שתף קטע נבחר

שבוע אחרי: מישהו בכלל מכיר את איסלנד?

נופים שחורים בים לבן, מים רותחים מתחת ליריעת קרח ענקית, מפלים מרהיבים ופיורדים כחולים. משבר התעופה הגדול בהיסטוריה מתקרב לתומו - הגיע הזמן להציץ קצת לנבכי המדינה שבה התחיל כל הכאוס

התפרצות הר הגעש האיסלנדי אייפייליוקול (Eyjafjallajökull) בשבוע שעבר, שיצרה את משבר התעופה חסר התקדים, אינה הראשונה במאה זו; ב-2004 ידעה ארץ זו התפרצות וולקנית קשה, שאמנם לא שיתקה את תנועת המטוסים, אך לדעת מומחים גרמה שינויים משמעותיים באופיו של החורף האירופי.

 

 

שיר איסלנדי עתיק אומר שמחצית המולדת של האיסלנדי הוא האוקיינוס, גבולה של הארץ ומקור קיומה. איסלנד הייתה הארץ האירופית האחרונה שיוּשבה. התהליך התרחש במאה ה-9, עם הגעתו של גל מהגרים ויקינגים. הללו הצפינו מחופי נורבגיה וחיפשו חיים, "ארץ" חדשה וחופש. האי איסלנד שוכן בקצה האוקיינוס האטלנטי, מצפון לאיים הבריטיים ומעט דרומה לגרינלנד ולקוטב הצפוני.


בריכת מים שהתפוצצה לאחר התפרצות געשית בווסטמן

 

מה עושה את איסלנד לשונה ומרתקת? הרי מדובר בארץ שאליה נקשרים מושגים כמו "נופי בראשית", "גני עדן אחרונים" ו"הוד קדומים". נופי איסלנד הם יותר מעושר של ניגודים; מדובר בפרדוקס חי. הגיאולוגיה חיה, נושמת ומעצבת את דמותה של הצעירה במדינות אירופה, ומתקיים בה פרדוקס של אש וולקנית וכיסוי קרחוני, של צבעוניות אינסופית אל מול גרניט וחוף שחור, של טחב וחיים בצד מוות ואש.

 

האי האיסלנדי מבצבץ על גבי הרכס המרכז-אוקיאני העצום המתרומם מתחת לפני האוקיינוס במפגש הלוחות יורואסיה. עובדה זו הופכת אותו דינמי ופעיל - אי שבו מתקיימות מדי כמה שנים התפרצויות הרי געש. כך נולד, בסמיכות לאי המרכזי, ב-1963 האי הצעיר בתבל - סורטסי. אי זה נושא את שמו של אל האש הנורדי. גם האי הקטן היימאי הוא תוצר של אחת מההתפרצויות הוולקניות של השנים האחרונות.


תוכיי ים Paffins

 

איסלנד היא הדלילה בארצות אירופה, ומרבית תושביה יושבים בריכוזים לאורך החופים ובראשי הפיורדים, מה שמסביר את העובדה שגרזן הפיתוח לא פגע במרבית שטחו של האי.

 

הרגשת הריחוק, השקט והאינסופיות היא מהחוויות הנפלאות ביותר באיסלנד. המרחב, האופק, רעש שיקשוק המים, זרימת המפלים, הרמוניה של נופים וחומרים, ניגודים ומראות - קרח ואפר, לבה וחול, מים וקיטור, ירוק ואפור, לבן ושחור. הצבעים הרכים המיוחדים לאזורים הארקטיים, שעות השמש הארוכות בימות הקיץ שבהם שוקעת השמש לקראת חצות, והאור התכול הבהיר בשעות הלילה המאוחרות - כל אלה מעשירים וצובעים את האי בגוון מיוחד.

 

מים, אגמים ומפלים

המים הם "חומר הדלק" לחיים לעופות, לדגים ולמעט היונקים המתקיימים באי. מפלי דטיפוס (המפלים הגדולים באירופה) מצויים בצפון-מזרח המדינה, ובהם זורמים מאות אלפי קוב מים בשנייה, הנופלים ברעש מלהיב מגובה 44 מטר. בצד אלה מצויים מפלי גולפוס המדהימים, היוצרים קשת מים צבעונית בנחיתתם.


כל מלה נוספת מיותרת. מפלי גודפוס


מפלי גולפוס

 

באיסלנד תצורות נוף ייחודיות, שהן תוצר בלייה ופעילות מים, סדקים מעלי קיטור, גייזרים וכ-700 מעיינות חמים הנובעים ברחבי האי בטמפרטורות של 45-35 מעלות. כאן נולד המונח "גייזר", המגדיר את התופעה של התפרצות מעיין מים חמים לאוויר בפרקי זמן קצובים, תוך העלאת מים וקיטור לגובה רב. באיסלנד מבעבעים המעיינות החמים האלה ומעלים גייזרים מדי 8 דקות. חומרים כגפרית, גבס ומינרלים נוספים השוקעים בהתפרצויות אלו יוצרים סימפוניה של צבעים בשלל גווני הקשת, בזרימתם האיטית על האדמה הכתומה והצרובה.

 

צורות וקרחונים

הצורות המיוחדות באיסלנד נוצרו עם הפעילות הטקטונית, או בעזרת כוחות בליית הקרחונים והפעילות הוולקנית הצעירה. איסלנד משופעת קניונים שנוצרו בסלע הגרניט הקשה כתוצאה מהתחתרות המים, וכן בעמקים ובפיורדים עצומים, שהם תוצר של תזוזת הקרחונים - בעיקר במזרח ובצפון-מערב המדינה.

 

מכתשים כתוצר של פעילות מים וקיטור פזורים באי, וכמובן זרימות לבה שבמקומות מסוימים עדיין מעלים ענני חום ותימרות עשן. משושי בזלת שנוצרו מהתגבשות המאגמה והתקררותה יוצרים כאן רקמה ססגונית של צורות מהיפות בסוגן בעולם - מפל בסבך של משושים, רצפת כנסייה הבנויה ממשושים, קשתות משושים, ו"תיאטרון" משושים הבולט מתוך הים.

 

עשירית משטח האי מכוסה קרח, ומרבית הפסגות הגעשיות מסתתרות מתחת למעטה קרח עבה. נחלי קרח, אצבעות קרח ונחשולי קרח מבצבצים מתוך הקרחון הגדול באירופה, ואטניוקול (Vatnajökull), ממראות הקרח היפים ביותר. נציין את לגונת הקרחונים - קבוצה של גושי קרח ששטים במפרצון כחול, ושולי הקרחון של הווטניוקול שניתן לטייל לאורכו בשמורת הסקפטפל (Skaftafell).  


נחשולי הקרח. ואטניוקול

 

כביש מספר 1

הטיול באיסלנד מבוסס על הציר המקיף את האי, שנקרא כביש מספר 1. 1,984 ק"מ של נופים, אך יהיה זה חטא להיצמד למסלול טיול זה מבלי לחדור פנימה אל תוך ליבת האי, אל המרכז העוין והקר ואל חלק מהשמורות הנידחות בין קרחוני העד ופלגי המים, בין הוואדיות וכרי הטחב האינסופיים.

 

האלדור לאכסנס, הסופר האיסלנדי זוכה פרס נובל, כתב בספרו 'תחנת האטום': "אנחנו מאמינים בתפקידם של מחוזות כפריים בחיים הלאומיים של איסלנד. אנחנו מאמינים במדרונות הירוקים ששם חיים החיים".

 

ואכן מלים אלו של הסופר הלאומי מהדהדות בין נופי העשב הרענן; לטחב הירוק; לערימות ה"מרשמלו" - ערימות החציר הממתינות לאיסוף כמאכל לבעלי החיים; החולות השחורים ופלגי המים הזורמים לאטם אל הים. זו ארץ שאין בה עתיקות, אין בה ארכיאולוגיה, אין כמעט סימני אדם אך רוח המתיישבים נושבת בנופי האי.

 

המלצה על מסעדה מצוינת - המקום החם ביותר באיסלנד

מעל הבירה רייקיאויק מתנשא המבנה המיוחד ביותר בעיר - בריכת המים החמים הגיאו-תרמיים של העיר. בלב העיר מצויים קידוחים של מים חמים שמועברים אל בריכות המים ומשם אל בתי

התושבים. מעל הבריכות תיכנן אדריכל את המסעדה המסתובבת Perlan, אחת הטובות בעיר, שמשלבת תצפית היקפית ייחודית על העיר עם אוכל מעולה ובירה איסלנדית מצוינת.

 

 

צילומים: זאב רילסקי, החברה הגיאוגרפית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלעי לבה
צילום: זאב רילסקי
לועות געשיים באסקיה
צילום: זאב רילסקי
גייזר
צילום: זאב רילסקי
מומלצים