שתף קטע נבחר

פרידמן: שטייניץ צודק. גורם בכיר: השפעה על דיון

הסערה סביב דבריו של שר האוצר נגד שופטי העליון לא שוככת. שר המשפטים הקודם: "הם צברו כוח על חשבון הכנסת והממשלה". גורם משפטי בכיר על דברי שטייניץ: "זה נראה כמו התערבות בוטה - יש פסק דין שנמצא עדיין בדיון"

שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, יוצא הערב (יום ג') להגנתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, שמתח אתמול ביקורת חסרת תקדים על בית המשפט העליון. "בית המשפט ומערכת אכיפת החוק צברו כוח החורג ממה שראוי להם, על חשבון הכנסת והממשלה", אמר פרידמן ל-ynet. "אחת התוצאות היא שבית המשפט עוסק בעניינים שאינו צריך לעסוק בהם וגם חושף את עצמו לביקורת חריפה".

 

לטענת פרידמן, שבתקופת כהונתו שרר מתח רב בינו לבין בכירי השופטים, "הפיתרון נעוץ בכך שהממשלה והכנסת יפעילו את סמכויותיהם, והכנסת תשנה את החוק באופן שיחזיר את האיזון הראוי בין הרשויות. בתקופת כהונתי עברה בממשלה הצעת חוק אחת בכיוון זה, אבל משום שהממשלה והכנסת סיימו את כהונתם - ההצעה לא קודמה".

 

פרידמן המשיך ותקף את השופטים בדימוס שתקפו את דברי שטייניץ: "הם אומרים - מה הבעיה שהכנסת תשנה את החוק והכל יהיה בסדר? אבל כאשר מנסים לשנות את החוק, מיד נפתח לובי נגד, וטוענים שהשינוי הוא נגד שלטון החוק. בד בבד נפתח מסע בתקשורת. לכך מצטרפת בדרך כלל גם מפלגת העבודה, שמתנגדת לשינוי. התוצאה היא שהממשלה והכנסת משותקות והחלטות בית המשפט עומדות בעינן. הבעיה הניצבת היא, האם ראש הממשלה והכנסת מסוגלים להתעשת ולהפעיל את סמכויותיהם, או שהם חוששים מביקורת ומוכנים להסתפק בכך ששר כזה או אחר ישמיע ביקורת, ובסופו של דבר המצב הקשה בו אנו נתונים יימשך ללא שינוי".

 

"חוסר אחריות של שטייניץ"

בתוך כך, קולות בכירים במערכת המשפט מאשימים את שטייניץ ב"ניסיון בוטה" להתערב בעניין שנמצא בדיון בבג"ץ. בדבריו אתמול, התייחס שר האוצר למספר פסקי דין שלטענתו גורמים נזק עצום למדינה, בין היתר לפסק דין מפברואר 2007 של שופטת בית המשפט המחוזי, רות רונן, בנושא "חלף היטל השבחה", שלדבריו מונעת מהכנסות המדינה תקבולים בהיקף של שני מיליארד שקלים.

 

שטייניץ לא ציין שהמדינה הגישה על כך ערעור, שתלוי ועומד בבית המשפט העליון. לפני כחודשיים וחצי נערך דיון שבו שמעו שופטי העליון מרים נאור, אשר גרוניס, ויורם דנציגר מהצדדים השונים כי אלו מנסים להגיע להסדר מוסכם. הדיון הבא נקבע לעוד שלושה חודשים מהיום.

 

גורם בכיר במערכת המשפט מאשים כעת: "עצם העובדה שעניין זה עדיין תלוי ועומד בבג"ץ, וששר האוצר מותח על כך ביקורת ואומר שבג"ץ מבזבז כספים עצומים למדינה, היא חוסר אחריות מצדו. זה אף נראה כניסיון לקרוץ לשופטים בנושא זה".

 

גורמים משפטיים בכירים המשיכו גם היום במתקפת הנגד לשטייניץ ואמרו ל-ynet כי בית המשפט אינו נוהג לבחון את סבירות סדרי העדיפויות הכלכליים הנקבעים על-ידי הממשלה והכנסת. "במקרים בהם ההשלכות הכלכליות של פסיקות בית המשפט אינן נראות ראויות לממשלה ולכנסת, באפשרותן להביא לשינוי המצב המשפטי בהתאם לסמכויותיהן", אומר גורם משפטי בכיר.

 

אותו גורם התייחס לפסק הדין שהכיר בהוצאות טיפול בילדים לצורכי מס.

 לדבריו, בית המשפט העליון לא התעלם מהמשמעות הכלכלית של העניין, וקבע שהוא יחול רק מחודש ינואר 2010 ואילך.

 

גורמים משפטיים נוספים אמרו כי פסקי הדין הנוספים אותם הזכיר שטייניץ התבססו על החלטת ממשלה - כדוגמת מיגון בתי הספר בעיר שדרות, ובעצם בית המשפט פסק על-פי תפקידו וסמכותו ולשם הגנה על זכויות אדם ועל תקינות ההליך המנהלי.

 

הגורמים הבכירים דחו את דבריו של שטייניץ ואמרו כי "זה אמנם פופלרי היום לתקוף את בית המשפט העליון, אך צריך להבין גם על מה לתקוף אותו ובאיזו צורה. שר האוצר פשוט מתח ביקורת לא נכונה ולא עניינית".

 

גם ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, הצטרף היום למבקריו של שטייניץ. "הנני סבור, כי אין זה אחראי, שאדם במעמדך כשר אוצר, יתקוף באופן נוקב וחריף את בית המשפט העליון", כתב במכתב ששיגר לשר. "אני קורא לך לחזור מדבריך או לסייגם, ויפה שעה אחת קודם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ. השופטים חסרי אחריות
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
פרידמן. הממשלה והכנסת משותקות
צילום: ירון ברנר
מומלצים