שתף קטע נבחר

היום: דיון בממשלה בהעלאת שכר המינימום

הממשלה תדון מחר בערר שר האוצר על תמיכת ועדת השרים לחקיקה בהצעת החוק להגדיל את שכר המינימום מ-3,850 שקל ל-4,600. יוזם ההצעה, ח"כ פרץ, מעריך שגם אם יתקבל הערר ההצעה תקבל רוב בכנסת

הממשלה אמורה לדון היום (א') בערר של שר האוצר יובל שטייניץ על תמיכת ועדת השרים לחקיקה בהצעת החוק של ח"כ עמיר פרץ (עבודה) להגדיל את שכר המינימום. פרץ מציע העלאה שנתית מדורגת של השכר החודשי מ-3,850 שקל כיום עד 4,600 שקל. בעבר נאבק פרץ על הצמדת שכר המינימום ל-1,000 דולר. היום הוא נאלץ לשנות את הקו, נוכח הפיחות בערך הדולר, כדי לשמור על ערך השכר.

 

 

ועדת השרים החליטה לתת להצעת החוק את תמיכת הממשלה לפני כחודש וחצי. שר האוצר היה המתנגד היחיד. השר הגיש ערר על ההחלטה למליאת הממשלה, שהיא הפוסק האחרון אם הצעת החוק תקבל את הגיבוי הממשלתי במליאת הכנסת. הגיבוי מבטיח לחוק את הרוב הקואליציוני. עם זאת, תמיכת הממשלה מובטחת רק בשלב הקריאה הטרומית. פרץ קיבל את התנאי שהמשך החקיקה יהיה בתיאום עם הממשלה.

 

עם זאת, פרץ עדיין שוקל אם להעלות את הצעת החוק לקריאה טרומית עוד השבוע, בכל החלטה שתתקבל. בינתיים הוא מעריך כי גם אם יתקבל הערר של שר האוצר יעלה בידו לגבש את הרוב הדרוש הודות לעצם הנושא ותמיכת ועדת השרים. "התמיכה בחוק בוועדת השרים ליכדה את המפלגות. אין סיבה שהרוח הזאת תשתנה בערר, כשעל כף המאזניים מיליון עובדים הנמצאים מתחת לקו העוני", אמר פרץ.

 

רה"מ והנגיד לא מתאמצים

ראש הממשלה נתניהו ונגיד בנק ישראל פישר אמנם הביעו תמיכה גלויה בשטייניץ נגד החוק. אבל נראה כי בעלי העניין בקבורת החוק לא התאמצו בכיוון הזה. לשכת שר האוצר נשאלה לפני כשבועיים מה עשה השר כדי לקדם את הדיון בערר, והגיבה ש"מזכירות הממשלה היא זו שקובעת את סדר היום". בפועל ראש הממשלה הוא הקובע.

 

ההחלטה לדון בערר בממשלה מחר (א') חידשה את מסע הלחצים הציבורי נגד ובעד החוק. נשיא התעשיינים שרגא ברוש ביקש להעביר את הדיון בהצעת פרץ אל "השולחן העגול" שבו שותפים המעסיקים, ההסתדרות והממשלה, במטרה להגיע לפתרון מוסכם. הוא טען שהעלות למשק מהגדלת שכר המינימום ל-4,600 שקל תהיה 11 מיליארד שקל, מתוכם 2.3 מיליארד שקל תוספת לתקציב המדינה.

 

ברוש מעדיף מס הכנסה שלילי

החלופה שמציע ברוש היא להרחיב את מס הכנסה שלילי על המגזר העסקי בפריסה ארצית, שעלותו 1 מיליארד שקל בלבד. "שכר המינימום בישראל ביחס לשכר הממוצע הוא מהגבוהים בעולם. העלאת השכר תגרום לפיטורים של בעלי השכר הנמוך, ולהעברת מפעלים לחו'ל", מזהיר ברוש. "המגזר העסקי מתקשה לשרוד במצב הכלכלי העולמי. זה הזמן לסייע לו ולא לירות ברגליו בהצעות חוק פופוליסטיות נטולות הגיון כלכלי וחברתי".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין תומך ביוזמת פרץ ודוחה את טענות ברוש. "מס הכנסה שלילי איננו תחליף להעלאת שכר המינימום. זה לא יותר ממתן קצבת סעד לעובדים שהכנסתם נמוכה. המס השלילי הופך את העובדים לנתמכי סעד במקום שיוכלו להתפרנס בכבוד מעבודתם. זו איננה דרך לבנות חברה ולעודד את תרבות העבודה. זו העמקת תרבות החיים מקצבאות במימון האוצר. העלאת שכר המינימום היא בדרך הנכונה לצמיחה נמשכת של המגזר העסקי ויצירת מקומות עבודה נוספים", אומר לין.

 

פרץ הגיב על טענות ברוש באומרו, "אין פסול בתיאום עם השולחן העגול וצריך לקיים אותו בכל דרך מוסכמת, אבל רק אחרי שהצעת החוק תתקבל בכנסת בקריאה שניה ושלישית". הוא מציע ללוות את שלבי העלאת השכר בצוות מומחים של האוצר, התעשיינים, ההסתדרות, לשכות המסחר וארגונים חברתיים. פרץ מבטיח, "במידה שיסתבר לנו כי יש השפעות שליליות מהעלאת שכר המינימום, נעצור את ההעלאה".

 


פורסם לראשונה 03/07/2010 20:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים