שתף קטע נבחר

סיבות טובות לסגור את התוכנית ללימודי נשים ומגדר במכללת בית ברל


 

פוסט פמיניסטי חושפת: סיבות טובות לסגור את התוכנית ללימודי נשים ומגדר במכללת בית ברל

הודעה על הכוונה לסגור את התוכנית ללימודי נשים ומגדר במכללת בית ברל מעוררת סערה בימים אלה בקרב פעילות פמיניסטיות (התארגנות אחת לדוגמה בפייסבוק אפשר למצוא כאן).

התוכנית, שהקימה המשוררת והפעילה הפמיניסטית-המזרחית, ד"ר ויקי שירן, זמן קצר לפני מותה, עומדת להצטמק ולהיבלע בתוך מסגרת לימודים חדשה.

 

בתגובה לביקורת בעיתונות על הסגירה, אמרה נשיאת המכללה, פרופ' תמר אריאב, כי "במסגרת ארגון מחדש במכללה חלו שינויים בתוכניות הלימוד ונבחנו תוכניות שכדאיותן הכלכלית עמדה בספק". אגב כך יצאה מהמכללה בשורה על תוכנית לימודים חדשה, שהיא דווקא כדאית ביותר מבחינה כלכלית: לימודי חברה וביטחון והגנת העורף.
המחזור הראשון, מודיעים באתר של המכללה, יכלול 140 סטודנטים מכוחות הביטחון ושירותי ההצלה. ההכנסה הכלכלית מובטחת.

 

ובכן, אני אשה שמאמינה בתבונתם וביושרתם של ראשי האקדמיה בישראל, ולכן לא הסתפקתי בהסבר הזה של "חוסר-כדאיות כלכלית". היה ברור לי שאם החליטו לסגור את התוכנית ללימודי נשים ומגדר במכללה, בוודאי היו למחליטים סיבות טובות. לא התעצלתי, ערכתי תחקיר מקיף, אפילו חדרתי במסווה של נציגת הממסד למשרדי ההנהלה, שאלתי מזכירות ופקידות, אבל כולם שמרו על דיסקרטיות מוחלטת. לבסוף, באישון לילה, תוך חיטוט בפח ניירות ליד אחד ממשרדי ההנהלה, מצאתי מסמך יקר ערך, תחת הכותרת "סודי ביותר - סיבות טובות לסגור את התוכנית ללימודי נשים". אביא כאן ברשותכם את עיקריו:


1. בתוכנית הלימודים הרצינית הזאת לומדות בעיקר נשים והיא עוסקת בעיקר בהיסטוריה ובהווה של נשים בישראל ובעולם, בסוגיות פוליטיות וחברתיות שנוגעות לנשים.

 

2. בוגרות התוכנית מדווחות על חוויה משמעותית. הלימודים השפיעו ממש על חייהן, העניקו להן כוח. התוכנית מחזיקה בערכים אקדמיים ורלוונטיות חברתית.

 

3. התוכנית מקנה ללומדות בה כלים לבחינה ביקורתית של הממסד והחברה, ומעודדת לפעול לשינוי חברתי.

 

4. התוכנית שמה דגש על פמיניזם מזרחי, ושואבת השראה מפמיניזם של שחורות בארצות הברית, ושל קבוצות מוחלשות בעולם כולו.

 

5. יש בתוכנית קורסים מאתגרים מבחינה פוליטית-מדינית, כמו הקורס של ד"ר דלית באום: נשים, מלחמה ושלום, ששואל שאלות כאלה: "כיצד משפיעים מלחמה ומיליטריזם על חיי נשים? כיצד הם מתאפשרים על ידי מבנים חברתיים ומשפחתיים? מה הקשר ליחסי הכוח בין נשים וגברים, לתפיסות של מיניות, אימהות, לרמת האלימות החברתית, לסחר בנשים? נתבונן בהתארגנויות שונות של נשים בתוך מצבי קונפליקט וננסה לבחון את האידיאולוגיות והפרקטיקות שלהן. נשאל מה מקשר בין נשים לפעילות שלום, ומה בין זה לבין פמיניזם. ננסה לסווג ולבקר את הגישות השונות לפוליטיקת שלום פמיניסטית. הקורס סוקר דוגמאות רבות מרחבי העולם – ממלחמת העולם דרך הפיליפינים, אלג'יר, קוריאה וסרביה, עד עיראק, ישראל ופלסטין".

 

6. יש בתוכנית קורס מבוא במושגי יסוד בפמיניזם, שמלמדת ד"ר קציעה אלון. התוכנית מתייחסת ללימודים פמיניסטיים ברצינות, כדיסציפלינה אקדמית לכל דבר ועניין, כפי שנעשה כיום במיטב האוניברסיטאות בעולם.

 

7. הד"ר ויקי שירן, מקימת התוכנית, היתה משוררת מזרחית מעוררת השראה. היא כתבה שירים שוברי קירות, כמו זה:

 

שוברת קיר

 

אשה שוברת קיר

קורעת לים

רוצה אויר

כמה ציפורים לבנות

ילדים צועקים ברחוב

משוגעת

עליזה המשוגעת שוברת קירות

למטה עשרות נשים מתקבצות, באמצע הכלים באו

מנגבות ת'סבון בשמלתן, מגחכות

מושכות את הילדים משם שלא ישברו ת'ראש

מסכינה, מינ'אללה זה בא לה

מה יגיד בַּעַלבַּית

יזרוק אותה לרחוב

 

למעלה עליזה מציצה בחור

כמו בתפאורה אצל ז'קובּ הצלם

ראשה מבצבץ, קמטי פניה מגוהצים

עיניה הקטנות מצועפות בדמעות, סופסוף ים כחול

כמה מעט ביקשה בחייה

חדר עם אויר

כנף ציפור

איך אפשר לחיות לבד בין ארבעה קירות

אפילו כלב יש לו חברים

מישהו שואל עליו, מלטף לפעמים

 

עכשיו היא לוקחת פַּיְלָה

הולכת להרתיח מים

לזרוק על הילדים ברחוב

שלא יעשו רעש

היא רוצה לשמוע את הגלים

את צרחות השחפים

 

היא רוצה אויר

  

  • מתוך: ויקי שירן, שוברת קיר, שירים, הוצאת "עם עובד"

 

במסמך שחשפתי כאן לפניכם היו עוד כמה סיבות טובות לסגור את התוכנית החיונית הזאת, אבל אגמור בינתיים בזאת. בימים אלה אני עורכת תחקיר דומה על האוניברסיטאות בישראל, ומגלה שבכולן מתפתחת חשיבה לפי ההיגיון הטוב הזה: כמה שפחות עניין אינטלקטואלי, כמה שפחות ביקורת, כמה שפחות עשייה אקדמית נקייה משיקולים כלכליים, כמה שיותר אקדמיה כעסק מכניס.

 

לכל הפוסטים של ארנה קזין

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטיות בבית ברל (למצולמות אין קשר לכתבה)
צילום: עמית שעל
מכללת בית ברל
צילום: עמית שעל
ד"ר ויקי שירן ז"ל, מייסדת המגמה
צילום: ארז ארליכמן
לאשה בפייסבוק
מומלצים