שתף קטע נבחר

 

סרט כתום: השחקן בעג'מי יפצה מתנחל שתקף

חודשים לפני פינוי גוש קטיף תקף ערן נעים, אז שוטר בתפקידו, מפגין ימין ברמת גן. הוא הורשע ונתבע בעשרות אלפי שקלים בגין האירוע. העובדה שהיה עסוק בצילומי הסרט לא הפריעה לו לשגר לבית המשפט תחנונים לחוס עליו בעקבות מצב נפשי וכלכלי קשה - באותה התקופה בדיוק

שוטר טוב בסרט, שוטר רע במציאות. רגעי התהילה של ערן נעים כשוטר יישמרו כנראה בגבולות התפקיד שגילם בסרט "עג'מי". האופן שבו מילא את התפקיד בגרסת המציאות לא רק שלא רשם לזכותו פרס, אלא הוביל להרשעתו באלימות כלפי מפגין, שבגינה אף נדרש לשלם לו השבוע פיצוי של עשרות אלפי שקלים.

 

לאחר שלא ניאות לשגר כתב הגנה לתביעה שהוגשה נגדו, פנה נעים לבית המשפט בבקשה נרגשת לאפשר לו לייצג את עצמו, בטענה כי מצבו - הנפשי והכלכלי - קשה מאוד. אלא שעד מהרה, התברר כי אלה דווקא לא הפריעו לו בצילומי הסרט עתיר הפרסים.

 

בשנת 2005, כשפעולות המחאה מימין נגד ההתנתקות הלכו וגברו, נשלח נעים לשמור על הסדר בהפגנה ברמת גן. במהלך עימות עם אחד הפעילים, עקיבא ויתקין, נעץ נעים את אצבעותיו עמוק בתוך נחיריו של המפגין ומשך את ראשו לאחור.

 

האירוע לא רק שתועד במצלמות המפגינים, אלא שלא זכה לאף גינוי או הכחשה מצד נעים - שמאז המקרה ועד היום, ממשיך לגרוס כי מדובר בהפעלת כוח נורמטיבית מצד שוטר. השופט בתיק, חנן אפרתי, לא השתכנע מהטענה - בין היתר לאור עדויותיהם של שני קציני משטרה בכירים שאמרו כי מדובר ב"טכניקה שאינה נלמדת ואיננה מומלצת". בעקבות זאת, נשלח נעים לשישה חודשי עבודות שירות ופוטר מן המשטרה.

 

נעים, מצדו, הגיש ערעור על ההרשעה - שנדחה. בסיוע גורמי ימין, הגיש המפגין שנפגע תביעת נזיקין נגד נעים, כמו גם נגד שוטר אחר, שהכה אותו מאוחר יותר בתחנת המשטרה. במשך תקופה ארוכה נמנע נעים מלהתייחס לאותה התביעה, ולא שיגר לבית המשפט כתב הגנה.

 

רק בינואר אשתקד, לאחר שנקצב לו מועד אחרון להציג את טענותיו, שיגר נעים פניה נרגשת לבית המשפט שבה ציין כי הוא נתון בחובות כבדים, ועל כן אין ביכולתו לממן עורך דין שיגן עליו. הוא ביקש לאפשר לו לייצג את עצמו ולהופיע לבדו לפני השופט. כדי להוכיח את דבריו, צירף דו"חות רפואיים שבהם תואר כאדם אובדני הסובל מדיכאון, "שרק לפני מספר ימים נעצר על הימורים בלתי חוקיים".

 

אפילו התובע התחיל לרחם

התיאורים הקשים הצליחו לעורר אפילו את רחמיו של התובע עצמו, אולם עד מהרה התברר כי מדובר במצג שווא:

במקביל לתמונה העגומה שניסה לצייר לבית המשפט, הספיק נעים לפתח קריירה חדשה כשחקן קולנוע בסרט "עג'מי" - שבו גילם את דמותו של דנדו, "השוטר הטוב".

 

ויתקין, שנוכח לדברים לאחר שצפה בסרט, הוכה זעזוע. זמן קצר אחר כך התראיין בנושא לערוץ 2, ואמר כי "הבחירה בערן נעים לגלם דמות של שוטר, דומה לבחירה באנס לשחק בסרט על אונס". באמצעות עו"ד חיים כהן, המייצג אותו מטעם ארגון זכויות האדם ביש"ע, פנה ויתקין לבית המשפט וביקש פסק דין בהעדר הגנה, ולפני ארבעה חודשים הטיל עליו בית משפט השלום בתל אביב לשלם מכיסו יותר מ-25 אלף שקלים למפגין, נוסף להוצאות משפט בגובה של 1,000 שקלים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעים בבית המשפט (ארכיון)
צילום: יוסי זליגר
התובע, עקיבא ויתקין
צילום: יריב כץ
מומלצים