שתף קטע נבחר

אחרי שלא התייצבו: בג"ץ עיכב מאסר הנשים

בחסידות סלונים אומרים ש-22 האמהות לבנות מעמנואל "התמוטטו מהלחץ הנפשי". במשטרה הבטיחו "פעולה נחושה ומהירה" נגדן ונגד ארבעה אבות - לפני שהשופט אדמונד לוי אישר את עיכוב מאסר הנשים עד לדיון בבוקר

האמהות המשיכו להפר את צו בג"ץ כשלא התייצבו לריצוי מאסרן, אבל השופט ששלח אותן לכלא עשה עמן חסד, לפחות לכמה שעות. שופט העליון אדמונד לוי אישר אמש (יום ה') לעכב את מאסרן של 22 הנשים מעמנואל שהיו אמורות להיכלא בגין ביזיון בית המשפט. גם ארבעה אבות לא התייצבו, לגביהם לא התקבלה החלטה דומה.

 

מפגן העוצמה של החרדים - כתבות אחרונות ב-ynet

 

נציגי ההורים למנוע את מאסר הנשים, והגישו בלילה בקשה נוספת ודחופה לבג"ץ לבטל את רוע הגזירה בעניינן - בשל "נסיבות מיוחדות, כל אחת וסיבותיה עמה". בין היתר הוזכרו נשים בהריון מתקדם, וכאלו שמניקות ומטפלות בילדים רבים. הם צירפו מסמכים חסויים, שחלקם התקבלו משירותי הרווחה במהלך היום. השופט לוי קבע כי עד להחלטה אחרת יעוכב המאסר. דיון בנושא צפוי להתקיים בבוקר. עוד אתמול בוטל מאסרן של חמש נשים אחרות, בשל נסיבות מקלות.

 

פרשת "היעלמות" הנשים החלה אחר הצהריים, לדברי גורמים בחסידות סלונים, שאנשיה הם שסירבו לביטול ההפרדה בבית הספר בעמנואל בהוראת בג"ץ. כמה מהן התמוטטו "מהלחץ הנפשי שכרוך במאסר". בהתייעצות שהתקיימה עם שאר הנשים ועם בעליהן הוחלט, כי כל האמהות לא תתייצבנה.

 

לאחר מכן פנו הנשים למנהלי החסידות, שם פתחו במגעים עם שירות בתי הסוהר בתיווך מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב אהרון פרנקו, שזכה לשבחים מצדם. בחסידות ביקשו לבדוק את התנאים ואת רמת הצניעות שיקבלו הנשים בכלא, כמו גם את זהות האסירות האחרות שיהיו השותפות לתאיהן של האמהות. זאת, לדבריהם, כדי לוודא שאין מדובר בפושעות מסוכנות.

 

כמו כן, סוכם כי הבוקר תובא לבית המשפט תשובתם לגבי ההתייצבות וכי עוד קודם תתקיים פגישה עם עורך-דינם של הנשים. הם הבטיחו לבצע את על פעולותיהם בשיתוף עם רשויות החוק.

 

"אין לנו במה להתבייש"

מוקדם יותר, בתום הערכת מצב שכינס אמש מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, הוחלט שיינקטו ויופעלו כל האמצעים לממש את החלטת בג"ץ "באופן מהיר, נחוש ומוחלט". הוחלט ששוטרים יחפשו את 26 ההורים שחמקו מעונש. ככל הנראה נעזרים במשטרה באיכונים סלולריים, ובמקביל מנסים לקבל מידע מודיעיני מגורמים חרדים. היחידה המרכזית של מחוז ירושלים נושאת בעיקר הנטל. גורמים במשטרה אמרו שלמרות הארכה של בג"ץ, יימשכו נסיונות האיתור.


שוטרים מול מפגינים, היום בירושלים (צילום: רויטרס)

 

בכינוס מיוחד בשעות הערב בחסידות סלונים, דרש אחד מבכיריה שהנשים יתייצבו בתחנת המשטרה. "אנחנו לא מוכנים למה שקרה, ומתכוונים להתייצב בגאון בשערי הכלא, ללא בושה. ההיעלמות של הנשים הייתה לא מתוכננת, ולא יזומה על ידינו. הדרכנו אותן בימים האחרונים על מנת להתמודד עם הקשיים הפיזיים והנפשיים הצפוים להן בבית הסוהר".

 

לדברי הגורם, המאבק בו נקטו היה "מאבק על פי החוק ובאופן מכובד במטרה להעביר מסר חד וברור כי אנחנו לא מתכוונים להתפשר על חינוך ילדינו - אבל גם אין בכוונתנו להתחבא. לא עשינו שום דבר רע ואין לנו במה להתבייש".

 

מחוץ לכלא שרו "מה טוב חלקנו" (צילום: אוהד צויגנברג)

 

מוקדם יותר אמר גורם חרדי בכיר כי לפי הידוע כרגע הנשים התפזרו בבתים של חרדים, "והן לא מתכוונות להסגיר את עצמן. אם המשטרה רוצה, שתבוא ותיקח אותן. הן לא יתנגדו". לפי עדויות בבני ברק, לפחות שתי אמהות ירדו מהאוטובוסים שנסעו לירושלים, ומסתתרות אצל קרובים.

 

אמש נכנסו לשערי כלא איילון ליד רמלה 35 אבות שכן התייצבו בהתאם לפסיקת בג"ץ.

 עשרות חרדים התאספו מול שערי הכלא כדי להביע מחאה. הם נופפו בידיהם תוך כדי קריאות "עוצו עצה ותופר", רקדו בכל פעם שנכנס אוטובו ושרו "מה טוב חלקנו".

 

כל זה קרה בסיומו של מפגן כוח אדיר בבני ברק ובירושלים, שם השתתפו כ-100 אלף בני אדם בהפגנה הגדולה לפני כניסת ההורים לכלא. "בנות קטנות נפרדות מאביהם שלא עשו דבר. זה מחזה נורא שמתאים למשטרים אפלים בהיסטוריה, לא למדינה מודרנית", אמר ח"כ משה גפני מיהדות התורה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 17/06/2010 23:13

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן, ארי גלהר ושמוליק גרוסמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרדים בירושלים
צילום: גיל יוחנן
ילד בהפגנה בבני ברק
צילום: דודו אזולאי
"אם כל ההפגנות" בבירה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים