שתף קטע נבחר

"מצרים לוחצת: הגרעין הישראלי חשוב מהאיראני"

לקראת ועידת המדינות החתומות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, דיפלומטים מערביים מדווחים על שינוי חד בעמדת ארה"ב - ששוקלת תמיכה בדרישות המצריות. דיפלומט ישראלי: נדבר על פירוק מגרעין כשיהיה שלום

אחרי שוועידת הביטחון הגרעיני הסתיימה ללא לחץ משמעותי על ישראל, לא בטוח שראש הממשלה - שבחר לבטל את בואו לוושינגטון - יכול לנשום לרווחה. הלחץ הבינלאומי בסוגיה עשוי לבוא כבר בעוד שבועיים, בכינוס במטה האו"ם בניו-יורק של המדינות החתומות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT).

 

מצרים קוראת באחרונה ביתר שאת לדרוש מישראל לחתום על האמנה, שגם הודו ופקיסטן סירבו עד היום לאשר, ולהבטיח שהמזרח התיכון יהיה נקי מנשק גרעיני. הדרישה אינה חדשה, אלא שארצות הברית שוקלת לתמוך בה, ואיתה ארבע החברות הקבועות האחרות במועצת הביטחון - בריטניה, צרפת, סין ורוסיה.

 

דיפלומטים מערביים המעורים בנושא אמרו שהמעצמות שוקלות לתמוך ולפעול לאישור ההצעה המצרית, לפיה תכונס ועידה מיוחדת לבדוק מדוע לא נרשמה כל התקדמות בקריאת המדינות החתומות על האמנה עוד ב-1995, למזרח תיכון נקי מנשק גרעיני ונשק להשמדה המונית בכלל.

 

שליח מערבי ציין כי ההתעקשות של קהיר היא "נקודת המפתח" בדיונים לקראת הכינוס הקרוב, והביע תקווה שהמצרים יתפשרו. שגריר מצרים באו"ם, מג'ד עבד אל-עזיז, אמר לרויטרס שנקודת המפתח היא סירוב ישראל למשא ומתן בנושא. כמה דיפלומטים הדגישו שמצרים הבהירה שהיא רואה בעניין ישראל עדיפות על פני הסוגיה האיראנית, ואיימה לסכל כל החלטה בוועידת ה-NPT (שם ההחלטות מחייבות הסכמה פה אחד), אם לא תקבל את מבוקשה.

 

הוועידה הקודמת, ב-2005, נחשבת לכישלון חרוץ, ולא התקבלו בה כל החלטות. ארה"ב ביקשה אז למקד את הדיונים באיראן וצפון קוריאה, בעוד מצרים ואיראן תקפו את ישראל והאשימו את האמריקנים באי קיום הבטחה למניעת חימוש.

 

דיפלומטים מערביים טענו שנכונות ארה"ב לשקול כעת את הרעיון המצרי מבליטה את השינוי החד בגישה של וושינגטון כלפי ישראל תחת ממשל הנשיא ברק אובמה. לדברי אחד מהם, ישראל רק תרוויח מפשרה בנושא, כי במקרה כזה "הערבים רק יתמכו יותר בסנקציות על איראן".

 

בירושלים ממשיכים כמובן לשמור על עמימות גרעינית ולא הגיבו רשמית על הדרישה המצרית, אך גורם דיפלומטי ישראלי אמר שישראל תהיה מוכנה לשקול דיון בפירוק המזרח התיכון מנשק גרעיני, ברגע שיושג שלום באזור.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא מצרים מובארק. תהיה התפשרות?
צילום: AP
מומלצים