שתף קטע נבחר

גפני: "ניסו לשכנע אותי להתנגד להדחת דנקנר"

"אז לא ידעתי את כל מה שמתפרסם עכשיו. אני שמח שנהגנו כפי שנהגנו, ואני מאחל לדנקנר שהוא ייצא נקי מכל הסיפור הזה". יו"ר ועדת הכספים מדבר על פרשת ההדחה של דני דנקנר מתפקיד יו"ר בנק הפועלים

"באותו זמן ידעתי יותר ממה שידע רוב הציבור, אבל לא ידעתי את כל מה שמתפרסם עכשיו. אני חושב שגם הנגיד לא ידע". כך אומר בראיון מיוחד ל"ממון" יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שנתן גיבוי בלתי מתפשר לנגיד בנק ישראל שביקש להדיח את דני דנקנר מתפקידו כיו"ר בנק הפועלים.

 

 

למה נתת גיבוי לבנק ישראל במהלך דרמטי כל כך?

 

"הסיבה היא ההתנהלות ארוכת הטווח של בנק ישראל. היא הייתה נכונה לכל אורך המשבר העולמי ואת זה ניתן לראות במבחן התוצאה ביציבות של המערכת הפיננסית. בסופו של דבר, המהלך היה נכון, למרות הביקורת שהייתה גם בוועדה וגם בציבור, שהעלה כל מיני חשדות על טיב היחסים בין בנק ישראל לבין בנק הפועלים. אנחנו סומכים על מקצועיותו של הנגיד וכל עוד שלא הוכח אחרת, מאמינים שאין לו נגיעות אישיות בפעולות שהוא נוקט. בכל מקרה, אני שמח שכך נהגנו ואני מאחל לדנקנר שהוא ייצא נקי מכל הסיפור הזה".

 

הופעלו עליך לחצים להתנגד להדחתו של דני דנקנר?

 

"הרבה מאוד גורמים פנו אליי בתקופה הזו, חלקם אובייקטיביים, רובם מהמגזר הממשלתי-ציבורי, והעלו טענות קשות מאוד נגד המהלך של בנק ישראל. ניסו לשכנע אותי להתנגד להדחה, וזאת הייתה החלטה לא פשוטה. היום אני שמח שנהגנו כפי שנהגנו".

 

שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים, יצאה במתקפה חסרת תקדים נגד בנק ישראל. גם דנקנר עצמו השתלח במבקריו. זאת נראית לך התנהלות ראויה?

 

"אני לא יודע מה בדיוק שרי אריסון ידעה אז. אנשיה פנו אליי וגם ישבו איתי כי אני מקבל את כולם. הם כמובן הביעו התנגדות למהלכים של הנגיד. אבל בנק מסחרי הוא, בסופו של דבר, לא רק של בעלי השליטה והוא צריך להיות נאמן ללקוחות. התפיסה שלי היא שברגע שיש חילוקי דעות מקצועיים, צריך לקבל את עמדת בנק ישראל, כמובן לאחר בחינת טיעוני הצדדים".

 

בשבוע שעבר עוררת ביקורת ציבורית סביב חוק הגמ"חים ובסופו של דבר הורדת אותו מסדר היום. מדוע?

 

"הסיבה היא שחוק הגמ"חים הוא לא גולת הכותרת של הפעילות שלי, ולא יקרה כלום אם הנושא יידחה. אני מקדם את הנושא כבר כ-10 חודשים בשיתוף פעולה עם בנק ישראל ומשרדי האוצר והמשפטים. ביקשתי מוועדת שרים לאשר את הצעת החוק בקריאה טרומית מתוך התחייבות שאקדם אותו בשיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים. הייתה מובטחת תמיכה גם במליאה ואז התחיל המבול בתקשורת על דיל מול ראש הממשלה, שכביכול נתמוך בחוק בנק ישראל. אין לי טענות על התקשורת מפני שהדברים באמת התבצעו בסמיכות, אבל חשוב לי להבהיר שלא היה שום דיל".

 

אמרת ש"התפלצת" כשקראת בתקשורת על הדיל שנרקם , במיוחד על רקע הרמיזות שמדובר בעניין חרדי. מדובר לדעתך בביקורת גזענית?

 

"אם כל המערכת הזו הייתה מעבירה ביקורת על התליית נושא זה בנושא זה, היא לא הייתה מפריעה לי בכלל. הפריעו לי האמירות על החרדים שהן לא רלוונטיות לעניין. זה לא פייר ומזה ממש התפלצתי. הנושא התעורר גם במיסוי הירוק, כשנאבקתי על הפחתת נטל המס על מכוניות גדולות שמבחינת מספר הנוסעים הן כמו שתי מכוניות, ומכאן שהן מפחיתות את הזיהום. כשאני מעלה טענה נכונה, לא צריך להזכיר שאני חרדי. אני גאה בזה שאני חרדי אבל מנסה כל הזמן בפעילותי בכנסת לדאוג לכלל הציבור. אני מאמין שברגע שטוב לכולם טוב לחרדים. הביקורת נגדי היא אפילו גזענית. הרי אפשר לבחון איך אני מנהל את הוועדה ואילו נושאים אני מקדם."

 

בנוגע לחוק בנק ישראל , נותרו עדיין מחלוקות על השולחן?

 

"נותרו עדיין ויכוחים גדולים, למשל, כמה פיקוח פרלמנטרי צריך להיות על בנק ישראל. אני עומד על כך שהתקציב המנהלי של בנק ישראל, כלומר שכר, כלי רכב, וכדומה יצטרך להיות מאושר על ידי ועדת הכספים. התקציב המוניטרי כמובן שלא. יש טענה כאילו הוועדה תעשה שימוש באמצעי הזה על מנת להשפיע על מדיניות בנק ישראל. אין לטענות האלו כל בסיס. המטרה היא לסיים את הדיונים בוועדה עוד השבוע ובשבוע הבא לאשר את החוק במליאה. אם נספיק, מה טוב. אם לא, החוק יידחה. אנחנו בכל מקרה נעשה את כל המאמצים בעניין הזה".

  

הכתבה המלאה פורסמה במוסף "ממון, שב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ משה גפני
צילום: גיל יוחנן
דני דנקנר
מומלצים