שתף קטע נבחר

שטייניץ נגד השופטים: אין להם אחריות כלכלית

שר האוצר מותח ביקורת חריפה על פסיקות מערכת המשפט, שאותן הוא כינה "פסיקות מופקרות ופופוליסטיות", שניתנות מבלי להתחשב בעלות לקופת המדינה. הדוגמאות שהביא השר לפסיקות פופוליסטיות: פס"ד המטפלות, ביטול בניית בית הכלא הפרטי וחיוב הממשלה למגן את שדרות. לדבריו, הממשלה תבחן חקיקה שתחייב שופטים להתחשב בשיקולים תקציביים

השתלחות יוצאת דופן של שר האוצר בבית המשפט העליון. ד"ר יובל שטייניץ דיבר אמש (ב') בכנס והציג מספר דוגמאות לפסיקות של בתי משפט שגרמו הפסדים לקופת המדינה. "אני בוחן בשיתוף עם שר המשפטים דרכים לחייב את שופטי בג"ץ באמצעות חקיקה להתחשב בשיקולים תקציביים מקרו-כלכליים, כך שתימנענה פסיקות מופקרות ופופוליסטיות שיערערו את כל מערך סדרי העדיפויות של החברה בישראל", אמר שטייניץ בנאומו.

 

שטייניץ הציג סדרה של פסקי דין שלטענתו ניתנו ללא התחשבות בנזק הכלכלי שהם גורמים למדינה. את הביקורת הקשה ביותר, שמר השר לפסיקה שפסלה את הקמתו של בית כלא פרטי בישראל, שאותה כינה "שערורייתית". "כלום לא יכלו השופטים להוציא צו-ביניים כדי להקפיא את בנייתו?!", תהה שטייניץ, "או לחילופין לתת את פסיקתם לפני ארבע שנים, סמוך יותר להגשת העתירה?!".

 

עוד הזכיר שטייניץ את פסק הדין בנוגע להפיכת ההוצאה על טיפול בילדים להוצאה מוכרת, שלטענתו היה עולה למדינה 6 מיליארד שקל לשנה, אם אכן היה מיושם. "בעוד שאנחנו במשרד האוצר בוחנים בשבע עיניים כל הוצאה תקציבית של מיליונים בודדים מחד, או לחילופין הטבת מס שעלותה מליונים בודדים מאידך – בתי המשפט פוסקים כמעט מדי רבעון פסיקות בעלויות של עשרות ומאות מיליוני שקלים, ואפילו מיליארדי שקלים".  

 

מקרה שדרות: "מי אחראי על הביטחון?!"

"אין להם ארנק", אמר שטייניץ. "מבחינתם זה לא משנה אם זה יעלה לנו (לממשלה ת.ג) 30 מיליון או 30 מיליארד שקלים ומאיפה ועל חשבון מה ניקח את הכסף: הרווחה, הביטחון או החינוך. התנאי הבסיסי לכל הצלחה בכלכלה הוא משמעת ואחריות תקציבית. אנחנו דורשים אחריות מהממשלה ומהכנסת וגם מההסתדרות, שבינתיים מגלה אחריות, ומהמעסיקים שמהם אנחנו מצפים לא למשוך כסף בעת משבר. והנה, כולם מגלים מידה כזו או אחרת של אחריות ורק גוף אחד נוהג בהפקרות שעולה למדינה מיליארדי שקלים ומתעלם לחלוטין מהצורך באחריות על הקופה הציבורית - בתי המשפט ובייחוד בית המשפט העליון".

 

"בנושאים ביטחוניים הם דווקא נוהגים באחריות רבה, כפי שנהגו בנושא הבג"צ על רשימת האסירים בעסקת שליט, אבל בנושאים כלכליים הם פוסקים פעם אחר פעם פסיקות עם משמעות כלכלית בעלות אסטרונומית ומבחינתם מאי נפקא מינה כמה זה יעלה".

 

דוגמא בוטה במיוחד לביקורת של שטייניץ על בתי המשפט הייתה השתלחותו בפסק הדין של בג"ץ בנושא מיגון שדרות, שכפה על הממשלה למגן את העיר המופגזת לאחר שנים שבהן הממשלה החליטה שיש למגן אך לא עשתה זאת בלחץ פקידי האוצר. לדבריו: "באיזו מדינה נשמע שבית המשפט מתערב בשיקולים של המדינה בנושאים ביטחוניים? מי אחראי על הביטחון - הממשלה או בג"ץ. מדוע לערער על האחריות של המדינה?"

 

עוד אמר שטייניץ: "פסיקות כאלה מונעות מאיתנו לבצע כל תכנון של התקציב וטורפות לנו את הקלפים בכל פעם מחדש. כך אי אפשר לנהל מדיניות כלכלית. הן גם מוציאות את השופטים טוב ואותנו לא. קל להם להיות פופוליסטיים ולקבוע שיש להכיר בהוצאות טיפול ילדים, ואתה צריך לרוץ ולבקש מהכנסת לחוקק חוק שיסדיר את הנושא ולגלות אחריות. התהפכו היוצרות: הח"כים מגלים אחריות והשופטים נוהגים בהפקרות.

 

ומה הן ההגבלות שמבקש שטייניץ להטיל על עובדת בתי המשפט? שטייניץ אמר שההגבלות יהיו דומות להגבלות שמוטלות כיום על הכנסת. לדבריו, כשם שיש צורך ברוב מיוחס כדי לאשר חוקים יקרים, כך יהיה צורך בפרוצדורות מיוחדות של בתי המשפט, כולל בג"ץ, כדי לאשר פסיקות יקרות.

 

שטייניץ סיים את דבריו באמירה מרוככת יותר: "אני מקווה שקריאתי תיפול על אוזניים קשובות. יושבים שם בבתי המשפט אנשים חכמים ואני מקווה שהם ישכילו להגביל את עצמם".


פורסם לראשונה 14/12/2009 18:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ: ח"כים מגלים אחריות ושופטים הפקרות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים