שתף קטע נבחר

ירושלים: נחשף רחוב ראשי מלפני 1,500 שנה

השערות לגבי קיומו של הרחוב עלו כבר לפני 120 שנה בעקבות מפת מידבא שמתארת את ירושלים הביזנטית, אך רק השבוע הוא נחשף לראשונה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות

ראשיתה של התעלומה הארכיאולוגית שנפתרה השבוע, עם גילוי הרחוב הראשי של ירושלים המתוארך לפני 1,500 שנה, במציאת מפת מידבא במאה ה-19. מפת מידבא היא מפת פסיפס עתיקה מהמאה השישית לספירה שנמצאת בכנסייה בירדן ומתארת את ארץ ישראל בתקופה הביזנטית.

 

המפה הראתה בפירוש שהכניסה לירושלים ממערב נעשתה דרך שער גדול במיוחד שהוביל לרחוב ראשי מרכזי בצד זה של העיר. מספר עדויות למבנים המופיעים במפה נחשפו עם השנים או שנשתמרו עד עצם היום הזה, למשל כנסיית הקבר, אולם אותו ציר שוקק חיים מהתקופה בה ירושלים הפכה לנוצרית לא התגלה עד היום.

 

כעת, בעקבות עבודות תשתית של הרשות לפיתוח ירושלים, התאפשר לארכיאולוגים לחפור במקום ולגלות את הרחוב הנסתר. ד"ר עופר שיאון, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, מסביר את חשיבות הגילוי: "מאז מציאת מפת מידבא במאה ה-19 ועד היום, הארכיאולוגים משתוקקים לאתר את הרחוב שנכנס לירושלים ממערב, יורד למטה אל הקרדו, ממשיך אל הרחוב שבא משער שכם ודרומה.


שרידי הרחוב הירושלמי בן 1500 שנה. צילום: אסף פרץ

 

ירושלים נחקרת במשך מאות שנים, אך חלק זה שלה הממוקם באגף המערבי, התגלה סוף-סוף בשטח. ידענו שהרחוב צריך להיות שם ומרגש לראות אותו במו עינינו. זוהי תגלית אדירה ששופכת אור על הבנייה הקדומה בירושלים ובנוסף מאמתת את מפת מידבא שהיא המקור האולטימטיבי להבנת התקופה".

 

הרחוב התגלה כ-4.5 מטרים מתחת לרחוב דוד של ימינו שמחקה את תואי הרחוב הקדום. בין הממצאים שנחשפו לוחות אבן גדולים שריצפו את הרחוב ובסיס אבנים עליו הושתתו המדרכה ושורת עמודים שטרם נחשפו. כמו כן, התגלו שפע של כלי חרס ומטבעות, ומשקולות ברונזה ששימשו לשקילת מתכות יקרות.

 

על מסד האבנים מהתקופה הביזנטית נבנה בימי הביניים מבנה רחב שחזיתו פונה אל הרחוב, ומאוחר יותר בתקופה הממלוכית (המאות ה-13-14) נבנו שם חדרים מאורכים ששימשו כחנויות וכמחסנים. מבנה נוסף שמצוי במקום הוא מאגר מים ענק שנמצא ממש מתחת לכביש שחוצה בין מגדל דוד לרחוב דוד ומוביל לרובע הארמני.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלים במפת מידבא
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים