שתף קטע נבחר
 

"פואד, מדוע אתם לא עוזרים לעובדים העניים?"

סמנכ"ל עמותת ידיד טוען ששלח לשר התמ"ת לפני ארבעה חודשים מכתב שבו התריע על כך שרבים מהפונים לעמותה הם עובדים במצוקה, אך לא קיבל תשובה. בידיד מציעים להעניק לעקרות בית שבעליהן עובדים מעונות יום והכשרות מקצועיות כמו לאמהות חד הוריות, כדי לעודד גם אותן לצאת לעבודה

משרד התמ"ת אינו מסייע מספיק לאוכלוסיית העובדים העניים. כך טוענים בעמותה החברתית "ידיד". ממחקר שפרסם בנק ישראל אתמול (ג') עולה כי 60% מהמשפחות בישראל המוגדרות כעניות הן כאלה שאחד מבני הזוג בהם עובד. פרסום המחקר עורר תרעומת ציבורית רבה, ופוליטיקאים רבים הזדרזו להגיב בזעם על הנתונים. אלא שבעמותת ידיד טוענים שכבר לפני כארבעה חודשים הם ניסו לעניין בנושא את שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, ולא נענו. סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, טוען ששלח לבן אליעזר מכתב בנושא לפני ארבעה חודשים, ועד כה לא קיבל תשובה.  

 

"חלק גדול מהמשפחות העניות אינו מורכב דווקא ממקבלי קצבאות או משתכרי שכר מינימום אלא דווקא ממשפחות שבהן יש מפרנס אחד בלבד, שהשכר שהוא מרויח, גם אם מגיע לגובה השכר הממוצע במשק, אינו מאפשר לו לפרנס את משפחתו בכבוד", כתב סמנכ"ל ידיד, רן מלמד, לבן אליעזר, "למרכזי הזכויות של ידיד מגיעים עניים רבים שעובדים ומשתכרים שכר בינוני, אך אינם יכולים לעמוד יותר בתשלומי המשכנתא שלהם ומוציאים יותר מ-30% מכספם על דיור".

 

"הם מתקשים בהתמודדות עם תיקי הוצאה לפועל שנפתחו נגדם על ידי חברות התקשורת והבנקים, אך אינם זכאים לסיוע משפטי מהמדינה בגלל שהם משתכרים 'יותר מדי'. אדוני שר התמ"ת, איך, לדעתך, מרגיש בעל משפחה שעובד משרה מלאה או שתיים ועדיין אינו יכול לפרנס את משפחתו בכבוד. מה עושים במשפחה כזאת כאשר צריך טיפול שיניים דחוף, וכמה מפחיד לחשוב שמישהו מבני הבית יחלה".

 

"כאן נכנס לתמונה משרד התמ"ת בראשותך. מאז נכנסת לתפקידך אתה מקדיש ימים ולילות לפתרון בעיות התעסוקה של אזרחי המדינה. הממשלה משקיעה בשנים האחרונות, בצדק, תקציבי עתק בנסיון לשלב אוכלוסיות מובטלות רחבות בשוק העבודה: ערבים, חרדים, אמהות החד הוריות ומקבלי הבטחת הכנסה. אבל מה עם העובדים העניים? על פי הההגדרות היבשות הם לא זכאים לתמיכה כל שהיא. אנו קוראים לך לפעול לשנות את הקריטריונים הקבועים בחוק ולאפשר את הכללתן כקבוצת התייחסות הזכאית לסיוע".

 

"לא מבקש בשבילם כסף"

מרבית משפחות העניים העובדים הן משפחות שבהן הבעל עובד והאישה היא "עקרת בית" - תופעה נפוצה במיוחד במגזר הערבי, אך גם בשכבות החלשות של המגזר היהודי. מלמד מציע להעניק למשפחות כאלה סיוע בדומה לסיוע שמקבלות אמהות במשפחות חד הוריות, במטרה לעודד את העסקתו של בן הזוג שאינו עובד. זאת, באמצעות הכשרות מקצועיות, שדרוג וייעוץ תעסוקתי, סבסוד מעונות יום ומסגרות משלימות לטיפול בילדים, ואפשרות ללימודים אקדמאיים תוך קבלת מענקי קיום.

 

"אני לא מבקש בשבילם כסף", אומר מלמד ל-ynet, "המדינה נותנת, בצדק, את כל התמריצים הללו למשפחות שאף אחד בהן לא עובד. הבעיה היא שיש משפחות שנמצאות מתחת לקו העוני, למרות שיש שם מישהו שעובד ומקבל שכר סביר של 6,000 או 7,000 שקלים בחודש. אם יעזרו גם לבן הזוג למצוא עבודה, אפילו בשכר מינימום, זה יכול להוציא משפחה שלמה מעוני ומצוקה".

 

התמ"ת: אנו בודקים את הנושא

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "הנושא מוכר לנו ואנו בודקים אותו ברצינות. אנשי המשרד לא רק שוחחו עם מלמד בעניין, אלא אף נפגשו איתו בקשר לכך".

 

ואולם, מלמד מכחיש את הדברים ומוסר: "התמ"ת נפגשו עמי בעבר ושוחחו איתי ברצינות, אך על נושאים רבים ושונים. ואולם פנייתי בנושא הזה לא נענתה כלל, גם לאחר שהבוקר לפני פרסום העניין, העלתי שוב בפני מנכ"ל המשרד, שרון קדמי, את הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר: "לא ענה למכתב"
סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד: "הכשרות מקצועיות לבני זוג של עניים עובדים"
צילום: גלעד קוולרצ'יק
עקרות בית: "לעודד יציאה לעבודה" (אילסוטרציה)
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים