לעבור הפלה, משום שהחוק האירי הקתולי האלים אוסר על הפלה מכל סוג ומכל סיבה, אלא אם נשקפת סכנה ברורה ומיידית לאשה ההרה. כפי שמדווח ה"אייריש טיימס" רבים באירלנד יעקבו בתשומת לב אחרי הדיונים בבית המשפט האירופי, שלפני שנים אחדות, במקרה דומה, הורה לממשלה הפולנית לאפשר לנשים הפולניות גישה חופשית להפלות במדינתן. 


נשים באירלנד צריכות לצאת מהמדינה כדי לעבור הפלה (צילום: אינדקס אופן)

 

ארה"ב

כתב העת הוותיק "סיינטיפיק אמריקן" מינה את מארייט דיכריסטינה (Mariette DiChristina) לתפקיד העורכת הראשית. כפי שמבשר המגזין הפמיניסטי מיז, זו הפעם הראשונה ב-164 שנותיו של כתב העת המכובד שאשה ממלאת בו את התפקיד הרם. "יש לי שתי בנות צעירות", סיפרה העורכת בראיון. "אחת מהן רוצה להיות מדענית כשתהיה גדולה והשנייה עורכת של 'סיינטיפיק אמריקן'... אני חושבת שכל מי שנמצא בתפקיד של מנהיגות צריך לחוש תחושת אחריות. אני לא יודעת אם האחריות שלי כבדה יותר או פחות בגלל שאני האשה הראשונה שעורכת את המגזין. אני יודעת שאני מכירה טובה על המינוי".

 

ישראל

אצלנו ניטש מאבק מאתגר ומעניין על חופשת הלידה, על הזכות של נשים מכל המעמדות לגדל ילדים וגם להיות חלק מהמשחק הכלכלי, על שוויון בין גברים ונשים בגידול ילדים. כל זאת בעקבות דיון בכנסת על הארכת חופשת הלידה ללא תשלום. אבל על כך בהרחבה באחד הפוסטים הבאים. 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרייט ברייטר
מארייט דיכריסטינה. העורכת הראשית החדשה של "סיינטיפיק אמריקן"
צילום: מרייט ברייטר
לאשה בפייסבוק
מומלצים