המדריך לנחקר המתחיל ברשות המסים
זומנתם לחקירה ברשות המסים? לא בטוח שאתם חשודים בעבירות מס. שלושה מומחים ממליצים לכם כיצד להתנהל. התייצבו במועד והקפידו להתכונן היטב. ורצוי להתייעץ עם עורך דין מנוסה
קיבלתם זימון לחקירת מס? נעצרתם, הובלתם לחקירה ואינכם יודעים מה מותר לכם לומר, ואולי בכלל עדיף לשתוק? באמצעות עו"ד אודי ויסבאום, לשעבר יועץ משפטי ותובע ברשות המסים, רו"ח איציק סלובודיאנסקי, שותף בפירמת יפעת ס.כ. ושות' המייצג נחקרים ועו"ד (רו"ח) רמי אריה, המתמחה במיסוי, גיבשנו מדריך לנחקר המס.
בואו לחקירה במועד: "יש להתייחס לזימון בכובד ראש, אבל אין פירושו בהכרח שאתה חשוד בעבירות מס," אומר עו"ד ויסבאום. "ייתכן שאתה מוזמן למסור מידע או מסמכים על עוסק/נישום אחר. גם במקרה כזה אי הופעה היא עבירה". עם זאת, חקירת עד יכולה לעתים להפוך בעיצומה לחקירה באזהרה. כלומר, עֵד יכול להפוך בהרף עין לחשוד.
לדברי רו"ח סלובודיאנסקי, "אם זומנת לחקירה בטלפון או במכתב, בדרך כלל מדובר בעדות או בחקירה בנושאים לא מהותיים, אחרת היית נלקח לחקירה במפתיע מביתך או מעסקך. אבל אי הגעה לחקירה במועד יכולה להעלות אצל החוקר חשד כי יש לך מה להסתיר". לדברי רו"ח סלובודיאנסקי, אי התייצבות בפעם השנייה תגרור בדרך כלל הבאה פיזית, ולפעמים גם יכולות להיות לכך תוצאות לא רצויות.
הוא מספר על מקרה שבו עֵד לא בא לחקירה שלוש פעמים: "החוקרים נסעו לביתו כדי להביאו. כשנכנסו הבחינו בכמה חשבוניות ודפי חשבונות בנק, וביקשו ממנו להביא איתו את המסמכים. לאחר שבדקו התברר כי אלה חשבוניות כפולות ודפי חשבון בנק שבו הופקדו הכנסותיו הלא מדווחות. העֵד, שזילזל בחוקרים, הפך לחשוד בהשמטת הכנסות."
עו"ד ויסבאום מספר כי באחד המקרים אשר הגיעו לבית המשפט העליון, דחה בית המשפט בקשת רשות ערעור על עונש שנגזר על המבקש, בשל אי הגשת דו"חות מע"מ במועד וכן בשל אי הופעה לחקירה כנדרש. "בשל אי הופעת המבקש לחקירה כנדרש, נוספה להרשעתו עבירה נוספת. מדובר בתוספת מיותרת לגמרי לגיליון ההרשעות של אותו אדם, אשר אילו היה מקפיד על כללי ההתנהגות בחקירת המס היה חוסך מעצמו הרשעה זו".
עו"ד ארז שגיב, המתמחה במיסוי, מוסיף: "הרבה פעמים החוקרים לוחצים על הנחקר להגיע מיד, והוא עדיין אינו יודע אם הוא חשוד או עד. במקרה כזה רצוי שלפני הגעתו יקבל ייעוץ מקצועי ממומחה מסים, שמתמחה בליטיגציה מסים-פלילי. אפשר לשאול מדוע הוא מוזמן ולאיזה צורך. ברוב המקרים לא יאמרו לו, אך מהשיחה ניתן לפעמים להוציא פרטים מועילים".
הכנה, הכנה, הכנה
דעו איך לענות. בחקירה אל תיתנו לחוקר תשובות מהמותן, מציע עו"ד (רו"ח) אריה. לדבריו, עדיף לבקש לבדוק את התשובה ולתת אותה מאוחר יותר. הסתמכות על זיכרון עלולה להיות מטעה. "אף אם אתם בטוחים שאתם צודקים, זכרו שאינכם מכירים את החוק על בוריו וייתכן שאתם מפלילים את עצמכם", אומר עו"ד אריה.
תנו לחוקר תשובות קצרות, ברורות, מבוססות וממוקדות, אבל כשנדרש, תנו הרחבות גם אם החוקר לא שאל עליהן. למשל: הנחיות שנתתם לעובדיכם להימנע מהעלמת הכנסות, הנחיות שקיבלתם מרואה החשבון שלכם. אם מעמתים אתכם עם דברי נחקר אחר, דרשו לקבל את עדותו במלואה, שכן תמיד ייתכן שכמה שורות למטה באותה עדות נאמרו דברים משלימים. "לעתים החוקר מנסה להסית אתכם נגד חשוד אחר", מציין עו"ד אריה.
הביאו מסמכים מסייעים. אם ידוע לכם מה נושא החקירה, הביאו כל מסמך שיכול לתמוך בטענותיכם. אם נושא החקירה אינו ידוע, הביאו רק את המסמכים שהתבקשתם להביא. אם הם אינם בידכם, רצוי לבוא עם אישורים מתאימים על כך. תירוצים סתמיים יעוררו חשד, ותשובה כוזבת היא גם עבירה פלילית. בנוסף, ערכו רשימה מדויקת של כל המסמכים שלוקחים החוקרים, החתימו אותם על העתק הרשימה, ושמרו אותה.
אל תשוחחו מחוץ לחקירה. כל מה שתאמרו לפני גביית ההודעה ואחריה יכול להיות מתועד חד צדדית על ידי החוקר ויכול להיות מוגש לבית משפט כראיה. לכן ממליץ עו"ד ויסבאום לא לשוחח עם חוקרי המס על נושא החקירה שלא במסגרת גביית ההודעה. רו"ח סלובודיאנסקי מוסיף שבחלק מיחידות החקירה יש מצלמות המתעדות את כל החקירה, כך שיש להיזהר.
הנה סיפור שמדגים את הצורך בזהירות: רואה חשבון שנחשד כי סייע ללקוחות להעלים מס נקרא בסוף יום החקירה למשרדי פקיד השומה, שם סוכם יום החקירה. בין היתר נשאל מדוע עשה מה שעשה. רואה החשבון הסביר את מעשיו, ובתוך כך הפליל את עצמו. השיחה, שלא הייתה במסגרת חקירה מסודרת, תועדה על ידי אחד החוקרים והועברה לפרקליטות. זו הגישה את הפרוטוקול כחלק מחומר הראיות נגד רואה החשבון.
עם זאת, עו"ד אריה מציין כי לאחרונה ניתן במקרה מסוים פסק דין, שקבע כי עדות שנמסרה במשרד מנהל מע"מ בתום יום חקירה מעייף לא היתה קבילה – היות שלא ניתנה לחשוד אזהרה כדין, והחוקרים ניצלו את האווירה החמה שהיתה בחדר, כדי לחלץ דברים מפי החשוד.
אל תוותרו על זכויותיכם
התעקשו על התייעצות עם עורך-דין לפני החקירה. אם אתם נחקרים באזהרה כחשודים בביצוע עבירות מס, עמדו על זכותכם להיוועץ עם עורך-דין מנוסה בטרם תשיבו לשאלות. לדברי רו"ח סלובודיאנסקי, החוקרים ינסו לדחות את הפגישה עם עורך הדין למועד מאוחר יותר, לאחר קבלת גרסה ראשונית מכם, אבל זכותכם לבקש להפסיק את החקירה עד שההיוועצות תאושר.
לדברי עו"ד ויסבאום, אם החוקרים אינם מאפשרים לנחקר היוועצות בעורך דין, עליהם להחליט אם לשחררו או לבקש להאריך את מעצרו להמשך החקירה. אם הם מחליטים לבקש הארכת מעצר, עליהם להביאו לשופט בתוך 24 שעות מתום עיכובו, ובמעמד הזה יכול הנחקר לבקש ייצוג וייעוץ של עורך דין.
נצלו את זכות השתיקה באופן מושכל. זכותכם להימנע מלמסור לחוקרים ראיות שיובילו להפללתכם העצמית, אבל נצלו את "זכות השתיקה" באופן מושכל. ענו על שאלות כלליות, אחרת תיחשבו כמי שפוגעים בחקר האמת. אם תישאלו שאלות שאינכם בטוחים בתשובה להן, אמרו כי אתם מוכנים לשתף פעולה, אולם היות שמדובר בשאלות מקצועיות, הציעו שישאלו את רואה החשבון שלכם.
היו מודעים לשיטות החקירה. עו"ד ויסבאום":אם נתקלתם בשימוש בשיטות חקירה פסולות כמו אלימות והפעלת לחצים נפשיים לא הוגנים, ציינו זאת בפני החוקר בנימוס ופנו מיד בתום החקירה לקבלת ייעוץ משפטי". לדברי רו"ח סלובודיאנסקי, אחת השיטות לגביית הודאה היא הבטחה להקלה בעונש אם הנחקר יודה. "מאחורי הבטחות אלה אין בדרך כלל אמת, והודאה לא תביא לאי הגשת כתב אישום או סיום התיק בכופר, לכן אין למהר ולהודות", הוא אומר.
שיטה אחרת היא להגיד לנחקר כי שותפו, רואה החשבון שלו או אדם אחר כבר הודו, ולכן רצוי שגם הוא יודה. "ברוב המקרים מדובר בתרגיל", אומר עו"ד סלובודיאנסקי. "רצוי שלא להודות, אלא לומר שכל אדם אחראי על דבריו ואין הוא יכול להתייחס לדברי אחרים".
קראו היטב את ההודעה לפני שאתם חותמים עליה. לדברי רו"ח סלובודיאנסקי, "לחלק מהחוקרים יש נטייה לא לרשום את כל דברי הנחקר, אלא רק את מה שיכול לקדם את החקירה. חשוב לקרוא את ההודעה לפני החתימה עליה. לאחר שנחתמה, כמעט בלתי אפשרי לטעון כי לא נרשמה במדויק".
עו"ד ויסבאום: "אל תסכימו לאשר הודעה בחתימתכם במקרה שתוכנה אינו משקף את דבריכם. אם החוקר מסרב לאפשר לכם לתקן את נוסח ההודעה, אל תאשרו אותה ודאגו שהחוקר יכתוב בגוף ההודעה את הסיבה לכך".
* האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
הכתבה המלאה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"