שתף קטע נבחר

האיש השנוא על הקרמלין שנהרג ברוסיה

נשיא פולין נודע כמבקר התקיף ביותר של רוסיה באירופה. לך קצ'ינסקי בחר לארח את מערכת הטילים האמריקנית, ביקר את הפלישה לגאורגיה והשווה את ממשלת רוסיה למשטר הנאצי. הוא גם לא חיכה להזמנה מפוטין לטקס בקאטין, שבדרך אליו נהרג

לך קצ'ינסקי נחשב לדמות שנויה במחלוקת בקהילה הבינלאומית, אך כנראה שלא היתה מדינה שסלדה ממנו יותר מאשר רוסיה. הנשיא הפולני, שנספה בהתרסקות מטוס בשטחי רוסיה, היה מבקר תקיף של הקרמלין ששמח להרגיז את מוסקבה בכל הזדמנות ולכרות ברית עם מעצמת-העל שניצחה במלחמה הקרה - ארצות הברית.

 

אחרי השבעתו של ברק אובמה לנשיא ארה"ב פרסם קצ'ינסקי מאמר דעה ב"וושינגטון טיימס", שבו ביקש להדגיש את "היחסים המיוחדים" של פולין עם ארה"ב. "מזל טוב לכם, האמריקנים, על בחירתכם, ואני רוצה גם לציין שאני מעריך מאוד את מחויבותו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש בקידום היחסים בין ארצותינו", כתב.

 

בעוד יחסיו עם מוסקבה הפכו ליותר ויותר עוינים, כך התקרב קצ'ינסקי לוושינגטון. במהלך כהונתו הוא דבק בעמדתו לחזק את הכוח הפולני שנרתם למלחמה האמריקנית באפגניסטן, והיה בין המנהיגים הבודדים שתמכו במלחמה בעיראק.

 

קצ'ינסקי האמין שארה"ב היא בעלת הברית החשובה ביותר של ארצו, והוא לא היסס לבקר בתקיפות את ההשפעה הרוסית המתמשכת במזרח אירופה. עוד במהלך מסע הבחירות לנשיאות קצ'ינסקי שב והדגיש בפני כל מיקרופון אפשרי שמטרתו העיקרית היא לשמור על האינטרסים הביטחוניים של פולין.

 

באוקטובר האחרון, במהלך ביקור סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בוורשה, הצליח קצ'ינסקי לקדם הסכמה על הצבת מערכת ההגנה האמריקנית מפני טילים על אדמת פולין. הנשיא הפולני ידע שצעד זה, שנעשה בתיאום עם ראש הממשלה, דונלד טוסק, יעורר זעם רב בקרמלין, אך לא נראה שהוא התרגש מכך יותר מדי.

 

"אנחנו מעוניינים ביחסים טובים עם רוסיה, אבל עלינו לדאוג גם לביטחון שלנו", אמר דובר מטעמו של קצ'ינסקי. "החברות באיחוד האירופי ובנאט"ו אמנם מעניקה לנו כמה ערבויות ביטחוניות, אבל אנחנו מעוניינים בהגנה רחבה יותר, כמו הצבת מערכת הגנה בשטחיה של פולין".

 

סוגיית מערכת ההגנה מפני הטילים היא אולי המחלוקת הדיפלומטית הגדולה ביותר כיום בין ארה"ב לרוסיה. בוושינגטון מתעקשים שהטילים נועדו להגן על אירופה מפני תקיפה איראנית, אבל במוסקבה בטוחים שמדובר באיום ישיר עליהם. קצ'ינסקי, מצדו, לא חשש לנקוט צד בעימות ובחר, כצפוי, בצד האמריקני.

 

אולם מערכת הטילים לא היתה הנושא היחיד שהעמיק את הסכסוך בין קצ'ינסקי לקרמלין. במהלך המלחמה בין רוסיה לגאורגיה ב-2008 קצ'ינסקי היה המבקר החריף והבוטה ביותר של מוסקבה בשל פלישתה לשטחי גאורגיה. "ראשית, רוסיה היא זו שרוצה לספח שני מחוזות. שנית, היה כאן ניסיון להפיל ממשלה. המערב חייב היה למנוע את הניסיון למוטט ממשלה", אמר קצ'ינסקי בראיון לשבועון "ניוזוויק".  


דם רע. קצ'ינסקי ופוטין (צילום ארכיון: רויטרס)

 

קצ'ינסקי נשאל במהלך מלחמת רוסיה-גאורגיה אם הוא לעתים לא מרחיק יתר על המידה בביקורתו על רוסיה. "אני לא חושב שאני מגזים, והמצב דומה למה שהיה במינכן", אמר הנשיא הפולני, וכך דימה את ממשלת רוסיה הנוכחית למשטר הנאצי. "אלה שביקשו בזמנו לפייס את היטלר היו בטוחים שהם צודקים. בחלוף הזמן התברר משהו אחר לגמרי".

 

אפילו נסיעתו האחרונה של קצ'ינסקי לרוסיה סימלה את היחסים העכורים שלו עם הקרמלין. ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, הזמין את עמיתו הפולני טוסק לנכוח בטקס לציון הטבח הרוסי בחיילים פולנים ביער קאטין, אבל לא העביר מסר דומה לק'צינסקי.

 

נשיא פולין לא חיכה להזמנה ובחר לטוס בכל מקרה. החלטה זו הסתיימה במותו סמוך לעיר סמולנסק. וכעת פוטין הוא זה שיעמוד בראש החקירה לבירור נסיבות ההתרסקות הקטלנית, שבה נספו יותר מ-130 בני אדם, בהם לך קצ'ינסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העדיף את ארה"ב. קצ'ינסקי ובוש
צילום: איי פי
עסקת הטילים. ביידן וטוסק
צילום: רויטרס
מומלצים