שתף קטע נבחר

דו"ח ה-OECD: ישראל היא מדינה ענייה ומפולגת

מזכ"ל ארגון המדינות המפותחות פיזר היום חיוכים, לחיצות ידיים ומחמאות בפגישותיו עם מנהיגי מדינת ישראל. הוא גם פיזר דו"ח אחד, ממנו עולה תמונה עגומה של האופן בו נתפסת ישראל בעיני הארגון: מדינה ענייה ומפולגת שאם תצטרף לארגון תהפוך ל"מדינה האי-שוויונית והענייה ביותר" שבין חברותיו. מקור ממשלתי ל-ynet: "הדו"ח הוא תעודת עניות למדינה"

חברה בלתי-שוויונית, שחמישית מתושביה עניים ורק כמחצית מהם מרוויחים משכורת הראויה להיחשב כמספיקה לחיים במדינה מפותחת - כך נראית מדינת ישראל בעיני ארגון המדינות המפותחות , אליו היא מבקשת להתקבל. הכותרת העגומה של הדו"ח שהגיש מזכ"ל ארגון המדינות המפותחות לקבינט החברתי-כלכלי, קובעת כי "ישראל היא חברה מפולגת". השורה האחרונה בדו"ח קובעת כי אם ישראל תצטרף לארגון היא תהיה "המדינה האי-שוויונית והענייה ביותר" בארגון, לפי המדד החברתי.

 

מקור ממשלתי הגדיר את הדו"ח כ"תעודת עניות" לישראל, תרתי משמע, שמקורה בבדיקות שערך הארגון בתחומי התעסוקה ובפערים הגדולים ברמת ההכנסות בין מגזרי החברה השונים.

 

שתי נקודות התורפה בהן מתמקד הדו"ח הן במגזרי האוכלוסייה הלא-יהודית והחרדים. מכאן עולה התנאי המרכזי של הארגון לקבלת ישראל - התחייבות של הממשלה לצאת בהקדם ב"מהלכים פורצי דרך" במדיניות כלכלית-חברתית חדשה להעלות את רמת ואיכות החיים של שני המגזרים הבעייתיים הללו.

 

מזכ"ל הארגון אנחל גורייה, שהשתתף בישיבת הקבינט, הבהיר לשרים מה שגם הודגש בדו"ח, כי לצוות המקצועי התרשמות טובה מאד מהתנהלות המשק בהיבטים של התוצר הלאומי הגבוה לנפש, של יחס התקציב והחוב הלאומי והמקום השני בעולם שתופסת ישראל אחרי ארה"ב בפיתוח ההיי-טק. קטעים אלה מדריכים את קרן המטבע העולמית אבל לא רק ולא כל כך את ה-OECD.

 

שכן, מצד שני, חברות הארגון ובעיקר המועמדות נמדדות לא פחות אם לא בעיקר לפי איכות החברה, רמת העוני והחתירה לצמצום הפערים החברתיים. בקטע הזה עולה מהדו"ח תמונת מצב עגומה אשר מדברת לרעת ישראל, ומהווה כתם על המדינה שהממשלה חייבת למרק אותו בהקדם האפשרי.

 

הכתם עולה מנתוני הדו"ח שמדגישים כי יותר מ-50% של תושבי המדינה, מייצרים הכנסה חודשית שאינה מגיעה ל-4,000 שקל, וכ-20% נמצאים גם מתחת לקו העוני של הארגון, כאשר בישראל נמדד שיעור עוני כפול מהממוצע של חברות הארגון, מה שכאמור מציב את ישראל בתחתית הארגון.

 

בסוף - הפוליטיקה תקבע

עם זאת ולמרות הפגמים החברתיים, בקבינט מעריכים כי בסוף יוחלט לקבל את ישראל לארגון, מאחר שההחלטה היא גם פוליטית ותלויה בעמדת ארה"ב ומדינות אירופה, שהציפייה מהן חיובית. לפיכך, העריכו היום בקבינט כי התנאי לאישור ההצטרפות הוא בעצם כפול, ואיננו תלוי רק בפריצת הדרך במדיניות החברתית, אלא גם בפריצת דרך מדינית במו"מ על ההסדר עם הפלסטינים.

 

באשר למהלכי הממשלה החברתיים, בהם התמקד הדיון בקבינט, נמסר כי השרים הנוגעים בדבר, יצחק הרצוג (רווחה), בנימין בן-אליעזר (תמ"ת) ואבישי ברוורמן (מיעוטים), כבר התחייבו לארגון בביקורם המשותף בפאריס לפני כ-3 חודשים, כי החלטת הממשלה לגבי פריצת הדרך במדיניות כלפי המגזרים הלא-יהודיים והחרדים תתקבל עד השבוע, לפני בואו של מזכ"ל הארגון גוריה.

 

אלא שהממשלה אפילו לא הספיקה לדון בנושא עד כה. היום התחייב הקבינט בפני המזכ"ל בשם ראש הממשלה נתניהו כי ההחלטה תתקבל לקראת סוף החודש, כך שיישאר לצמרת הארגון מספיק זמן לבחון אותה ולהעריך אותה ואת השלכותיה ב-4 החודשים הקרובים עד להצבעה הגורלית. לקבינט נמסר כי הבשורה החדשה תגובש בשבועיים הקרובים בצוות הכולל את השרים הנ"ל, שר האוצר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי.

 

הצמיחה תלויה בחרדים ובערבים

הנחת העבודה של הצוות היא כי פוטנציאל הצמיחה של המשק תלוי עכשיו בקידום הכלכלי של המגזרים הלא-יהודיים והחרדיים מאחר שלא צפויה בעתיד הקרוב עליה משמעותית ממדינות חבר העמים והמערב.

 

על הכיוון הזה רמז נשיא המדינה שמעון פרס בשבוע שעבר בביקורו בנצרת כשהצהיר שהתחום הזה יקבל עדיפות גבוהה ביותר במדיניות הממשלה בזמן הקרוב. לעומת הופעתו הפומבית של הנשיא, נערכה ביום ה' שעבר בלשכת ראש הממשלה פגישה סגורה בעניין קידום המגזר הערבי בהשתתפות כ-40 אנשי עסקים בכירים ישראלים, יהודים וערבים. בסיומה הבטיחו ראשי חברות גדולות כי ידריכו את מנהלי כוח האדם שלהם לתת עדיפות לעובדים מהמגזר הלא-יהודי.

 

השר לענייני מיעוטים ברוורמן הודיע כי משרדו ייזום עוד השנה ירידי תעסוקה בקמפוסים בהשתתפות ראשי התעשיות כדי לפתוח אופציות חדשות להעסקת סטודנטים ערביים לאחר סיום לימודיהם. ברוומן הוסיף כי דברי הנשיא פרס העלו את רמת הציפיות לשינוי מהותי במדיניות הממשלה ביישובים הערביים והדרוזים, ומבחנה של הממשלה יהיה בגיבוש אישור תכנית האב בנושא עד סוף החודש.

 

באשר לשינוי המדיניות כלפי המגזר היהודי-חרדי, נמסר היום בקבינט, כי הממשלה נדרשת לאמץ את המלצות דו"ח הארגון להגדיר מדיניות ברורה להגברת חלקם של הגברים בשוק העבודה. עוד נמסר כי גם במגזר החרדי כבר מבינים כי הבעיה איננה רק נטל על המדינה אלא פוגעת לא פחות בעתידו של הציבור החרדי.

 

פרטי הדו"ח צפויים להתפרסם מחר בירושלים במעמד שר האוצר שטייניץ ונגיד בנק ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גורייה מגיש לפרס את הדו"ח
צילום: מיכל פטל/ג'יני
ישראל - הענייה במדינות המערב?
צילום: גדי קבלו
צילום: חיים צח
חברה מפולגת
צילום: חיים צח
מומלצים