שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי מפחית קרינה בסי.טי ב-70%

המערכת, שפותחה בטכניון, מפחיתה את הקרינה בשיעור של עד ‭,70%‬ ותאפשר להפוך את ההדמיה לבדיקת שגרה, בעיקר אצל ילדים. "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מדווח

ברחבי העולם פועלים כיום יותר מ‭20-‬ אלף סורקי סי-טי. בארה"ב מבוצעות 70 מיליון הדמיות סיטי מדי שנה, ואילו בישראל יותר מ‭600-‬ אלף, מתוכן 30 אלף בדיקות עוברים תינוקות וילדים. מחקר אמריקאי חדש, שנערך באוניברסיטת קליפורניה, מצא כי 15 אלף איש, בארה"ב בלבד, מתים מדי שנה מסרטן שנגרם בעקבות חשיפה לקרינת רנטגן וסי-טי.

 

הקרינה מסורקי הסי-טי מדאיגה רופאים רבים, שחלקם נמנעים במידת האפשר מלשלוח פציינטים שלהם לבדיקת ההדמיה הזו. בעיית הקרינה חמורה במיוחד אצל תינוקות וילדים הנזקקים לסריקות סי-טי של המוח והבטן, כיוון שקבוצת גיל זו רגישה במיוחד לרמות קרינה גבוהות. רק לאחרונה פירסם מנכ"ל משרד הבריאות הוראות מחמירות המחייבות בקרה להפחתת קרינה בצילומי רנטגן של ילדים. גם בקרב מבוגרים קיימים מצבים שבהם נדרשות בדיקות סי-טי מרובות (לפעמים כל יום‭,(‬ במיוחד בקרב מטופלים הנמצאים לאחר ניתוחי ראש או ניתוחי בטן.

 

בינתיים רק ברמב"ם ובבני ציון

הנושא עלה לכותרות בארה"ב בחודש שעבר, כשהוגשה תביעה נגד בית חולים יוקרתי בקליפורניה (סידר סיני‭,(‬ לאחר שהתגלו רמות קרינה חריגות בסריקות סי-טי של המוח שבוצעו בו בשנה האחרונה. לאחרונה פורסמו נתונים המראים שכמות הקרינה הממוצעת ממכשור הדמיה לכל תושב בארה"ב עלתה פי שישה בשנת 2006 בהשוואה לכמות הקרינה הממוצעת בשנת ‭.1980‬ רשויות הפיקוח והאכיפה הודיעו שהן עומדות להגיש תביעות נגד מוסדות רפואיים שבהם יימצאו רמות קרינה גבוהות.

 

פיתוח ישראלי חדש, שמפחית משמעותית את הקרינה מסורקי הסי-טי, עשוי להיות הפתרון לבעיה. הפיתוח הוא של חברת הסטארט-אפ 'מדיק ויז'ן' מחממת הטכניון, ומאחוריו עומדים שלושה דוקטורנטים מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון - צבי דביר, עזר בראביב ואלירן דהאן. המערכת שפיתחו השלושה משלבת ראייה ממוחשבת עם אלגוריתמים מפחיתי קרינה. לדברי המפתחים, המערכת יכולה להביא להפחתת הקרינה בסורקי הסיטי עד ‭.70%‬

 

ייחודו של הפיתוח הישראלי הוא בכך שניתן להתקין את המערכת גם על סורקים ישנים הפועלים שנים רבות. כך יכולים בתי החולים והמרפאות לחסוך את ההוצאה הכספית הגבוהה הכרוכה ברכישת סורקים חדשים (עלות סורק סי-טי היא ‭2-1‬ מיליון דולר‭,(‬ ולעמוד בתקני רמת הקרינה.

 

לדברי ד"ר אלישע בר-מאיר, מנהל מכון הרנטגן בבית חולים בני ציון בחיפה, וממפתחי המערכת החדשה, התקנת המערכת

  בסורקי הסי-טי תאפשר יישום נרחב של בדיקות במצבים שבהם עד היום נמנעו מלבצע את הבדיקה עקב רמות הקרינה, כמו צנתור לב וירטואלי, בדיקות סי-טי של החזה, הבטן והאגן או קולונוסקופיה וירטואלית (לאבחון סרטן המעי הגס‭.(‬

 

המערכת מפחיתת הקרינה של 'מדיק ויז'ן' מותקנת כיום בבתי החולים רמב"ם ובני ציון בחיפה ובבית החולים של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בסקר שנערך בקרב נוירורדיולוגים מובילים בארה"ב נמצא שהמערכת הישראלית לא רק שמצליחה להפחית את רמות הקרינה באופן משמעותי, אלא משפרת במקביל גם את איכות תמונות הסי-טי ובכך מעלה את רמת הפענוח של הממצאים. המערכת תוצג בקרוב במספר כנסים רדיולוגיים בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותאם גם למכשירים הקיימים. סי.טי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים