שתף קטע נבחר

התנגדות להגדלת תמלוגי המדינה מחיפושי גז

היום התקיים דיון ראשוני בוועדת הכלכלה בהצעת חוק חדשה, הקוראת להגדלת כמות המשקיעים בחיפושי נפט וגז בישראל - ולהגדלת התמלוגים שהם יצטרכו לשלם למדינה. בכירים בענף הדלק הגיעו לדיון והביעו את התנגדותם לשינויים בחוק הקיים

בכירים בענף הדלק העוסקים בחיפושי נפט וגז דחו היום (ג') ניסיון של הכנסת להגדיל את התמלוגים שיהיו חייבים לשלם למדינה מהתגליות שלהם. התמלוגים עומדים היום על 12.5% מהכנסות החברה הקודחת. היום התקיים דיון ראשוני בוועדת הכלכלה לקראת הגשה של הצעת חוק על ידי כרמל שאמה (ליכוד), שעומד להציע תיקון לחוק הדלק (1954) שיעודד משקיעים להיכנס לתחום חיפושי נפט וגז ויגדיל את התמלוגים למדינה.

 

 

גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה, שמצאה את שדות הגז הטבעי "ים תטיס" ולאחרונה "שדה תמר" הגדול מול חיפה, תמך בהגדלת מספר המשקיעים, אבל התנגד לכל שינוי בחוק, לרבות נושא התמלוגים שיחול רטרואקטיבית גם על בעלי הרישיונות הקיימים.

 

יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו, השותפה של דלק ו"שדה תמר", התנגד לחלוטין להגדלת התמלוגים בטענה שכבר במצב הקיים שליש מהכנסות הגילויים ילכו למדינה בתמלוגים וגם במסים. הוא אמר כי שיעור גבוה זה עולה על מס החברות ואין מקום להפלות את מחפשי הנפט והגז לעומת חברות אחרות בשוק. תדמור הדגיש בנקודה זו כי התשלומים שממשלת ישראל גובה ממחפשי הנפט והגז הם מהגבוהים בעולם, קל וחומר בשעה שהממשלה לא משתתפת בהשקעות החיפושים, בניגוד לממשלת אחרות.

 

תדמור הוסיף ואמר כי חשוב שלא יהיו רק הרבה שחקנים נוספים בתחום, אלא בעיקר שיהיו מקצוענים בעלי יכולת פיננסית. לדבריו, זהו האינטרס הציבורי. עם זאת, הוא הדגיש כי "צריך להתייחס בחרדת קודש לתעשייה הזו שהיא תעשייה חדשה יחסית. היציבות והמקצועות מתחייבים כדי שאנשים יחפשו נפט וגז ולא יברחו מהשטח כמו שהיה לפני עשור".

 

לצורך זה ציין תדמור כי "צריך לעודד כניסת מחפשים נוספים שגם תבטיח, לפחות מבחינה סטטיסטית, גילויים נוספים בשטח".  הוא אף ציין את חברת בריטיש גז הגדולה, שחיפשה קודם גז באתר של "תמר" - אך לא מצאה ועזבה את השטח. לוי ציין כי המדינה תקבל רק משדה "תמר" תמלוגים בסדר גודל של 10 מיליארד דולר. 

 

גם לוי וגם תדמור טענו כי חוק הנפט מיושן וטעון תיקון יסודי בהתאם לשינויים בנוסף שהתחוללו ב-50 השנים האחרונות. בנקודה זו הסביר תדמור כי תגליות הגז האחרונות עדיין לא ביססו את ישראל כמדינת גז. "אנחנו לא ערב הסעודית, ולכל החדשים שעתידים להיכנס צריכים לצפות שמחכות להם גם הרבה אכזבות כמו שהיו לנו כשרוב הקידוחים שביצענו התגלו כיבשים".  הוועדה תוסיף ותקיים בהמשך דיונים נוספים בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדעון תדמור מנכ"ל דלק אנרגיה
צילום: יותם פרום
תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
מומלצים