שתף קטע נבחר
 

מצוקת התעשיינים: הייצוא מישראל שוב בירידה

האם אנחנו גולשים שוב להאטה כלכלית? ברבעון השני נרשמה ירידה משמעותית בייצוא והתעשיינים מודאגים: "אנחנו חוששים שההתאוששות בסוף 2009 הייתה רק אתנחתא במשבר"

"האופטימיות בנוגע להתאוששות היצוא הייתה מוקדמת מדי", כך אמר אתמול (ב') נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש עם פרסום נתוני הייצוא לרבעון השני. על פי הנתונים, חלה ירידה ריאלית של 2.5% בייצוא התעשייתי. אם מנכים את יצוא התרופות מתבררת תמונה עגומה יותר – נסיגה של 8.5% ביצוא הכללי וירידה של 12% בייצוא ההיי-טק.

 

"מי שחושב שהמשבר מאחורינו, טועה", אמר ברוש. "כל עוד השווקים באירופה ובארה"ב טרם התאוששו, ישנה ירידה בביקושים ושערי מטבע נמוכים, על הממשלה לסייע לשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי ובדגש על הורדת עלויות המושתות על המגזר העסקי". היצוא נחשב לקטר של הצמיחה בישראל, ושינוי המגמה כעת מאיים על הצמיחה הצפויה של המשק.

 

אחרי האופטימיות שנרשמה לאחר הירידות החדות ביצוא שנרשמו בשיאו של המשבר הכלכלי בעולם, כאשר בינואר 2009 הגיע הירידה ביצוא לשיא של ,7.5% היה נראה כי השווקים העולמיים והיצוא מתאוששים במקביל. האופטימיות גברה בד בבד עם הנתונים שהראו במארס 2009 עלייה של 8.8% ביצוא שנמשכה והגיע בינואר 2010 ל-9.8%.

 

האופטימיסטים טענו כי עליית היצוא היא הסמן העיקרי לצמיחה מחודשת בשווקים ואילו הפסימיסטים הסבירו כי מדובר בתיקון חד פעמי: כל החברות שהקפיאו הזמנות ורכש בתקופת המיתון נאלצו כעת לחדש מלאים.

 

כעת מתברר שאכן חלק מההאצה ביצוא מקורו בחידוש המלאים ושוב ניכרת נסיגה בייצוא התעשייתי לצד העמקת החולשה בשווקים, במיוחד באירופה. החשש הוא כי המשך הקשיים באירופה יביא להעמקת הירידה בביקושים שיבואו לידי ביטוי בהמשך הירידה ביצוא.

 

"סימן שלילי"

ד"ר יעקב שיניין מחברת מודלים כלכליים אמר אתמול ל"ממון" כי הירידה בייצוא היא "נורת אזהרה אדומה לצמיחת המשק הישראלי". מסיבה זו שיינין מעריך כי המשק יצמח השנה רק ב-3%. "אנחנו עלולים למצוא עצמנו בקשיי יצוא גדלים והולכים גם בשנת 2011. מה שאנחנו רואים בנתונים שהתפרסמו אתמול זאת התופעה שיצוא הסחורות מישראל בחודשיים האחרונים בירידה", אמר שיינין.

 

לדבריו, "הייצוא שתיקן את קצב הצמיחה שלו מהשפל של 2008 גמר לפצות את עצמו וכעת הוא קפוא ואף יורד. זה בהחלט סימן שלילי כי אנחנו מבינים שהגידול ביצוא שנרשם בשנת 2009 לא נבע מהתאוששות אמיתית של השווקים".

 

בעיה נוספת של הייצואן הישראלי היא שערי המטבעות. "כשהדולר ירד לפני שנה אמרו לייצואנים שאם הדולר לא אטרקטיבי אז שנייצא לגוש היורו. רק שעכשיו גוש היורו במיתון, שצפוי להימשך עד 2013 ולכן אנחנו מאבדים גם את שוק היורו. לא נראה שנצליח לפצות על זה עם יצוא לסין כי הם מייצרים הכל בעצמם.

 

גם ארה"ב, שאמנם נמצאת בתוואי של צמיחה, לא תהווה פיצוי מלא. אני חושב שכעת יהיה לנו קשה יותר לייצא אליה כי ארה"ב דואגת יותר לאינטרסים של התעשייה שלה ולהגנתה מפני יבוא מתחרה. לכן, בשער החליפין הנוכחי, כשהשקל חזק מאוד, אנחנו עלולים למצוא עצמנו בקשיי יצוא גדלים והולכים גם בשנת 2011".

 

האבטלה ירדה

עמי אראל, מנכ"ל דסקש ויו"ר סלקום המשמש כיו"ר מכון הייצוא, מודאג מהנתונים: "מתחילת השנה אנחנו רואים ירידה ריאלית בכל ענפי הייצוא. הסיבה לכך היא שאנחנו תלויים בכל העולם ומושפעים מהמצב הכלכלי במדינות שאנחנו מייצאים אליהן. כאשר יש משבר באירופה זה בא לידי ביטוי בירידה ביצוא מישראל.

 

בעולם מבינים שעדיין לא יצאנו מהמשבר. החשש הוא שההתאוששות בסוף השנה שעברה הייתה רק אתנחתא במשבר וכעת חוזרים למיתון. המצב כיום הוא של אי ודאות באירופה, היחלשות של היורו, אי היציבות הכלכלית של מדינות כמו יוון, פורטוגל, ספרד ואפילו אירלנד. כתוצאה מכך היצואן הישראלי יצטרך להתמודד עם כלכלה בנסיגה וירידה בביקושים. בנוסף לכך, התחזקות הדולר מול היורו פוגעת בתמורות שאנו מקבלים על הייצוא. אנחנו חלק מהעולם הגלובלי ותלויים בו".

 

בתוך כך פירסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור האבטלה בישראל בחודש מאי עמד על 6.5% לעומת 7.8% בחודשים מאי ויוני אשתקד, כאשר האבטלה בישראל עלתה לשיאה בימי המשבר הפיננסי. ביוני וביולי,2008 ערב המשבר הכלכלי הגדול היה שיעור האבטלה בישראל נמוך מאוד, 5.9%, וכעת מתקרב שוב שיעור האבטלה בארץ לסביבת 6 האחוזים בלבד.

 

למעשה היו בישראל בחודש מאי השנה רק 194 אלף מובטלים, לעומת קרוב ל-300 אלף לפני כחמש שנים. בינתיים ירד שיעור האבטלה עד ל-5.9%, עלה מחדש בימי המשבר ב-2008 ו-2009  וירד שוב בחודשים האחרונים בקצב מהיר.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
מכולות בנמל חיפה
צילום: רוני שיצר
מומלצים