שתף קטע נבחר

פסגה בביירות: איך שומרים על שקט בלבנון?

בשבועות האחרונים התחוור לחסן נסראללה שבניגוד לסוריה, דווקא חיזבאללה עלול למצוא את עצמו על ספסל הנאשמים בגין רצח ר"מ לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי. החשש של חיזבאללה שכתב אישום נגדו יצית את הסונים לסבב אלימות נוסף נוסח מאי 2008, הוא שהקפיץ את נשיא סוריה ומלך סעודיה לביירות

נתחיל מהסוף: מה בדיוק נסגר בחדרי חדרים בדמשק בין נשיא סוריה בשאר אסד, לעבדאללה מלך סעודיה - עדיין אינו ידוע. ספק גם אם הפרטים הללו יחשפו בימים הקרובים. אולם דבר אחד ברור כבר כעת: להגעתם המשותפת של השניים לביירות ולפגישתם עם נשיא לבנון וראש ממשלתה יש מטרה עיקרית אחת - למנוע גלישה נוספת של לבנון לכאוס בדומה לזה שפקד אותה במאי 2008.

 

אז מה בדיוק קרה, ולמה דווקא עכשיו? ראשית, תזכורת קצרה מאירועי הפרקים הקודמים: בשבועות האחרונים התחוור לחיזבאללה כי בניגוד לציפיות המוקדמות מצליח אסד, לפחות באופן משפטי, לחמוק מכתב האישום עליו עומלים בימים אלה בהאג בפרשת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי. לחיזבאללה התחוור דבר נוסף ומטריד אף יותר מבחינתו - דווקא הוא יהיה זה שיגלה כמה מאנשיו על ספסל הנאשמים בבית הדין הבינלאומי. כיצד הפטרון הסורי אינו נאשם וחיזבאללה דווקא כן? זה עדיין לא ברור, אבל לחסן נסראללה השורה התחתונה כבר ברורה: התובע הקנדי דניאל בלמר סוגר על כמה מבכיריו וכתב האישום יוגש בקרוב מאוד.


אסד ועבדאללה בפגישה עם מישל סולימאן, אתמול (צילום: רויטרס) 

 

לתסבוכת שבפניה עומד חיזבאללה מתווספת גם תסבוכת פוליטית-פנים לבנונית. מחנהו של ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, הרי נשבע לבוא עם רוצחיו של רפיק חשבון. תיאורטית, קל היה לחרירי הבן לעשות זאת "בשלט רחוק", מול הטלוויזיות, כשאסד מבודד ובתמיכה אמריקנית וצרפתית. אבל מה עושים כשחיזבאללה, הגורם החזק ביותר בלבנון, הוא שיושב על ספסל הנאשמים?

 

הלחוץ הראשי: נסראללה

אך כאב הראש של חרירי, הוא כאין וכאפס מול כאב הראש של נסראללה. אישום בפרשת רצח חרירי יצייר אותו קודם כל בזירה הלבנונית כארגון טרור, ולא סתם ארגון טרור - אלא כזה העומד מאחורי אחד החיסולים הגדולים ביותר שידעה לבנון, רצח ראש ממשלה מכהן. וזה עלול לשלהב את ההמון הסוני נגד נאמני הארגון השיעי, שהוא כידוע חלק ממשלת האחדות הלבנונית.

 

על-הרקע הזה בדיוק בא אסד היום לביירות לראשונה מאז 2002, והביא עמו דווקא את המלך הסעודי, אחד מראשי "המחנה המתון" בעולם הערבי ופטרונו של סעד אל-חרירי. החיוכים, הנשיקות והודעת הסיכום המשותפת לא היו יוצאים אל הפועל אלמלא לאסד ולעבדאללה היה אינטרס משותף חשוב ומיידי: למנוע את הידרדרותה של לבנון לפרץ אלימות פנימי נוסף, ולמצוא הסדר שיחזיק, איכשהוא, את "העסק הרופף" הזה שנקרא לבנון.


חיוכים בין יריבים, אסד ועבדאללה (צילום: רויטרס) 

 

אסד ועבדאללה נועדו לפגישה משולשת עם נשיא לבנון, מישל סולימאן, ולאחר מכן נועד המלך הסעודי ביחידות עם אל-חרירי. סוריה, התומכת בחיזבאללה, ייצגה צד אחד, המלך הסעודי ייצג את הצד השני. בתווך, ניתנה הזדמנות גם לאל-חרירי וגם לחיזבאללה להשמיע את דעתם. אל היום ההיסטורי הזה הצטרף גם אמיר קטאר, השייח' חמד בן חליפה אל ת'אני, כגורם מתווך. עדיין לא ברור אם אסד נועד עם ראש ממשלת לבנון, אולם הדבר אינו הכרחי שכן השניים שומרים על קשר הדוק. הרי רק בשבוע שעבר שב ועלה אל-חרירי אל ארמונו של אסד בדמשק יחד עם כמה מחברי ממשלתו.

 

בתום הפגישות פרסמו נשיא סוריה ומלך סעודיה הודעה משותפת הקוראת ללבנונים "להתחייב שלא לפנות לאלימות, להתעלות למען האינטרס העליון של ארצם מעל לכל אינטרס סיעתי אחר, ולהתייצב מאחורי מוסדות המדינה וממשלת האחדות".

 

האם הניסיון להרגיע את הרוחות ערב פרסום כתב האישום בהאג יצליח? האם הלחץ הפנים לבנוני לא יופנה כלפי ישראל? שאלות אלה הופנו לנסראללה במסיבת העיתונאים הבהולה והעצבנית שכינס רק ביום שני האחרון. נסראללה, שהופתע בכלל מהשאלות, הצטדק ואמר: "מעולם לא פתחנו ביוזמתנו במלחמה" ואחר כך האשים את ישראל "בהפצת שמועות", רמז לדיווח כי גיסו של עימאד מורנייה יואשם בחיסול אל-חרירי. הבעיה היא שבמצב הנוכחי, בו הוא עצמו עלול להצטייר כמי שעומד בראש יחידת חיסול למטרות פוליטיות, גם נסראללה הטקטיקן לא יודע כיצד דברים יתגלגלו.

 

ומילה על אסד: ביקורו בלבנון הוא הישג נוסף בתהליך שהוא מנהל לשיפור מעמדו האזורית והבין לאומית. אסד, שברח מלבנון בלחץ שנוצר אחרי ההתנקשות באל-חרירי, שב אליה היום עם ראש המחנה היריב שלו בעולם הערבי והתקבל בחום. הוא הגיע לביירות אחרי שכל המנהיגים הלבנונים עלו אליו לרגל ונשבעו לו אמונים, ולאחר שהצליח לחמוק, לפחות לפי שעה, מהרשעה ישירה בפני בית הדין. מבחינתו - המצב אינו יכול להיראות טוב יותר.


פורסם לראשונה 30/07/2010 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סעד אל-חרירי. לחוץ
צילום: AP
נסראללה. עוד יותר לחוץ
צילום: AFP
מומלצים