שתף קטע נבחר

איראן הסכימה לשלוח האורניום להעשרה בטורקיה

התיווך הברזילאי והטורקי בניסיון למנוע את החרפת הסנקציות הבינלאומיות על איראן - נושא פרי. טהרן הסכימה להעביר 1,200 קילוגרמים מהאורניום שבידה להעשרה בטורקיה, בתמורה למוטות דלק להפעלת כור המחקר בטהרן. גורמים בישראל: איראן תמרנה את טורקיה וברזיל. זה הסכם למראית עין

התקדמות או מניפולציה נוספת? איראן הודיעה הבוקר (יום ב') רשמית כי היא מסכימה לבצע את עסקת חילופי האורניום על אדמת טורקיה. משרד החוץ בטהרן הודיע כי במסגרת העסקה יועברו לאנקרה 1,200 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה נמוכה של 3.5%. האורניום יעבור עיבוד למוטות דלק, ויוחזר לאיראן לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן. רשת CNN-טורק דיווחה כי ההסכם ייושם בתוך חודש.

 

גורם ישראלי בכיר מיהר להתייחס להסכם ואמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי איראן מהתלת בטורקיה וברזיל. "איראן תימרנה את טורקיה וברזיל. היא מעמידה פנים כמי שמקבלת את ההסכם", אמר הגורם הבכיר.

 

גורמים בירושלים אמרו כי הם לומדים את המתווה הטורקי-ברזילאי-איראני, ומקיימים התייעצויות כיצד להגיב. עם זאת ציינו הגורמים כי ישראל ספקנית לנוכח עמדותיהן של טורקיה וברזיל באשר לאיראן והן בגלל הרצון למנוע הידרדרות כלכלית נוספת באירופה. לדבריהם, מדובר בהסכם למראית עין בלבד, שאינו מהותי.


האורניום עובר מיד למיד. שרי החוץ של טורקיה, ברזיל ואיראן (צילום: AP)

 

הסכמתה של איראן לעסקה באה בעקבות פגישה משולשת שהתקיימה בין נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, לנשיא ברזיל לואיש איגנסיו לולה דה-סילבה, וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. החתימה על ההסכם נערכה במעמד שרי החוץ של שלוש המדינות, בעוד המנהיגים ממשיכים בפגישתם בשעה זו. "ההסכם בין המדינות ייחתם בקרוב ובמסגרתו תאחסן טורקיה את האורניום האיראני. בכוונתנו ליידע את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על ההסכם", אמר דובר משרד החוץ, רמין מהמנפרסט. 

 

ברית מתנגדי הסנקציות

ברזיל וטורקיה, שתיהן חברות לא קבועות במועצת הביטחון, פועלות בשבועות האחרונים לתיווך בין מדינות המערב לאיראן בניסיון למנוע את החרפת הסנקציות על האחרונה. גם לולה וגם ארדואן נחשבים למתנגדים חריפים להקשחת הסנקציות ודוגלים בהמשך המגעים להשגת פיתרון דיפלומטי. פרטיו המלאים של ההסכם שגובש בטהרן טרם נחשפו. ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין - הלוקחות חלק במשא ומתן לפיתרון משבר הגרעין האיראני - טרם התייחסו להסכם.

 

על-פי הפרטים העולים לפי שעה מן ההסכם, מדובר למעשה בסוג של חזרה לטיוטה שנוסחה בז'נבה בחודש אוקטובר אשתקד, ממנה נסוגה איראן בדרישה שחילופי האורניום יבוצעו על אדמתה ובתהליך הדרגתי.

 אותה טיוטה הציעה על העברתם של כ-70% מהאורניום (כ-1,200 ק"ג) לרוסיה וצרפת, והן אלה שיעשירו את האורניום האיראני למוטות דלק. ההצעה הזו נדחתה בתוקף על-ידי טהרן.

 

טורקיה, לעומת זאת, נחשבת לבעלת ברית של איראן והיא מנהלת איתה יחסי מסחר ענפים, ולכן מהווה עבור האיראנים "פשרה" קלה ביותר במסגרת ניסיונותיה להתחמק מהסנקציות. ואולם, ספק אם הקהילה הבינלאומית תקבל את ההסכם ההופך את אנקרה ל"שומרת האורניום" האיראני.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד ולולה אתמול
צילום: AFP
ארדואן. מתנגד לסנקציות
צילום: AP
מומלצים