שתף קטע נבחר

סנאטורים בי-ם: "פגישת נתניהו-אובמה מעודדת"

במפגן אחדות דמוקרטי-רפובליקני, "קפצו" ג'ון מקיין, ג'ו ליברמן ולינדזי גרהאם לישראל בתום סיור ברמאללה וביקור בעיראק ואפגינסטן. הם שיגרו מסר מאיים לאיראן - ונזפו בטורקיה

החיוכים בוושינגטון הגיעו גם לירושלים. במסיבת עיתונאים בישראל, במקביל לאווירה החיובית בפגישתם של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, הביעו היום (ד') הסנאטורים ג'ון מקיין, ג'ו ליברמן ולינדסי גרהאם שביעות רצון על מה שנראה כמו יישור ההדורים ביחסים שבין מנהיגי שתי המדינות.

 

השלושה הגיעו היום לישראל, לאחר ששהו אתמול ברמאללה בתום סיור שערכו בעיראק ובאפגניסטן. משעות הבוקר הם השתתפו בסבב פגישות עם בכירים ישראלים, ובהם שר הביטחון, אהוד ברק. בהמשך הם אף צפויים להיוועד עם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, השר לענייני מודיעין, דן מרידור, ויו"ר האופוזיציה, ציפי לבני.


ברק, יחד עם ג'ו ליברמן וג'ון מקיין. חיבוק חם מארה"ב (צילום: AFP)

 

הסנאטור ליברמן, הנציג היחיד מבין השלושה מטעם המפלגה הדמוקרטית, האיר באור חיובי את השיחות בין נתניהו ואובמה, אך הבהיר את הצורך בהמשך התהליך המדיני. "ב-17 השנים שחלפו מאז הסכמי אוסלו, נערכו בכל שנה שיחות ישירות בין מנהיגי ישראל לפלסטינים פרט לשנה האחרונה. אני חושב שהצורך להביא לשינוי ברור גם לנשיא וגם לראש הממשלה נתניהו. אני מעריך שאתמול הייתה נקודת המפנה בכל הפרשה".

 

ליברמן אף העריך כי ההצהרות של שני המנהיגים על כוונותיהם יכולות להעיד רק על מגמה חיובית. "גם קריאתו של נתניהו לפתוח במשא-ומתן הישיר עם הפלסטינים מעודדת, וכך גם הצהרת הנשיא אובמה, על כך שארצות-הברית מחויבת היסטורית לביטחונה של מדינת ישראל ולהותיר את המצב הקיים באשר לענייני הגרעין שלה. אם יש חילוקי דעות דיפלומטיים או אחרים, הרי שמדובר בויכוח שבין בעלות ברית. למרות המחלוקות, חשוב להדגיש כי יחסי העבודה בין מערכות הביטחון והמודיעין של שתי המדינות המשיכו להתנהל ברמה הגבוהה ביותר".

 

במהלך ביקורם בגדה המערבית, הגיעו הסנאטורים אל מרכז האימונים של כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית ביריחו וסיפרו כי הם מעודדים מהמראות במקום. הם בירכו על הקריאה לשיחות ישירות, כמו גם על האפשרות כי הדבר יצא אל הפועל כבר בתוך שבועות ספורים.

 

הסנאטור ליברמן התייחס גם למהלכים להחריף את הסנקציות על איראן, ואמר כי מנהיגיה "צריכים לדעת שלא נסכים לכך שיחזיקו בנשק גרעיני וכן שנפעל בכל האמצעים הדרושים כדי להבטיח זאת".

 

קולות חיוביים פחות נשמעו כאשר התייחסו השלושה להידרדרות הדרסטית

ביחסים שבין ישראל לבין טורקיה. הסנאטור והמועמד לשעבר לנשיאות ארצות הברית, ג'ון מקיין, אמר כי "היינו מאוכזבים מהצעדים שנקטה אנקרה ומהדברים שאמרו נציגי ממשלתה, כמו גם באשר להסכם שחתמה עם איראן וברזיל. יש לציין כי טורקיה היא ידידה של ארצות הברית וחברה בנאט"ו, אבל השפה שבה עשו מנהיגיה שימוש וההחרפה ביחסים עם ישראל אכן מאכזבים".

 

מקיין, שמיהר להטיל את מלוא האחריות למשבר על אנקרה, אף הדגיש כי "חובת הממשל הטורקי להסיר את המתיחות בדרכים דיפלומטיות. זהו עניין מטריד שיש לדון בו וביכולתן של ארצות הברית של טורקיה להשיב את המצב למה שהיה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. קיבל נזיפה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים