שתף קטע נבחר

דעה: העלאת התמלוגים על הגז היא הפרת חוזה

במשך שנים, העניקה מדינת ישראל הסדרים נוחים לחברות הקידוח, על מנת לעודדן לחפש גז ונפט באזור שבו כל מי שחיפש, כשל. עכשיו, כשהתוצאות טובות מן הצפוי, החליטה המדינה באופן חד-צדדי שהיא תגבה מה שהיא רוצה, ולעזאזל עם החוזה. בעברית פשוטה קוראים לזה לגנוב

בדיון אתמול (ב') בוועדת הכספים בנושא הריכוזיות במשק אמר יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ש"מה שמשלמות חברות הגז למדינה זה מצחיק מאוד. אלה משאבים שניתנו לכולנו. אנחנו המדינה שגובה הכי מעט תמלוגים בגין משאבי טבע. יש כאן משאב משותף שניתן לאיש אחד - שזה דבר שאסור שיהיה. אני מציע לשנות את השיעורים, אפילו רטרואקטיבית. חייבים לעשות רה-ארגון אמיתי. אז שיגידו שזה גזל של רכוש פרטי".

 

יש כאן נושא בעל חשיבות עצומה עבור הכלכלה הישראלית, ולכן, לא ניתן לעבור על האמירה הזו לסדר היום. אם מתעלמים לרגע מן הרטוריקה, אזי ההצעה של גפני פשוטה למדי: הבא נפר חוזה. כלומר, לפי גפני, למרות שמדינת ישראל חתמה על הסכם שמסדיר את נושא התמלוגים עם יזם, במקרה הזה יצחק תשובה, היות שתוצאות חיפושי הגז טובות מן הצפוי, מדינת ישראל חייבת להחליט באופן חד-צדדי שהיא תגבה מה שהיא רוצה, ולעזאזל עם החוזה.

 

בעברית פשוטה קוראים לזה גניבה. כלומר, המדינה עצמה תתנקל לשלטון החוק. מעבר לעניין העקרוני החמור (גניבה הוא דבר אסור מן התורה, למי ששכח), חייבים גם להבין שאם ההצעה הזו תתקבל, יהיו לה תוצאות קשות מאוד, הרבה מעבר לתגלית הגז הנקודתית הזו. המשמעות של הפרת חוזה היא שלמילה של מדינת ישראל, ולהסכמים שהיא חתומה עליהם, אין שום ערך. מחר, לפי התקדים הזה, נבחר ציבור או פקיד פלוני יכול להחליט לשנות את כללי המשחק באמצע המשחק, לטובת המדינה. לא צריך להיות כלכלן, עורך דין או שופט כדי להבין שאף שחקן לא יהיה מוכן לשחק במשחק כזה.

 

ברור לגמרי שאף יזם, זר או ישראלי, לא ישקיע בארץ שקל אחד אם בדיעבד ניתן לשדוד ממנו את כל רווחיו או אפילו את חלקם. כתוצאה מזה, לא יהיו יותר חיפושים, לא תגליות נוספות וגם לא תמלוגים למדינה. הדבר הזה תקף גם לשאר הענפים במשק, אם זה תשתיות או כל דבר אחר. יהיה הרבה יותר קשה ויקר לממן ולבצע פרוייקטים גדולים, כי אף חברה עסקית לא תרצה להשתתף, אלא בתנאים מפליגים עבורה, שיכסו על הסיכון שכרוך בעשיית עסקים עם מדינת ישראל.

 

אין ספור מחקרים בעולם הראו שכלכלה משגשגת איננה יכולה להתקיים בהעדר שלטון חוק, משום שוודאות חוקית ורגולטיבית היא התנאי הבסיסי ביותר שמחפש כל משקיע. הניסיון הבינלאומי מלמד שמדינות אשר מקיימות את שלטון החוק נוטות להיות הרבה יותר עשירות ממדינות שבהן שלטון החוק רופף, והסיבה העיקרית להבדל בינן היא ביכולת למשוך השקעות ומשקיעים.

 

נכון, גובה התמלוגים במדינת ישראל נמוך יחסית לעולם, ויש לזה סיבה טובה: במשך עשרות שנים, חיפשו פה נפט וגז, ולא מצאו. כמעט כל מי שהשקיע פה בחיפושי נפט הפסיד את כל כספו. הדרך היחידה להמשך החיפושים היתה במתן תמריץ ליזמי קידוחים דרך הוזלה משמעותית של גובה התמלוגים.

 

ייתכן, ואני נמנע מלהביע דעה בנושא כי אינני מומחה בו, שבשל העובדה שסוף סוף נמצאו אוצרות טבע, יש מקום לעלייה מסויימת בגובה התמלוגים ברשיונות הבאים. אבל בשום פנים ואופן אין להפר חוזים חתומים, כי זו תהיה תחילת ההידרדות שלנו למדינת עולם שלישי, ענייה וחלשה.

 

הכותב הוא מנהל השקעות המייצג את הבנק ההודי "קוטק"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
של מי הגז הזה?
צילום: רויטרס
מומלצים