שתף קטע נבחר
 

הפמיניזם יציל את כדור הארץ

תמיד ידענו שהתנועה הפמיניסטית גאלה את המין הנשי מאשפתות, אבל מסתבר שיש לה השלכה הרבה יותר רחבה, עד כדי הצלת המין האנושי וכדור הארץ כולו. זו התאוריה המעניינת שמציג העיתונאי הבריטי, פרד פירס, בספרו החדש


 

הפמיניזם יציל את כדור הארץ

טענה מעניינת, מעוררת למחשבה, עולה בספרו החדש של פרד פירס האנגלי, עיתונאי ב"גארדיאן" הבריטי, ומחבר מוערך של ספרים על מדע וסביבה. בספר "קריסת האוכלוסיה – ועתידו המפתיע של כדור הארץ", שראה אור בתחילת החודש באנגלית בהוצאת ביקון, קובע פירס כי בימים אלה ממש אנחנו מגיעים לשיא צמיחת אוכלוסיית בני האדם, וכי במאה הקרובה צפוי תהליך הדרגתי ומתמיד של צמצום האוכלוסייה האנושית בעולם.

 

לפי פירס, התנועה הפמיניסטית ורעיונותיה המופצים בעולם הם כוח מניע מרכזי של התהליך הזה; תהליך שיש בכוחו להציל את כדור הארץ מכלייה. או לכל הפחות לדחות את קצו. מקריאת קטעים מתוך הספר, וראיונות שמקיים בימים אלה המחבר בכלי תקשורת שונים, ובהם המגזין האמריקאי המקוון "סלון", אפשר לסכם את טענותיו בקצרה כך: התנועה לשוויון בין גברים ונשים, המיוחדת בהיסטוריה האנושית לחמישים השנים האחרונות, אפשרה ומאפשרת לנשים להיפרד מתפקידן הבלעדי כמולידות, לצמצם באופן דרסטי את כמות ההריונות והלידות שלהן בימי חייהן, ולמלא את חייהן במשמעות ובעשייה במגוון תחומים אחרים.

 

השיפור שחל במחצית השנייה של המאה הקודמת ברפואה ובסניטציה מאפשר לאנושות לשרוד עם שניים-שלושה ילדים למשפחה לכל היותר. הפמיניזם, אומר פירס, מעניק לנשים את הכוח ואת החופש להסתפק בשיעורי ילודה בסיסיים כאלה, ואף פחות מכך. כשפול ארליך כתב ב-1968 את ספרו המהדהד, "התפוצצות האוכלוסין", שיעור הילודה הממוצע בעולם היה 6 ילדים לאשה. כיום הממוצע הוא 2.6 ילדים לאשה. לדברי פירס, התופעה הזאת מתרחשת לא רק באירופה שמזדקנת זה כבר, אלא גם באזורים העניים של הע

ולם, כמו הודו, מזרח אסיה ואפריקה.

 

 

פירס מרהיב עוז וטוען שתהליך צמצום האוכלוסייה המתרחש כעת, בשל מגוון סיבות תרבותיות וטכנולוגיות, שהפמיניזם הוא אחת הבולטות בהן – הוא בעצם הסיכוי היחיד להישרדות המין האנושי וכדור הארץ שבו הוא שוכן. פחות בני אדם ישרדו זמן רב יותר, באיכות גבוהה יותר. וזה לא רק עניין של מספרים וכמויות. הטענה של פירס היא שמעבר לכך שפחות בני אדם יצרכו פחות, וידלדלו פחות את משאבי כדור הארץ, צמצום האוכלוסייה - בד בבד עם התקדמות התנועה הפמיניסטית והתפשטות רעיונותיה - יבנו אנושות פטריארכאלית פחות, בזבזנית פחות ויותר עסוקה בבריאות אישית וסביבתית; חברה שמכוונת יותר לטיפוח עתיד הילדים וסביבת החיים הבוגרים.

 

האנושות משנה את פניה 

כל זמן שהאנושות היתה כפרית ברובה, מזכיר לנו פירס, ילדים היו מצרך חשוב – כוח עבודה חיוני לפרנסת המשפחה. כיום, בעידן האנושות העירונית, ילדים הם עול כלכלי למשפחות בכלל, ולנשים בפרט. ברגע שהפמיניזם מאפשר לנשים להבחין בכך, ולשנות את גורלן בהתאם, האנושות משנה פניה.

 

כך, בפרץ של אופטימיות, אפשר לחבור למסקנותיו של פירס ולחזות עולם טוב יותר: מגוון הפיתוחים הטכנולוגיים בתחומי התברואה והרפואה, יחד עם רעיונות פמיניסטיים, אקולוגיים, וחברתיים מתקדמים אחרים, בתוספת שילוב הולך וגדל של נשים בעמדות מפתח בחברה – יחברו יחד כדי לעצור את חגיגת הילודה, את בולמוס הצריכה, את מירוץ החימוש, את סביאת הקרקע ואת חורבן כדור הארץ.

 

לרגע אני מתעקשת להאמין ברעיון הוורוד הזה, ולהדחיק את העובדות האחרות. לרגע אני מעדיפה לשכוח שהפמיניזם כרוך כל כולו בתרבות הצריכה. לרגע אני מוכנה להתעלם מהעובדה שחלקים גדולים באנושות עדיין חיים בעולם מחשבה פונדמנטליסטי שאין בו לנשים מקום חופשי. וכן, לטובת האופטימיות שמשדר פירס אעמיד פנים שהעולם העשיר, הדמוקרטי, הקפיטליסטי, הנאור, אינו שוחט את כדור הארץ במהירות מסחררת, שאין לה תקנה, אלא עסוק בהטמעת רעיונות פמיניסטיים, מתקדמים, ובשיפור מצבנו החברתי, הטבעי והנפשי.

 

לכל הפוסטים של ארנה קזין

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכדור בידיים שלכן
צילום: ויז'ואלפוטוס
לאשה בפייסבוק
מומלצים