שתף קטע נבחר

העליון: "צה"ל פיטר קצינה בהריון שלא כדין"

בית המשפט העליון קיבל את עתירתה של קצינה בדרגת סרן שפוטרה במהלך הריונה ודחה את טענת צה"ל לפיה ההחלטה על שחרורה התקבלה זמן רב לפני היריונה וקבע: ראש המחלקה לא היה מוסמך להודיע על פיטוריה גם אם הסיבה להם אינה נעוצה בהריונה, וזאת מבלי שראש אכ"א יחליט על כך מראש

נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש והשופטים, עדנה ארבל וניל הנדל, קיבלו היום עתירתה אנריאטה לוי, קצינה בדרגת סרן שפוטרה מצה"ל בזמן שהייתה בהריון ועתרה לבג"ץ בגין פיטוריה. מפסק הדין עולה כי לוי, בת 36, התגייסה בשנת 1997 והחלה בשנת 1999 בשירות חובה.

 

 

באוגוסט 2007 יצאה לוי לחופשת לידה ושבה ממנה רק בפברואר 2008. במהלך ההפסקה זומנה לראיון בצה"ל במטרה לבחון את חזרתה וכיוונים להמשך תפקידה. לאחר הראיון הוחלט כי לוי תמשיך בתפקידה עד ליוני 2008 וכי שירותה יוארך מעבר לכך, רק אם יימצא לה תפקיד בתקן רב סרן.

 

בתחילת אפריל 2008 היא זומנה לראיון בלשכתו של ראש מחלקת משאבי אנוש בנושא שחרור מצה"ל, שם הודיע לה על הכוונה לשחררה מצה"ל, כיוון שלא נמצא לה תפקיד בדרגת רב סרן. במהלך הראיון הסבה הקצינה את תשומת ליבו לכך שהיא הרה וביקשה ממנו לדחות את מועד שחרורה עד חופשת הלידה.

  

למרות בקשתה נקבע כי מועד שחרורה יהיה בספטמבר 2008, כפי שהודיע לה ראש המחלקה, וכל בקשותיה בדרגים גבוהים יותר נדחו.

 

לא התקבל אישור מראש אגף כוח אדם

בעקבות זאת עתרה לוי לבג"ץ באמצעות עורכי הדין, יורם וכרמל מזוז, ובה טענה כי פיטוריה נעשו שלא כדין. עוד נטען כי לא נעשה כל ניסיון לשבצה בתפקיד התואם את כישוריה וכי במועד מסירת הודעת הפיטורים, ידע הגורם המודיע על דבר הריונה. הקצינה טענה כי ראש מחלקת משאבי אנוש המשיך בהליך הפיטורים, אף שידע על דבר הריונה, וזאת ללא קבלת אישור מראש אגף כוח אדם, ובניגוד לפקודת מטכ"ל.

 

צה"ל מצדו טען כי ההחלטה לשחררה התקבלה לאחר שלא הצליחה להתקדם בתפקיד לדרגת רב סרן, וכי הליכי שחרורה נדונו במשך כשנתיים, כך שלא נפלו עליה כרעם ביום בהיר.

 

עוד טען צה"ל כי לא קיימת בדיקה ואפילו לא קלושה בין החלטת השחרור לבין ההריון וכי ההחלטה על שחרורה התקבלה זמן רב לפני הריונה הראשון ובטרם בכלל נודע על הריונה השני.

 

השופטים קובעים בהחלטתם כי בהליכי פיטוריה של לוי נפלו כמה פגמים, העיקרי שבהם קשור לאותו ראיון שבו הודיעה לוי לראש המחלקה על דבר הריונה ובקשתה לדחות את מועד שחרורה עד לאחר חזרתה מחופשת הלידה.

  

השופטים קבעו כי מאחר שבאותו ראיון הייתה לוי בהריון, ראש המחלקה לא היה מוסמך להודיע על פיטוריה גם אם הסיבה להם אינה נעוצה בהריונה, וזאת מבלי שראש אכ"א יחליט על כך מראש. עוד קבע בית המשפט כי צה"ל פיטר את לוי שלא על פי הדין, הכללים והנהלים המחייבים לגבי חיילת בהריון. 

 

בסוף פסק הדין קבעו השופטים כי על לוי לקבל פיצוי כספי באופן שמועד סיום עבודתה בצה"ל יהיה לאחר תום חופשת הלידה, חודשיים לאחר תום חופשת הלידה השנייה שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים