שתף קטע נבחר

ניצולי שואה בהתמודדות עם הבירוקרטיה הגרמנית

ניצולי שואה שעבדו בגטו מקבלים מכתבים בגרמנית הקוראים להם למלא טפסים לקבלת קצבה חודשית מגרמניה. עמותת "אביב לניצולי השואה" מתרגמת ומסייעת להם להתמודד עם הטפסים המורכבים. בואו לעזור

אלפי ניצולי שואה בארץ מקבלים בימים אלה מכתבים בגרמנית ומתקשים במילוי הטפסים לצורך קבלת קצבה חודשית מגרמניה למי שעבד בגטו. לאור חוסר האונים של ניצולים רבים נחלצה עמותת "אביב לניצולי השואה" לתרגם ולפשט את הטפסים המורכבים למען הניצולים, בניסיון לסייע להם לקבל את המגיע להם על פי החוק הגרמני.

 

הביטוח הלאומי הגרמני שלח לאלפי ניצולי שואה בארץ מכתבים עם טפסים מורכבים מה-Deutsche Rentenversicherung, אותם צריך למלא באנגלית או בגרמנית. מדובר בבקשה לקבלת קצבה סוציאלית חודשית למי שעבד בגטו לפי חוק הגטאות הגרמני ה-ZRGB.

 

לעמותת "אביב לניצולי השואה" הגיעו לאחרונה מאות פניות מאנשי מקצוע, ניצולים ובני משפחותיהם המתקשים להבין את הטפסים בשפה האנגלית או הגרמנית אותם נדרשים הם למלא. "קשה לצלוח לבד את המבוך הבירוקרטי המורכב במילוי הטופס רב הפרטים" אומר חיים מקיבוץ בצפון שפנה לעמותה לקבלת סיוע. בעקבות הפניות הרבות החליטה העמותה להירתם למשימה ולסייע על ידי כתיבת הסבר ותרגום לטפסים המסובכים.

 

עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"לית העמותה חושבת בעיקר על ניצול השואה הקשיש, המקבל בדואר מעטפה רשמית מגרמניה ואין לו מושג במה מדובר ואיך להתייחס למסמכים. "אנו משתדלים לתת מענה ככל שביכולתנו ולכן החלטנו לתרגם את הטפסים לטובת ציבור ניצולי השואה, כך שכל סכום שיתקבל יהיה לטובת הניצול ללא צורך בתשלום אחוזים גבוהים למשרדים למיניהם".

 

מי זכאי?

קורבן רדיפות הנאצים שעבד בגטו ועומד בכל הקריטריונים הבאים:

  • הוחזק בגטו סגור או פתוח.
  • עבד "ברצון וללא כפייה" במהלך תקופה זו (מי שעבד תחת אלימות או איומי נשק נחשב כעובד כפייה ולא עובד מרצון).
  • קיבל תמורה על עבודתו – גם סמלית ביותר וגם אם הועברה ליודנראט.

 

בעבר בקשות רבות לקבלת פנסיה סוציאלית לפי חוק הגטאות (ה-ZRGB) למי שעבד בגטו נדחו. בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בגרמניה שונו הקריטריונים, וכיום ניצולים רבים שעבדו בגטו עשויים להיות זכאים לקבלת הקצבה החודשית מגרמניה. כמו כן ניצולי שואה שהיו במהלך הרדיפות בטרנסניסטריה מוכרים כיום. מי שימצא זכאי יקבל קצבה חודשית מהביטוח הלאומי הגרמני וכן תשלום רטרואקטיבי.

 

"העמותה דואגת לתת מענה בכל שאלה הקשורה לזכויות ניצולי השואה – כולל הנחיות איך למלא טפסים מסובכים" מסבירים פעילים בעמותה, שהוקמה לפני שלוש שנים לאור חוסר המודעות לזכויות הניצולים בקרב הציבור הרחב.

 

העמותה מורכבת מצוות קטן ומתקיימת בעיקר מתרומות של אנשים פרטיים ופעילות של מתנדבים. סילברמן פונה לציבור הרחב בבקשה: "אנו זקוקים לשיתוף פעולה של מתנדבים, אנשי מקצוע ובני משפחה של הניצולים, הנגישים לאינטרנט, כדי שיסייעו לניצול שואה בעזרת ההנחיות שלנו למלא את הטפסים המסובכים ולקבל את המגיע להם על פי חוק".

 

  • את ההסבר והתרגום לטפסים שנשלחו לניצולים ונקראים 100 ZRGB ו-200 ZRGB ניתן להוריד באתר או להשאיר הודעה בתא הקולי של העמותה בטל. 072-2424404 והתרגום ישלח בדואר.
  • כדי להמשיך את פעילות העמותה לטובת ציבור הניצולים, העמותה זקוקה למתנדבים ולתרומות. לפרטים נוספים לחצו כאן. ניתן גם לתרום לעמותה בכרטיס אשראי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצול שואה בטקס באוושוויץ
צילום: רויטרס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים