ארה"ב והגרעין הישראלי: "צעדים חסרי תקדים"
מחרתיים תיפתח בניו-יורק ועידת אי-הפצת נשק גרעיני. אחמדינג'אד מאיים לגנוב את ההצגה, אבל גם המצרים לוחצים. גורמים רשמיים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" שבממשל אובמה מוכנים לצעדים "שלא נעשו מעולם" - קידום ועידה אזורית לפירוק מנשק אטומי. סיבה למתח נוסף עם נתניהו?
ארצות הברית מנהלת משא ומתן עם מצרים לגבי דרישתה לקדם פעולות להכרזה על המזרח התיכון כאזור נקי מנשק גרעיני, לקראת ועידה בנושא אי-הפצת הנשק שתחל ביום שני. לפי דיווח הבוקר (שבת) ב"וול סטריט ג'ורנל", נראה שהפעם האמריקנים מוכנים לצעדים חסרי תקדים בעניין, מה שעשוי להדאיג את ישראל.
גורמים בכירים בממשל אובמה טענו כי הבית הלבן מוכן להתקדם משמעותית בכיוון הדרישה המצרית לאזור נקי מנשק גרעיני שאמור לכלול את ישראל, מדינות ערב, טורקיה ואיראן. הם מעוניינים לכנס בנפרד ועידה מיוחדת כדי לבחון מדוע לא נרשמה כל התקדמות לאחר הכרזה שכזו עוד ב-1995.
"העברנו להם (למצרים) הצעה מרחיקת לכת יותר מכל מה שארצות הברית הייתה מוכנה לעשות בעבר", אמר הגורם הבכיר,
שאישר שהאמריקנים יתמכו בוועידה כזו בעתיד. אך בממשל גם שלחו מסר מרגיע לכיוון ירושלים, והדגישו שזה לא צפוי לקרות לפני התקדמות משמעותית בשיחות השלום בין ישראל לערבים.
הכינוס שייפתח השבוע בניו יורק נערך כל חמש שנים, ועוסק באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT). ישראל היא בין המדינות הבודדות שאינן חתומות על האמנה. נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, צפוי לנאום בפתיחה. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, תנאם בהמשך היום הראשון.
"ברור שהאיראנים מתכוונים להרוס את המסיבה", אמר גורם אמריקני בכיר המעורב במגעים בנושא ל"וול סטריט ג'ורנל", והדגיש את חשיבות העלאת נושא המזרח התיכון ללא נשק גרעיני.
גורמים אמריקנים רשמיים ציינו כי המגעים האחרונים הם צעד חשוב להבטיח למדינות באזור שארה"ב - שזוכה לביקורת על התעלמותה מהגרעין הישראלי - תפעל באופן הגון וצודק בעניין הנשק האטומי במזרח התיכון. זאת בעוד שהאמריקנים מנסים עדיין להגיע להסכמה בינלאומית על סנקציות שימנעו מהאיראנים יכולת גרעינית צבאית.
ישראל: רק אחרי הסכמי שלום
לפי הדיווח, המגעים הדיפלומטיים בנושא עשויים להעלות שוב את המתח בין הנשיא אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שעשוי לראות בכך התקפלות אמריקנית מהמחויבות לישראל.
בירושלים חוששים שהוועידה תהפוך לפורום בינלאומי שידחוק את ישראל לפינה. על רקע זה ביטל לאחרונה נתניהו את השתתפותו בוועידה לביטחון גרעיני שכונסה בוושינגטון.
גורם ישראלי רשמי אמר אתמול לעיתון שהממשלה תומכת באזור נקי מנשק להשמדה המונית ונשק גרעיני בפרט, אולם "זה צריך להיות רק שיאו של תהליך עם הסכמי שלום בין כל המדינות".
ההצעה המצרית האחרונה דורשת פירוק ישראל מנשק גרעיני "בהקדם האפשרי", ופיקוח על מתקני הגרעין הישראליים מטעם הסוכנות הבילאומית לאנרגיה אטומית. הצעה זו לא תתקבל, הדגישו גורמים אמריקנים, שגם לא יאשרו בקשה לפיה המדינות "ישחררו כל מידע הנוגע למתקנים בישראל והעברות של חומרים הקשורים לגרעין לישראל".
שליח או"ם כהצעת פשרה?
לפי מומחים לפיקוח על נשק המצוטטים ב"ג'ורנל" מעריכים שארה"ב ככל הנראה תציע שליח או"ם שיהיה אמון על כינוס ועידה של מדינות המזרח התיכון, כדי לקדם את הפירוק מנשק גרעיני.
"הם נואשים להניח בצד את ההתנגדויות המצריות", הסביר יו"ר המרכז לחינוך לאי-הפצת נשק, הנרי סוקולסקי, הידוע כמבקר של ממשל אובמה בנושא הפיקוח על הנשק.
עם זאת, יו"ר האיגוד לפיקוח על נשק, דריל קימבול - שלרוב מסנגר על הממשל - הדגיש שהסכמה לשליח או"ם בנושא היא מפנה משמעותי. גורם אמריקני רשמי סירב לאשר את עניין ההסכמה לשליח האו"ם, שהוצע ראשית על-ידי רוסיה.
הוועידה הקודמת, ב-2005, נחשבת לכישלון חרוץ, ולא התקבלו בה כל החלטות. ארה"ב ביקשה אז למקד את הדיונים באיראן וצפון קוריאה, בעוד מצרים ואיראן תקפו את ישראל והאשימו את האמריקנים באי קיום הבטחה למניעת חימוש. האם בעידן אובמה נראה תוצאות אחרות?