שתף קטע נבחר

סרי-לנקה: הגנרל שהביס את המורדים יהיה נשיא?

ראש בראש יתמודדו היום שני האחראים לניצחון ההיסטורי על המורדים, בבחירות הראשונות מאז תום מלחמת האזרחים בסרי-לנקה. הבוחרים יצטרכו להכריע בין הנשיא, שמצהיר כי ישקם את המדינה מוכת הקרבות אך מואשם בשחיתות, לבין מפקד הצבא, שמבטיח דמוקרטיה מלאה אך חסר כל ניסיון

שמונה חודשים לאחר תום מלחמת האזרחים - סרי לנקה עומדת בפני עתיד חדש? שני הגיבורים המרכזיים בהבסת המורדים הטמילים בתום 25 שנות מאבק יתמודדו היום (יום ג') ראש בראש על הנהגת המדינה: הנשיא המכהן, שקיים את הבטחתו וסיים את המלחמה, מול מפקד הצבא שהביס את המורדים במו ידיו.

 

הנשיא, מהינדה רג'פקסה, זכה לפופולריות עצומה לאחר תבוסת המורדים הטמילים בשנה שעברה,

ונראה היה כי אף מועמד לא יוכל לסכן כהונה נוספת שלו כנשיא. איש, מלבד האדם האחראי במו ידיו על הניצחון ההיסטורי -  מפקד הצבא הגנרל סרט פונסקה.

 

פונסקה, שפיקד על המבצע שאחראי לתבוסתם של המורדים הטמילים במדינה והביא לסיום מלחמת האזרחים שנמשכה 25 שנים, זכה לתמיכה רחבה ועל פי ההערכות נגס באופן ניכר בתמיכה ברג'פקסה.

 

בחודשים האחרונים חלה צניחה חדה אהדה הציבורית כלפי הנשיא, שטען כי מילא אחר הבטחתו בבחירות שנת 2005, והביא לסוף המלחמה ארוכת השנים, וכעת יוכל לשקם את המדינה. נראה כי אזרחי סרי לנקה איבדו את סבלנותם בציפייה לשיפור שהובטח, ובנוסף הואשם הנשיא על ידי מבקריו במינוי מקורבים למשרות מפתח - מה שהכעיס רבים בסרי לנקה.

 

גם קמפיין הבחירות של רג'פקסה עורר הדים, לאחר שעשה שימוש במשאבים ממשלתיים כגון מסוקים כדי להגיע לכנסי בחירות באיים מרוחקים, וקידם הוצאת שטר בשווי אלף רופי עליו מתנוססים תווי פניו.


חגיגות בתום המלחמה. רוצים עתיד חדש (צילום: AP)

 

"סרי לנקה תמיד הייתה דמוקרטיה, ואני סולד מהשחיתות, מינוי המקורבים והגישה האנטי-דמוקרטית שפשו בממשלו של רג'פקסה", טען נזיר בודהיסטי תושב קולומבו הבירה, שהצביע בעבר לנשיא, ובחר להעביר את תמיכתו לגנרל. "בעבר ביקשנו רק שהמלחמה תסתיים. כעת אנו מרגישים שלא קיבלנו דבר. סרי לנקה זקוקה לשינוי", הוסיף מוכר בחנות מכולת בבירה, שיצביע גם הוא למועמד החדש.

 

פונסקה מצידו לא החמיץ הזדמנות לנצל את נקודות החולשה של יריבו. "בעתיד, סרי לנקה תהיה נקיה משחיתות. הדמוקרטיה תושב. לילדיכם צפוי עתיד מזהיר", קרא מעל דוכן הנאומים בעצרת בחירות שערך לאחרונה.

 

"הגנרל - כלי לשינוי שיטת הממשל"

בנוסף, הצהיר פונסקה כי הוא מעוניין להגדיל את כוחו של הנשיא, ובמקביל להרחיב את סמכויות הפרלמנט - מטרה העומדת בראש סדר העדיפויות של מרבית המפלגות במדינה הדבר זיכה אותו בתמיכתן של רבות מחברות האופוזיציה, בעלות קשת דעות מגוונת ביותר: קומוניסטים לצד קפיטליסטים, מפלגות מוסלמיות ואפילו נציגי הטמילים. "מפלגות האופוזיציה התאחדו יחדיו במטרה אחת - לשנות את המשטר במדינה", הסביר מומחה מדיני בסרי לנקה, "ופונסקה הוא כלי להשגת מטרה זו".

 

אולם גם לגנרל הנערץ יש חסרונות: הוא חסר ניסיון פוליטי, ורבים מפקפקים ביכולתו להנהיג את המדינה. בנוסף, תומכיו מודאגים כי לא יצליח לסלק מהשלטון את הנשיא המכהן, למרות הפופולריות הרבה לה הוא זוכה, "רג'פקסה בנה לעצמו מרכז שליטה המאוייש בעיקר על ידי בני משפחתו" הסביר מומחה.

 

אחד הנושאים הבוערים במערכת הבחירות היה פגיעה בזכויות אדם במהלך המלחמה - לה

אחראים ישירות ובעקיפין שני המועמדים. במהלך מלחמת האזרחים בסרי לנקה נהרגו לפחות 100 אלף בני אדם ו-300 אלף נוספים נאלצו לעזוב את בתיהם על רקע מבצע ארוך של הצבא ל"טיהור" בצפון המדינה ממעוזי מורדים.

 

העיתון הלונדוני "טיימס" פרסם תחקיר ממנו עלה כי יותר מ-20 אלף אזרחים טמילים נהרגו בימים האחרונים של המלחמה, פי שלושה ממניין ההרוגים הרשמי שפרסמה הממשלה. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אף קרא לפתוח בחקירה כדי לבדוק אם הצבא ביצע פשעי מלחמה. לאחרונה ספגה סרי לנקה ביקורת חריפה לאחר שבית משפט מקומי גזר  20 שנות מאסר  על עיתונאי טמילי נודע בגין ביקורת שהשמיע נגד הממשלה על רקע מאבקהּ בארגון המורדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא. מינה מקורבים
צילום: AP
צבא סרי לנקה. המפקד יהיה גם הנשיא?
צילום: AFP
אזורים זרועי הרס. המועמדים מבטיחים שיקום
צילום: AP
מומלצים