הזמן הוורוד: הפלמינגו וחבריו מחכים לכם באילת
פסטיבל הצפרות שייפתח השבוע באילת, הוא הזדמנות מצוינת לטייל בדרום וגם לצפות בשיא הנדידה של אלפי עופות, ביניהם הפלמינגו, בדרך לאירופה. ממש לתפוס שתי ציפורים במכה אחת
מיליארד ציפורים לא טועות, הן עפות ושבות דרך העיר אילת מדי שנה ולא בגלל הדיוטי פרי. הן מגיעות בסתיו בנתיבי האוויר הטורקיים, הסוריים, הלבנוניים, הישראליים והמצריים. ראשי חץ ולהקות של חסידות, סנוניות, פלמינגו, שקנאים וסיסים. היעד הסופי לנחיתה הוא אגם ויקטוריה שבאפריקה, המרוחק כ-3,000 ק"מ מאילת.
כפר הנופש שלהן באילת משמש לאגירת כוחות ותדלוק. המרכז הבינלאומי לצפרות באילת שמח לקבל אותן מדי שנה, כששיא הנדידה בחזרה אל ארצות הקור מתרחש בסוף אפריל. מטיילים שרוצים להצטרף לחגיגת הטבע ולהכניס לעצמם איזו ציפור קטנה ללב, מוזמנים להדרים ל"פסטיבל נדידה, אסטרונומיה ואקולוגיה" שיתקיים בין ה-29 באפריל וה-1 במאי בערבה ובאילת. ציוד חובה: משקפת ומגדיר ציפורים.
סימון הציפורים מאפשר לתעד את אורחות הנדידה ומגביר את המודעות לשמירה על הטבע והגנה עליהן. מרכז הצפרות באילת מטבע כ-18 אלף פרטים מדי שנה והן רק קומץ מתוך מיליוני התיירים המעופפים שמגיעים לנפוש באילת. החותמת שהן מקבלות בנמל התעופה הדרומי מאפשרת לצפרים בכל העולם להמשיך ולעקוב אחריהן באמצעות מכשור אלקטרוני, מכ"ם, משדרי רדיו ולוויינים. יש אפילו "פקידות מכ"ם" מאוהבות ומומחים משוגעים לדבר, שכל ציפור היא שיר עבורם.
18 אלף ציפורים מטובעות בשנה בארץ. תחנת טיבוע (צילום: גלית רויכמן)
השפעת השמש על כנפי הציפור
השנה ישולבו באירוע גם סודות הדיאלוג בין הציפורים לבין הכוכבים. עד לאחרונה סברו החוקרים כי הירח הוא זה שמנחה את הציפורים בדרכי הנדידה. כיום סבורים המדענים כי הציפורים נעזרות בשמש ובשדה המגנטי של כדור הארץ לצורך הניווט. מפגש ראשון בנושא יתקיים ביום חמישי בערב, 29 באפריל, בנופי פארק תמנע.
תחת שמיים זרועי כוכבים יגלו מרצים ומדריכי האגודה הישראלית לאסטרונומיה, באמצעות צפייה בטלסקופים, את הידוע והנסתר בנדידת הציפורים בעזרת גרמי השמיים. הפעילות תסתיים בסיור לילי לעמודי שלמה המוארים בתאורת לילה מיוחדת.
בשישי ובשבת בבוקר יוכלו המשתתפים לבחור אחד מתוך ארבעה מסלולי צפרות המוצעים בדרגות קושי שונות:
- אל המדבר - צפייה בציפורים מדבריות וסיור בהרי אילת, תוך מעקב אחר המתרחש בשמיים, בשיחים, בוואדיות ובשטחים שבהם יש מזון או מים.
- חי-בר ואקולוגיה בערבה - הכרת בעלי חיים הפעילים בלילה ואלה הערים ביום בחי בר יטבתה. המאבק על דיונות החול בסמר, שימור מול פיתוח ודו הקיום בין הציפורים לחקלאים.
- לעבוד עם חוקרים בפארק הצפרות - היכרות עם צוות החוקרים בפארק, תוך לימוד שיטות מחקר שונות והסברים על העשייה וחשיבות עבודתם להבנת תופעות הנדידה.
- ציפורי נאות מדבר וחולות - ביקור בשטחי האספסת ובמטעי התמרים של קיבוץ נאות סמדר ובשמורת חולות כסוי. היכרות עם ציפורי האזור וגלישה בדיונת החול.
לנדוד עם הציפורים
מסלול העוקב אחרי תחנות שונות שבהן שוהות הציפורים בערבה ובאילת, מתחיל בפארק הצפרות באילת ששימש בעבר כמזבלה העירונית. האתר הוקם ב-1990 ביוזמה משותפת של קק"ל, עיריית אילת, החברה הממשלתית לתיירות והמרכז הבינלאומי לצפרות באילת.
שימש ככמזבלה עירונית. פארק הצפרות באילת (צילומים: רונן וטורי, קק"ל)
המזבלה מוחזרה, הפסולת נקברה, למקום הובאה אדמה נקייה וניטעה צמחייה מדברית שמושקת במי קולחין מטוהרים. באתר הוכשרו פינות ישיבה, שבילי הליכה ושתי בריכות מים, מתוקים ומלוחים. בבריכת המים המתוקים ניתן לצפות בטבלן גמדי, שרשיר, סופית, רלית, אנפית סוף, גמדית ועוד. בבריכה המלוחה יש מיני חופיות, חופמאים וביצניות. מעל מרחפים שקנאים, חסידות ודורסים.
בין שתי הבריכות סככת הדרכה דמוית נגמ"ש, המשמשת כאנדרטת זיכרון שיזמו בני משפחתו וחבריו של אדרון עמר ז"ל, שנהרג עם חמישה מחבריו בפעילות צה"ל בציר פילדלפי במאי 2004. בפארק פועלת תחנת טיבוע ומעקב אחר ציפורים נודדות, ויחידה לטיפול בציפורים שנפגעו בטבע.
בנוסף לעבודות המחקר הנערכות במקום, עוסק המרכז גם בשמירת טבע, איכות סביבה ותיירות אקולוגית. הכניסה חינם. ההדרכות בתשלום, כך גם סיורי הצפרות ביום ובלילה. בראש מרכז הצפרות עומד הפרופסור ראובן יוסף שרואה בפארק הצפרות מפעל חיים. הכניסה מכביש הערבה בכניסה הצפונית לעיר. פונים שמאלה למסוף הערבה ע"ש רבין, נקודת הגבול עם ירדן. לפני המסוף פונים ימינה לפארק.
כת המים המתוקים ניתן לצפות במיני עופות, ביניהם חסידות (ברק גרניט)
ציפורים בעיר
פארק הולנד הוא חלקת יער שצמחה מן השממה בסיוע קהילת יהודי הולנד, וניתן כמתנה לתושבי אילת. הוא ניטע על ידי תלמידי בתי הספר בעיר ומשתרע על שטח של כ-350 דונם בצפונה. הוא מטופל על ידי קק"ל ומשמש ריאה ירוקה שמשלבת מסלול להליכה בריאותית לאורך כשני ק"מ בין עצי ושיחי המדבר.
סוגי הצמחים המדבריים משולטים בהסברים בוטניים. בנוסף, הוכשר מסלול רכיבה טבעתי להליכה ולרכיבה על אופניים שיוצא מן הטיילת בחוף הצפוני, עובר דרך פארק הצפרות, פארק הולנד וממשיך לנחל שחמון וטיילת הים האדום. חלקו אתגרי יותר ומתאים למטיבי לכת. היער מושך אליו זוחלים, יונקים, שרקרקים ומיני שונים של בזים, סלעיות, דרורים, תורים, קוקיות, דוכיפת, נחליאלי, סיסים, עלוויות ופשושים.
פארק אופירה ממוקם בלב אזור המלונות וניתן לגלות בין הצמחייה שבגן נחליאלי, חכליליות, אנפית גמדית, כחול חזה ואם תגיעו בזמן הנכון תצוד עינכם גם שליו או סבראש.
פארק בית המשפט פרוש על פני שטח גדול של מדשאות ועצי נוי. גם בשטח זה אפשר לצפות במיני נודדים רבים, מינים מדבריים כמו קורא, שרקרקים, שחור-זנב, עפרוני מדבר וגבתון, ומינים מקומיים כמו בולבול וצוצלת.
ריאה ירוקה שמשלבת מסלול להליכה בריאותית. פארק הולנד
דואים צפונה
אתרי נדידה רבים מצויים צפונית לעיר אילת, ביניהם תעלת השפכים, שהיא תעלת מים מלוחים היוצאת מפארק הצפרות לחוף הצפוני, ומושכת עופות ביצה כמו אנפות, חרגולן זמרי, וכחול החזה; לגונת השלום והחוף הצפוני, שנוסעים אליה דרך כביש עפר מזרחה עד לגדרות של מפעלי החקלאות הימית; תצפית לכיוון ים סוף תגלה למטיילים מינים רבים של עופות ים, מיני שחפים, אנפות, שלדגים וקורמורנים.
שטחי החקלאות בחוף הצפוני מציעים טיול בין מטעי התמרים והשדות של קיבוץ אילות. על הגדרות והעצים אפשר למצוא דררות, תורית זנבנית, מיני חנקנים שונים, עורב הודי, סנוניות וסלעיות שונות. בריכות המלח שאליהן נוסעים מאילת כעשרה ק"מ בכביש הערבה, פונים לכיוון עמודי עמרם ומזרחה לבארות שרשרת ולבריכות המלח בשטח הדרומי של מלחת עברונה. במקום אפשר למצוא אנפות, לבניות, שחפים ושחפיות, חופמאים, ביצניות, חופית קטנה ותמירונים.
עמודי עמרם משמשים משכן למינים מדבריים השוכנים במצוקים, כמו ורדית סיני, חצוצרן מדבר, סלעיות שונות, יונת בר, עורב חום-עורף ואחרים.
מצפור הפלמינגו
הדרך אל המצפור עוברת בכביש הערבה לכיוון בריכות המלח במזרח. אם הגעתם "בזמן הוורוד" תוכלו לצפות בלהקות הפלמינגו שנחתו בבריכות. הן עומדות על רגליים דקיקות וצבען הוורוד בוהק למרחקים. להקות הפלמינגו נהגו בעבר לחזור צפונה כדי לקנן בביצת רומיה, ליד איזמיר שבטורקיה. כיוון שהביצה נמצאת במצב התיישבות, הן מעדיפות לקנן בבריכות המלח באילת.
במקום מצפור לצפייה בעופות, ובנוסף ישנה דרך בין הבריכות המאפשרת בחירה בנקודת תצפית טובה. אל תשכחו להצטייד במשקפות. לצד להקת הפלמינגו אפשר לצפות בבריכות בשחף שחור, תמירונים, טדורנות וביצניות.
לצפות בלהקות הפלמינגו שנחתו בבריכות המים. מצפור הפלמינגו
לאורך כביש הערבה הקימה קק"ל מצפורים, ובפארק ירוחם ובקיבוץ לוטן נפתחו תחנות האכלה. במצפור לוטן פועל גם מרכז צפרות המציע מגוון סיורי צפרות, החל מסיור בן שעתיים וכלה בסיורים בני שבוע באתרי הצפרות בדרום.
ניתן לצפות בשלל מינים מקומיים כמו סיקסק, שרקרק גמדי, סנונית מדבר, בולבול, עפרוני מצויץ וסלעיות. במסגרת הפסטיבל יתקיימו בלוטן: כיתת יוצרים מאדמה, הכנת זרי תבלינים, תיאטרון בובות ומובייל מחומרי מיחזור. מצפור פראן ממוקם על רכס הר הנגב בגובה של 297 מטר מעל פני הים, וממנו אפשר לתצפת על נוף מרשים ולעקוב אחרי העורב קצר-הזנב וביצועי הדאייה השובבים שלו.
מצפור צופר ממוקם על "דרך הבשמים" העתיקה, לאורך בקע הערבה ותוואי הנדידה. פארק ספיר משתרע על כ-150 דונם ובמרכזו אגם רוחש ברווזים, שמימיו נקווים בשקע טופוגרפי וסביבו דשא, צמחי סוף, עצי תמר, עצי באובב וצמחי נוי נוספים. במקום מתקני נופש בטבע, שירותים אקולוגיים, שולחנות פיקניק ומסלול מעגלי שבצדו הציבו תושבי האזור יצירות אמנות. הכניסה חינם וניתן ללון כאן לינת שטח.
הציפור הוורודה נהגה בעבר לקנן בטורקיה. פלמינגו באילת (צילום: ג'ו קוט)
מצפור חופירה על "דרך השלום" מציע סככת תצפית המשתלבת בנוף, שממנה ניתן לצפות לעבר החלקות המעובדות של מושב עין יהב, הרי אדום והרי הנגב. מצפור השלום הוא מרפסת תצפית שהקימה קק"ל מעל חממות היישוב חצבה וניתן לצפות ממנו לעבר נופי המדבר של נחל הערבה והרי אדום. למרגלות המצפור שביל מעגלי קצר, העובר בתוך נקיקים קטנים של חוואר הלשון.
אי אפשר לסיים בלי לצפות בזנבנים החיים בחצבה. בחצבה מתקיים זה כמה שנים מחקר אודות להקת הזנבנים שמעדיפים לחיות בקומונה. במרכז המחקר אפשר לפגוש גם שחורי זנב, בולבולים, חנקנים ואחרים. הקהל מוזמן לסייר במקום ולצפות בזנבנים. תצפית הבוקר מתחילה עם אור ראשון ונמשכת כשעתיים-שלוש ותצפית אחר צהריים מסתיימת עם חשיכה. הרשמה, תיאום סיורים ולינה בטל: 08-6326555