שתף קטע נבחר

חץ, קשת ומדורות בשמיים

חץ וקשת הם מסמלי החג הבולטים של ל"ג בעומר ואת שניהם ניתן למצוא בין כוכבי השמיים. מהם המקורות המיתיים של סמלי החג והיכן הם מסתתרים בכוכבים?

בימים אלו מציינים ברחבי הארץ את ל"ג בעומר. בחג זה נהוג לבנות קשתות ולירות מהן חיצים, זכר למרד בר-כוכבא. הקשת היתה כלי נשק נפוץ בעבר וקיימות לה גרסאות רבות. גם בשמים יש לנו שתי קבוצות כוכבים המזוהות עם חץ וקשת: האחת היא קבוצת קשת והשנייה היא קבוצת חץ.

 

שתי הקבוצות נראות בימים אלה של ל"ג בעומר לאחר חצות. לזיהוי קבוצת קשת וחץ בשמים אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה.

 

קבוצת קשת היא אחת מקבוצות הכוכבים החשובות בשמים בשל היותה ממוקמת בכיוון שבו נמצא מרכז הגלקסיה שלנו, שביל החלב. כיוון ששביל החלב עובר בתחומה, היא עשירה מאוד בערפיליות, צבירי כוכבים וכוכבים לרוב.

 

כמו כן, היא אחת מתריסר המזלות ושמה המודרני הוא הקָשת. האכדים כינו את הקבוצה בָּאן, כלומר קֶשֶת, ונראה שהיא יוחסה גם לנֶרגָל, האל הענק של המלחמה המתואר כשחץ וקשת בידו, ושהוזכר בספר מלכים ב' בפסוק ו"אנשי-כוּת עשו את-נרגל" (שם, י"ז ל').

 

שמות ואלילים

גם השמות שניתנו לכוכבי הקבוצה באגן הים התיכון מציינים את הקבוצה כחץ וקשת. הקבוצה כונתה קֶשֶת בעברית, קֶשתָה בסורית, יָאִי בטורקית; משמעות כל השמות הללו זהה. המצרים שינו את שם הקבוצה וראו בה קַשָת וכך היא מופיעה בגלגל המזלות של דנדרה, אם כי הם ראו בה גם את האלה איביס.

 

על פי המקורות העבריים היתה הקשת סמלם של אפרים ומנשה כפי שמצוין בברכת יעקב ליוסף אביהם: בן פורת יוסף בן פורת...ותשב באיתן קשתו... (בראשית מ"ט, כ"ב-כ"ג).

 

באשור נקשרה הקבוצה לחודש כּיסליבו, הוא חודש כסלו, שבו זרחה הקבוצה יחד עם השמש בתחילת האלף הראשון לפני הספירה. הקשר של הקבוצה לסוס קיים גם בהודו, שראו בקבוצה אָסווינִי, כלומר פרש.

 

היוונים ראו בקבוצה את הקנטאור שחציו סוס וחציו אדם, האוחז בידו קשת. תאור זה של הקבוצה שרד עד לימינו. למעשה, זו אחת משתי קבוצות בשמים המזוהות עם קנטאור, כאשר הקבוצה השניה משויכת לקנטאור כירון. שתי הקבוצות מצויות משני צדיה של קבוצת עקרב – הקנטאורוס ממערב וקשת ממזרח.

 

גם החץ מיוצג בשמים והוא מצוי במרכזו של המשולש הגדול של הקיץ, בין קבוצות נשר וברבור. הקבוצה מציינת את החץ שירה הרקולס בעיט (קבוצת נשר) המנקר בכבדו של פרומתאוס האומלל.

 

מיתוס אחר מייחס את הקבוצה לחץ שירה אפולו בקיקלופים שגרמו למות בנו והבבלים ראו בה את החץ שירה בל-מרדוך ללועה הפעור של תיאמת.

 

מדורות בשמים

ואיך אפשר בלי מדורה? ובכן גם מדורה יש בשמים ובאותו האזור. זו קבוצת מזבח המצויה מדרום לקבוצת עקרב. הבבלים ראו בקבוצה את המזבח שבנה אוטנפישתים, מקבילו המסופוטמי של נוח, שמיד לאחר שנגמר המבול וכל החיות שולחו מהתיבה, בנה מזבח והקריב בו קורבן לאלים.

 

לפי המסופר, המנחה היתה כה טעימה וכל האלים התקבצו מסביב למזבח כזבובים. בגלל היות הקבוצה ממוקמת על שביל החלב, הבבלים ראו בכוכבים הרבים בסביבתה את האלים המתקבצים סביב המזבח כאשר שביל החלב העולה צפונה מציין את העשן העולה ממנו.

 

גם היוונים ראו בקבוצה מזבח וייחסו אותה למזבח שבנו הקיקלופים בעת המלחמה הגדולה של זאוס ואחיו בטיטאנים (מתוך: האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים).

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים