שתף קטע נבחר

האם נוצל "האח הגדול" לאיתור סלולרי המפכ"ל?

מכשירו הסלולרי של מפכ"ל המשטרה נגנב לפני שבוע, ונמצא זמן קצר לאחר שנגנב. האם נעשה שימוש באיכון סלולרי לשם כך ללא צו? והאם המשטרה כופפה את החוקים עבור העומד בראשה?

רבים מאזרחי ישראל חוו מקרה של גניבת טלפון נייד. ההליך של הגשת התלונה במשטרה אינו נושא פרי פעמים רבות, והמכשיר נמחק בתוך מספר ימים, משוחזר ומגיע אל שוק המכשירים המשומשים.

 

בשבוע שעבר נגנב מכשירו הסלולרי הפרטי של מפכ"ל המשטרה, רנ"צ דודי כהן, מרכבו עת חנה מול ביתו בגבעתיים. בניגוד לאינספור סלולריים שנגנבים מאזרחים

מהשורה, מכשירו של כהן אותר תוך כיממה לאחר מכן - אצל עובד זר מנפאל, שקנה אותו בחנות בתחנה המרכזית בתל אביב.

 

האם הופעל "חוק נתוני תקשורת"?

נדירים המקרים בהם טלפון סלולרי גנוב נמצא בתוך זמן כה קצר. נדירים לא פחות מקרים בהם קיים מודיעין אודות מכשיר גנוב ספציפי - מתוך כלל הסלולריים שנגנבים בישראל מדי יום.

 

על כן עולה שאלת מימוש חוק נתוני התקשורת. החוק, מקנה למשטרה יכולת להשתמש בנתונים הנמצאים אצל המפעיל הסלולרי כדי לאתר מיקומו המדויק של מכשיר סלולרי.האם הופעל איכון שכזה לאיתור מכשירו של המפכ"ל – על אף שהצהיר כי אין בו "מספרי טלפון מסווגים"?

 

הביצוע עצמו וקבלת הנתונים מחייבים עקרונית צו של בית המשפט, בהתאם לחוק, למעט מקרים מיוחדים שאינם סובלים את הדיחוי הנדרש לקבלת צו משופט, כמו הצלת חיים.

 

ברם, ידוע כי המשטרה עושה שימוש בסעיף המאפשר לה לקבל נתונים ללא צו שופט שימוש נרחב למדי.

  

את שלו מצאו. ואת שלכם?

כדי למנוע ניצול סמכות לרעה ופגיעה בפרטיות נדרשת משטרת ישראל ברוב המקרים להשיג צו שופט כדי לקבל את הנתונים מחברת הסלולר, בדומה לצו חיפוש. מתוך כך

- ומתוך שיקולים מבצעיים נוספים - לא כל סלולרי שנגנב לכם יימצא. 

 

יתכן שמשטרת ישראל "שמה גז" בחקירת גניבת מכשירו של כהן משום שלאחרונה קיבל איומים על חייו, והחוקרים סברו כי ייתכן שיש קשר בין המקרים. אישיות בכירה המקבלת איומים על חייה היא, ללא ספק, סיבה טובה להפעלת כל האמצעים שבידי המשטרה בכדי להגן על חיי המאויים.

 

יחד עם זאת, חייבת להישאל השאלה: האם איתור מכשיר סלולרי שנגנב לא סובל דיחוי כדי ששופט יעיין בבקשה ויבקר, כראוי, את עבודת המשטרה?

 

בנוסף, יש לתהות האם כל אזרח היה זוכה ליחס שכזו כאשר הסלולרי שלו נגנב, בניגוד לטיפול לו זכה המפכ"ל. וגם אם אכן הופעל איכון בהתאם לחוק נתוני התקשורת - מוזר לראות כי משטרת ישראל מסרבת לאשר או להכחיש את העניין בתגובותיה לתקשורת מאז פורסמה הפרשה.   

 

תגובת משטרת ישראל

דובר המשטרה מסר בתגובה: "המכשיר אותר באמצעות מודיעין, כל נושא ההאזנות והאיכונים - אנחנו לא נכנסים לזה, לא מכחישים, לא מאשרים".

 

דובר המשטרה סרב להשיב לשאלות ynet לגבי ביצוע הנוהל של קבלת צו בית משפט לביצוע איכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצלת חיים או צ'ופר לבכירים?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים