שתף קטע נבחר

עורכי הדין דנו: וינשטיין ישנה את השימוע?

רגע אחרי כניסתו של יהודה וינשטיין ללשכת היועץ המשפטי לממשלה, קיימה לשכת עורכי הדין דיון שעסק בין היתר במשנתו באשר לתיקון שביקש לבצע בעבר בהליך השימוע. חלק מחברי הפאנל הביעו תמיכה בעמדתו. אחרים מתנגדים נחרצות

רק אתמול (יום ה') נכנס יהודה וינשטיין לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, אך עורכי הדין כבר מעלים תהיות באשר למדיניות שינהיג. בכנס הפלילי שקיימה היום לשכת עורכי הדין באילת עסקו המשתתפים בשאלה האם ינהג וינשטיין כיועץ משפטי על פי עמדות שהביע בתפקידו הקודם, כסנגור פלילי.

 

אחד הדיונים, בפאנל בהנחיית עורך הדין נתי שמחוני, עסק במאמר שפרסם וינשטיין לפני כשלוש שנים בעניין עריכת שימועים, אז הביע תמיכה בשינוי הנוהל הקיים, באמצעות קיום ההליך לפני שופט שייתן בסופו את פסיקתו. במצב כיום, מוזמן הנאשם לפרקליטות, ושם נערך השימוע. בסופו של דבר, מחליטים אם להגיש נגדו כתב אישום או לתקן את כתב האישום.

 

המשנה לפרקליט המדינה בנושאים פליליים, שהשתתף בדיון, עו"ד שוקי למברגר, הביע בכנס התנגדות לעמדתו של וינשטיין, בטענה כי הליך השימוע, כפי שנהוג כיום, חיוני לבירור האמת.

 

הוא הוסיף כי "אם משווים את המקרים שבהם עשתה התביעה שימוש בשימוע לחיזוק טענותיה או לשינוי הקו שבו נקטה בכתב האישום, לעומת מקרים שבהם חזרה בה התביעה או הקלה ממנו, נוטה הכף באופן ברור לטובת עריכת שימוע מנקודת מבטו של הסנגור ושל החשוד".

 

למברגר התייחס להליך בעניינו של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, ואמר שזה היה "מבחן שיכול היה לאתגר מאוד את יכולת התביעה לשנות עמדות בעקבות שימוע", אך הדגיש כי במקרה של שינוי בעמדת התביעה יכול הדבר לגרור הד ציבורי נרחב, שלדבריו "עלול להוות מכשול ולהקשות על הליך מסודר, פתוח ואמיתי של התביעה".

 

ומה מרוויח מזה האזרח הקטן?

ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד אביה אלף, הסבירה בכנס כי הליך השימוע אינו טוב עבור כולם, אך יעיל עבור רבים אחרים. "שימוע מהווה חלק מתפיסת עולם רחבה יותר, שבה האצבע לא כל כך קלה על ההדק. ההליך מהווה 'מסננת' נוספת לפני הגשת כתב האישום", אמרה.

 

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שמואל ברוך, תומך בעמדתו של וינשטיין. בכנס השתתף גם עו"ד אלי זוהר, אחד מפרקליטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.

 זוהר, המתנגד לעריכת השימוע, התייחס לסירובו של מרשו להשתתף בהליך. "שבועיים לפני מועד השימוע יצא כתב אישום נגד מנהלת קשרי החוץ של אולמרט, שכלל קביעות רבות באשר לאולמרט - באופן שברור שהפרקליטות נחרצת לגמור את השימוע בעניינו באותה הצורה. האם ניתן להבין מכך שהפרקליטות מגיעה לשימוע בלב פתוח ונפש חפצה?"

 

מנגד, עו"ד מיכה פטמן, המייצג את שולה זקן, מזכירתו לשעבר של אולמרט, תומך בקיום השימוע ואף ציין כי ההליך, שאותו כינה "כלי טקטי", הביא לכך שהיה עד בעצמו לסגירתם של תיקים נגד ארבעה ראשי ערים בחמש השנים האחרונות.

 

השופט ברוך סיכם את הדיון ואמר כי מטרתו של הליך השימוע אכן ראויה, אולם הדבר אינו מניב תוצאות בפועל, במיוחד באשר לאזרחים מהשורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. "סוויץ'" מעו"ד ליועמ"ש
צילום: גיל יוחנן
עו"ד זוהר. מטיל ספק בכוונת הפרקליטות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים