שתף קטע נבחר

כלבי משמורת: מה לעשות עם הכלב בחופשה?

הילדים יצאו לחופש הגדול, וזמן הטיולים המשפחתיים הגיע. מה עושים עם לאקי, חומי ועם מיצי? האם לקחת אותם לחופשה או שמא לשלחם לפנסיון? ממה יש להיזהר ועל אילו חוקים להקפיד? מדריך לחובבי החיות והחופשות

כל מי שאוהב בעלי חיים וכל מי שמגדל בביתו כלב או חתול מכיר היטב את הבעיה: החופשה השנתית הגיעה, ויש יעד, ויש מסלול, אטרקציות ומקום לינה. רק בעיה אחת קטנה נותרה: מה לעשות עם פלוטו, ועם חומי ועם מיצי?

 

אם אינכם מוכנים לזוז בלעדי חיות המחמד שלכם, מה תעשו איתם בטיול של יום אחד בנחלי הצפון? ומה יקרה כשתמריאו לנופשון בקפריסין? את מי כדאי לקחת איתנו לטיול ובאילו תנאים, ואת מי דווקא רצוי להשאיר בבית?

 

כלב מי שנפצע בטיול

הקליניקה של ד"ר גיל שביט, וטרינר מיסוד המעלה, עובדת שעות נוספות, דווקא בסופי שבוע, במיוחד בתקופת הקיץ והחופשים. "אנשים יוצאים לטייל בצפון הארץ, ומתוך אהבה לכלב, לוקחים אותו איתם, אבל לפעמים הכוונות הטובות נגמרות באסון", מסביר שביט.

 

"לא מזמן הגיע למרפאה כלב כשקרס דייגים גדולה נעוצה בשפתו", מסביר שביט. "הכלב חשק בדג שהעלה בעליו בחכתו, ולא הביא בחשבון את המצאות הקרס בפי הדג. הכלב הורדם, והקרס נשלפה". אבל גם בלי להיות חובבי דייג, הסכנה הגדולה של הכלבים היא בהתייבשות, במיוחד בחודשי הקיץ החמים.


לפעמים הכוונה הטובה נגמרת באסון. ד"ר שביט ומטופל (צילום: רוית נאור)

 

את השבת האחרונה שלו בילה ד"ר שביט בחברתו של כלב מחוסר הכרה שהובהל לקליניקה וטמפרטורת גופו מעל ל-42 מעלות. "הכלב רץ בשמש אחרי בעליו שדיווש על אופניו. אחרי עשרה קילומטרים, הוא התייבש, פיתח היפרתרמיה ואיבד את הכרתו. בזכות אינפוזיה קרה, אמבטיית קרח וטיפול תומך הצלחנו להציל אותו והכלב התאושש".

 

במקרה אחר, כלב חסר הכרה ומפרכס הובהל לקליניקה לאחר שהושאר שעה במכונית סגורה בשמש. "בנוסף למכת ההתייבשויות ישנם לצערי אין ספור כלבים, שהגיעו למרפאה אחרי ששתו מים מזוהמים בחומרי הדברה, וכלבים שהוכשו על ידי נחשים".

 

למה זה קורה לנו דווקא בחופש?

"הכלבים יוצאים מהטריטוריה שלהם, ועלולים להיות מבוהלים", אומר שביט. "צריך להישאר לידם, ולהעניק להם ביטחון וחייבים להקפיד על אספקת מזון, מים, צל ומנוחה, ולהיות מודעים לסכנות האורבות לכלב בסביבה חדשה, במיוחד בטיול בטבע".

 

אסור להשאיר כלב במכונית סגורה בחום!

שביט טוען שאם כבר טרחנו ולקחנו את הכלב לטיול, צריך להקפיד לקחת את האוכל שלו והקערה שהוא רגיל אליהם, ולהקפיד להאכיל את הכלב בתדירות שהוא רגיל אליה, רצוי פעמיים ביום, ולוותר על השאריות מהמנגל. חייבים לעצור במהלך נסיעות ארוכות ולתת לכלב מים ובעיקר להשגיח שלא ישתה מים ממקור לא מזוהה.

 

"בהתייבשות, הגוף מאבד נוזלים. במכת חום, הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות", הוא מוסיף. "לרוב, התייבשות מובילה למכת חום, ושתי הסכנות קשורות זו בזו. כלב בזמן טיול, חשוף לשתי הסכנות. הוא בחוץ, הוא מרבה לרוץ, נמצא בשמש, וחוסר תשומת לב מצד הבעלים עלול לגרום לכלב להתייבש ולפתח מכת חום".

 

איך מזהים את המצוקה של הכלב?

שביט: "רואים נשימה כבדה ולשון משורבבת בצורה מוגזמת, ריור, אפתיות, שלשולים, הקאות ופרכוסים. אם סמנים אלו מופיעים, יש להתקשר במהירות לווטרינר מקומי. תמיד מומלץ להצטייד במספרי טלפון של כמה וטרינרים באזור שבו מטיילים".


להקפיד לקחת את האוכל והקערה שהכלב רגיל אליהם (צילום: Indexopen)

 

"אם אין ברשותכם, התקשרו לווטרינר המטפל שלכם, והוא ידע להפנות אתכם. בכל מקרה, אסור להשאיר כלב במכונית סגורה בחום! אם נאלצים, יש לפתוח חלקית את כל החלונות, להשאיר את המכונית בצל, וגם זאת, רק למספר דקות".

 

יש עוד "מוקשים" שצריך להיזהר מהם?

שביט: "בסביבה לא מוכרת, הכלב עלול לאכול או לשתות ממקורות עלומים, ועלול להיחשף לחומרי רעל. המקרה הנפוץ ביותר הם מקווי מים ובהם שאריות חומרי הדברה חקלאיים, ובעיקר זרחן אורגני. הסמנים להרעלה הם ריור, הקאות, שלשולים, רעידות ופרכוסים. גם במקרה הזה חייבים לפנות במהירות לוטרינר".

 

"בעיה נפוצה נוספת בטיולים בטבע, בייחוד בתקופה זו, היא תופעת ההכשות. הכלב הסקרן נכנס לשיחים, ועלול לפגוש נחשים, עקרבים, וזוחלים ארסיים. לרוב הכלב ייעלם בין השיחים, ישמיע יללת כאב או נביחות רמות, ויופיע בריצה, לפעמים מדדה על רגל. יתכן שמדובר בקוץ, או מלען שחדר לאוזנו או לרגלו, אבל ייתכן שהוכש".

 

"יש לעקוב אחר התנהגותו. אם הוא מטה את ראשו ומנער את אוזניו, יתכן ומלען חדר לאוזנו. אם שפתיו, ראשו או רגלו מתנפחים, אולי הוכש ואז חייבים לפנות במהירות לוטרינר".

 

הסקרנות העלימה את הכלב

אבל כאן לא נגמרות הצרות שלנו. למרות חוש הריח המפותח שיש לכלב והקשר הנפלא שלו עם בני המשפחה, מתברר שלא מעט כלבים נעלמים ואובדים בגלל הסקרנות שלהם. ולכן, עם כל הרצון הטוב לתת לכלב לרוץ חופשי ולהשתולל בטבע, חייבים כל הזמן לשמור על קשר עין עימו.

 

"הכלב יכול ליהנות ולגרום הנאה רבה כשהוא מצטרף לטיול המשפחתי, וחשוב להקפיד על מספר כללים פשוטים, לדעת לזהות סמני מצוקה ולהגיע לוטרינר מקומי כשנדרש", מסכם שביט.


למרות חוש הריח המפותח של הכלב, הוא עלול להיעלם (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

ומה עושים אם אתם דווקא נמנים על אוהבי החתולים? זה כבר סיפור אחר לגמרי. "תמיד עדיף להשאיר אותם בסביבתם הטבעית, בבית המוכר", טוען דר' דני פרוידנטל, הווטרינר הראשי של סיבאו וד"ר פט מותגי מזון. "החתולים עצמאיים ויודעים לדאוג לעצמם. לכן עדיף למצוא מכר שיבוא לתת להם אוכל מדי פעם וגם ישקיע קצת וילטף אותם".

 

ומה עושים כשיוצאים לחופשה ארוכה?

פרוידנטל: "אם לא הצלחתם למצוא מישהו שיבוא להאכיל את החתול בביתכם, לא מומלץ להעבירו לבית חברים. עדיף להשאירו בפנסיון לחתולים, כאשר הדגש העיקרי בבחירת פנסיון שכזה הוא אטימות והרמטיות המקום, שכן חתולים הם חמקנים מטבעם. אתם, כמובן, לא רוצים שהם ימצאו את דרכם החוצה. עלות פנסיון לחתול 60-40 שקל ליום".

 

וזה נכון גם לגבי כלבים?

פרוידנטל: "יותר חשוב לכלבים עם מי יישארו מאשר איפה יישארו. הכלב צריך את תשומת הלב האנושית יותר מהחתול. עדיף להשאיר אותם עם מישהו שמוכר להם, גם אם הסביבה היא חדשה. בתקופת הקיץ קל למצוא נער שכן מהשכונה שנמצא בחופש ושיסכים להוציא את חיות המחמד לטיולים ולהאכיל אותם".

 

"פתרון זה הוא לרוב הזול ביותר, אך יש לחשוב פעמיים - הן בנוגע ליכולת הפיזית של הילד לדאוג לבעל החיים והן בנוגע לאחריות האישית שאתם לוקחים כשאתם שוכרים את שירותיו. אופציה נוספת היא להשתמש בשירותיו של מוליך כלבים, כזה שמוציא כלבים לטיולים כמקצוע או כהשלמת הכנסה".

 

"אם החלטתם ללכת על אחד כזה, חשוב מאוד לקבל עליו המלצות טלפוניות, לראות טיול לדוגמה, וכמובן רצוי להרגיל את הכלב אליו מבעוד מועד. רצוי גם לבדוק האם מדובר במוליך כלבים שמוציא יותר מכלב אחד בכל טיול. אם כן, זה אומר שהוא ייתן לכלב שלכם פחות תשומת לב. עלות מוליכי כלבים נעה בין 40-20 שקלים לטיול".

 

מה חשוב לבדוק אם משאירים את הכלב בכלבייה?

פרוידנטל: "בכלביה, לרוב מדובר בתאים הפונים לחצר מרכזית, והכלבים יוצאים אליה כמה פעמים במהלך היום. חשוב לשים לב למספר הכלבים בכל תא, גודל התא, איכות המזון, ניקיון והיגיינה (פרעושים וקרציות), הגנה משמש, גובה הגדרות, זמינותו של טיפול רפואי במידת הצורך ומידת ההקפדה על חיסונים. רצוי מאוד לבקר במקום לפני הבאת הכלב, בקשו מבעל המקום לערוך לכם סיור התרשמות, ובמהלכו כדאי להסתכל על הכלבים במקום".

 

"עלות כלביה נעה בין 50 - 80 שקל ליום, לעיתים ללא המזון. יש גם פנסיון ביתי, מעין צימר לכלבים, ובו מארחים מספר מצומצם של כלבים בבית. אלה משתלבים והופכים להיות חלק מהלהקה. אין ספק שזהו הפתרון שבו הכלב מקבל תשומת לב רבה, משחק רוב היום עם כלבים אחרים ואפילו לא תמיד ירצה לחזור הביתה. אופציה זו מתאימה מאוד לכלבים צעירים, לכלבים המצריכים טיפול מיוחד (כדורים, לדוגמה) ולבעלים דאגניים של כלבים. עלות פנסיון ביתי - 70 - 100 שקל ליום". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוצאים לחופש עם החבר הטוב ביותר
צילום: צביקה טישלר
צילום: סי די בנק
שלום, אני נוסע
צילום: סי די בנק
מומלצים